Gătim, mâncăm și depozităm mâncare. Aprindem și stingem lumini. Ne încălzim iarna și ne răcorim vara. Folosim apa pentru spălat, gătit și îngrijire personală. Toate aceste activități înseamnă consum, însă există soluții pentru a putea economisi resurse acasă, pe care specialiştii IKEA ni le oferă: pentru a proteja mediul înconjurător, dar și pentru a reduce din cheltuieli.
Bucătărie
Electrocasnicele și accesoriile potrivite ajută la economiserea energiei. Risipa de mâncare poate fi de asemenea prevenită prin soluții de depozitare.
• Gătitul sub presiune reduce timpul dedicat pregătirii mâncării și energia folosită.
• Gătitul în cantități mai mari economisește timp și energie. Mâncarea poate fi depozitată în frigider și încălzită la cuptorul cu microunde pentru a reduce consumul. În plus, alimentele vor rezista mai mult timp dacă sunt depozitate în borcane sau caserole din sticlă.
• Caserolele transparente sunt potrivite pentru a vedea mâncarea depozitată, cât a mai rămas din ea și când este nevoie de o nouă sesiune de gătit. Astfel, se risipește mai puțină mâncare.
• Resturile de pe vase pot fi curățate cu ajutorul unei spatule înainte de clătire pentru a consuma mai puțină apă.
Dormitor
Temperatura din dormitor, indiferent de anotimp, influențează calitatea somnului. Există o mulțime de soluții pentru a reduce consumul de energie.
• Un pat cu mai multe pături călduroase asigură un somn confortabil, fără a ridica temperatura din cameră în timpul iernii.
• Aerul condiționat poate fi închis atunci când așternuturile sunt subțiri și răcoroase, iar draperiile împiedică pătrunderea soarelui în casă.
• Textilele fabricate din Lyocell au un impact redus asupra mediului deoarece substanțele folosite în fabricare sunt reciclate. Este un material pe bază de celuloză, obținut din fibre lemnoase reziduale, care oferă o senzație similară cu bumbacul.
• Storurile venețiene lasă lumina să pătrundă în timp ce păstrează răcoarea din cameră și oferă intimitate.
Curățenia
Spălatul rufelor înseamnă un consum foarte mare de apă și energie, însă este posibil ca uneori spălarea hainelor să nu fie necesară după fiecare purtare. Există soluții prin care poate fi păstrată prospețimea hainelor prin aerisire sau călcare, fără consum de apă sau energie.
• Mașinile de spălat pline consumă mai puțin pe termen lung. Coșurile pentru sortarea hainelor ce trebuie spălate la temperaturi diferite ajută la organizarea rufelor și la reducerea consumului în timpul spălării lor.
• Prospețimea hainelor poate fi păstrată agățându-le de cârlige ca să se aerisească – fie afară, fie într-o cameră cu fereastră.