Încercaţi următorii paşi pentru a avea o respiraţie proaspătă de fiecare dată:
Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi
Placa bacteriană, acel depozit lipicios de pe dinții dumneavoatră determină respiraţia urât mirositoare. Resturile alimentare rămase printre dinţi au acelaşi efect asupra respiraţiei dumneavoastră.
Este recomandat să periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi şi să folosiţi aţa dentară cel puţin o dată. Dacă vă confruntaţi cu problema respiraţiei urât mirositoare vă sfătuim să folosiţi ambele tehnici de periaj mai des în timpul zilei.
Totuşi, nu exageraţi cu periajul pentru că vă puteţi face dinții vulnerabili la apariţia cariilor.
Clătiţi-vă gura
Pe lângă periajul normal, este recomandat să vă clătiţi gura cu apă de gură pentru a elimina în totalitate bacteriile. Dar aveţi grijă ca apa de gura pe care o alegeţi să conţină substanţele ce elimina bacteriile cauzatoare de respiraţie urât miroasitoare şi nu doar să acopere mirosul cauzat de acestea.
„Folosiţi zilnic apa de gură pentru a elimina respiraţia urât mirositoare şi bacteriile care o determina. De asemenea, pentru a vă menţine respiraţia proaspătă vă puteţi clăti gura cu apă plată după fiecare masă şi astfel, eliminaţi resturile rămase printre dinţi”, explică dr. Andra Custură.
Curăţaţi-vă limba
Depozitele care se formează de obicei pe limba dumneavoastră pot fi o gazdă a bacteriilor ce determina respiraţia urât mirositoare. Pentru a scăpa de acestea periaţi-vă şi limba odată cu periajul dinţilor.
„Dacă periuţa este prea mare pentru a ajunge cu ea în partea din spate a limbii încercaţi să folosiţi o racletă. Aceasta este special concepută pentru a aplica presiune pe zona limbii şi astfel a putea înlătura mai bine bacteriile, resturile alimentare şi celulele moarte pe care doar cu un periaj normal nu aţi reuşi să le înlăturaţi”, adaugă dr. Andra Custură.
Evitaţi alimentele care va determina respiraţia urât mirositoare
Ceapă şi usturoiul sunt principalii inamici, iar periajul după consumul acestor alimente nu va înlătura efectul urât mirositor al respiraţiei.
Substanţa din compoziţia lor care cauzează mirosul neplăcut ajunge în sistemul sanguin şi de acolo în plămâni de unde o expiram. Cea mai bună variantă de a o înlătura este să nu o consumăm sau măcar să o evităm înainte de întâlniri importante sau ieşiţi în oraş cu prietenii.
Renunţaţi la fumat
În afară de faptul că este una din cauzele cancerului, fumatul vă poate afecta gingiile, poate duce la apariţia petelor pe dinţi şi va determina şi o respiraţie urât mirositoare.
Pachetele de nicotină vă pot ajuta să vă lăsaţi de fumat . Consultaţi-vă medicul de familie pentru a discuta despre modalităţile de a renunţa la fumat mai uşor.
Săriţi peste desertul de după cină şi mestecaţi în loc guma fără zahăr
Bacteriile care se adăpostesc în cavitatea bucală se hrănesc cu zahăr şi îl folosesc pentru a produce acizii ce va ataca dintii şi vă provoacă o respiraţia urât mirositoare. Mestecaţi în schimb o gumă fără zahăr. Aceasta va stimula producţia de salivă, saliva fiind mecanismul natural de protecţie împotriva plăcii bacteriene.
Păstraţi-vă gingiile sănătoase
„Afecţiunile gingivale determina o respiraţie urât mirositoare. Bacteriile se adună în buzunarele de la baza dintelui şi creează un miros neplăcut. Dacă vă confruntaţi cu afecţiuni ale gingiei, medicul dumneavoastră stomatolog vă poate recomanda o consultaţie cu un medic parodontolog, specializat în tratarea unor astfel de probleme”, punctează dr. Andra Custură.
Umeziţi-vă gura
Apariţia cariilor şi respiraţia urât mirositoare este determinată şi de o gură uscată. Dacă nu produceţi suficientă saliva încercaţi să beţi mai multă apă pe timpul zilei. De asemenea, puteţi mesteca guma şi bomboane fără zahăr. Un umidificator ţinut pe timpul nopţii în camera poate fi de folos.
Consultaţi-vă medicul
Dacă problemele cu respiraţia persistă în ciuda tuturor eforturilor, cel mai indicat ar fi să vă consultaţi doctorul pentru a determina cauza exactă. E posibil să aibe legătură cu o altă problemă medicală cu care vă confruntaţi.
Material realizat cu sprijinul Andrei Custură, medic stomatolog al clinicii Andra Smile.