Consultaţiile prenatale se realizează în mod obişnuit: lunar, până în săptămâna 28, bilunar, între săptămânile 29-36, și, ulterior, săptămânal, până la momentul naşterii. Având în vedere că durata normală a sarcinii este cuprinsă între 37-42 săptămâni, cu o medie de 40 de săptămâni, o femeie însărcinată poate ajunge să facă până la 14 controale în această perioadă.
“Deşi sarcina şi naşterea sunt stări fiziologice, ele reprezintă totuşi ‹o aventură a naturii›. Ca orice aventură, şi sarcina este un drum plin de necunoscut, în care la orice pas se poate ivi ceva neprevăzut; de aceea, chiar dacă sarcina este - şi trebuie tratată ca atare – o etapă fiziologică din viaţa femeii, este bine să se desfăşoare sub atenta observaţie a medicului, tocmai pentru a putea preveni, depista şi interveni asupra unor factori sau condiţii patologice ce pot perturba acest proces fiziologic” declară Dr. Adela Șerban, medic specialist obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în medicină materno - fetală şi fertilizare în vitro.
Totodată, aceasta recomandă ca femeile care își planifică o sarcină să facă o consultație înainte de momentul concepției, pentru a afla despre riscurile sarcinii și metodele de reducere a acestora. Acesta este şi momentul în care medicul poate indica administrarea vitaminelor ce conțin acid folic.
În infograficul de mai jos găseşti etapele de urmărire a sarcinii, precum şi analizele uzuale şi speciale pentru fiecare dintre aceste vizite.