De fapt, insomnia nu este o problema atat de des intalnita pe cat am crede, iar pastilele pe care multi oameni le iau pentru ca nu pot dormi asa cum cred ca este corect fac mai mult rau decat bine, intrucat este normal sa dormi uneori mai putin de sapte sau opt ore.
Doua carti publicate recent aduc sugestii controversate care vor sa schimbe conceptia general acceptata in ceea ce priveste regulile unui somn sanatos.
Autorii sustin ca aceste opt ore neintrerupte de somn nu reprezinta decat un mit creat de proprietarii de fabrici din timpul Revolutiei Industriale. De fapt, in mod natural, este normal ca somnul sa fie segmentat, desi in prezent este considerat un semn de alarma.
Tirania celor opt ore de somn ii condamna pe cei care nu se conformeaza la stari de anxietate.
"Stim ca ar trebui sa dormim opt ore pe noapte si ne imaginam ca facem ceva gresit daca ne trezim in mijlocul noptii", sustine autorul cartii "In lumea viselor: Aventuri in ciudata stiinta a somnului".
Astfel de griji ii transforma pe multi in insomniaci si ii provoaca sa apeleze la somnifere pentru a se conforma mitului.
Inainte de perioada iluminatului electric, oamenii dormeau in doua etape. Prima parte se intindea de la apusul soarelui pana la miezul noptii, cand se trezeau si ramaneau in stare de veghe pentru o ora, dupa care se intindeau pentru cea de-a doua perioada de somn.
Aceasta modalitate de somn a fost redescoperita de profesorul A. Roger Ekirch, istoric de la Virginia Polytechnic Institute and State University, dupa ce a studiat cateva personaje precum cele din operele lui Geoffrey Chaucer, care mergeau inapoi la culcare dupa ceea ce numeau "primul somn".
Ba chiar aceasta modalitate de a dormi avea un efect benefic si asupra vietii sexuale, majoritatea copiilor fiind conceputi dupa acest "prim somn", care permitea barbatilor sa reziste mai mult si femeilor sa se relaxeze si sa se bucure de senzatiile intense.
S-au realizat studii care au scos la iveala faptul ca in perioada de veghe dintre cele doua etape de somn, oamenii sunt foarte relaxati, intrucat se elibereaza cantitati considerabile de prolactina, hormon care ajuta la reducerea stresului si este responsabil pentru starea de dupa orgasm.
In concluzie, specialistii incurajeaza sa nu te lasi speriata de momentele de veghe din timpul noptii, intrucat sunt perfect normale.