"Am incercat si eu sa fac jogging impreuna cu tatal meu in parcul din apropiere locuintei in fiecare dimineata. Ne placea sa ne trezim dis de dimineata, sa ne inarmam cu trening-uri si putina cofeina si sa o luam la fuga, comentand si savurand ultimele noutati. Acest lucru s-a intamplat multi ani, cred ca vreo 4 la rand, dar in acest rastimp s-au intamplat atatea lucruri de care, la timpul respectiv nu am stiut sa ma feresc: o data l-a muscat un caine pe tata, o data am calcat intr-un ditamai cuiul, altadata o haita de caini ne-a alergat cat pentru un antrenament intreg; cand vroiam sa ne tragem sufletul pe iarba cateva minute, urzicile parca s-au razbunat ca vroiam sa le deranjam si ne-au piscat de trei zile am testat toate formele mancarimii si usturimii totodata. Ca sa nu mai zic de primavara cand alergiile renasc cu atata energie dupa o intreaga iarna hibernata si incep sa isi faca de cap, transformand florile in adevarate cosmaruri: stranut, eruptie pe piele, un nas care curgea neincetat de parca ar fi dat cineva drumul la robinet, etc. Dar aceste lucruri nu ne-au oprit niciodata; am petrecut cele mai frumoase momente cu tata intr-un circuit de cativa kilometri zilnic care nu facea altceva decat sa ne apropie si mai mult. Si uneori chiar radeam de ceea ce ni se intampla. Acum insa drumurile noastre s-au despartit, eu m-am casatorit si m-am mutat de-acasa, fiind o adevarata lovitura pentru tata, dar asta este alta poveste.."
Aceasta este povestea unei foste colege de facultate, de care am reusit sa dau pentru a o intreba de aceasta frumoasa perioada din viata ei, ea povestindu-mi foarte des in trecut pataniile ei si sportul pe care il facea zilnic; si nu puteam uita asa amanunte, pentru ca eram impresionata de vointa si caracterul unui om de a face sport. Arata insa senzational la corp, insa acum mi-a dezvaluit faptul ca s-a mai lenevit si au inceput sa treaca zile in care nu face niciun fel de miscare. Poate ca lipsa "tovarasului" ei de antrenament isi spune cuvantul!
Ceea ce vroiam sa evidentiez de fapt prin aceasta poveste este seria de "patanii" de care ai parte in traseul unui marathon in aer liber, de aceea noi iti oferim cateva trucuri prin care sa depasesti probleme de "atmosfera" precum alergii, caini, atacuri de strada, masini, etc.
"Nu te lega la cap daca nu te doare!"
Asadar, de fiecare data cand mergi in parc la plimbare asigura-te ca esti echipata cu de toate, de la:
- haine din bumbac, lejere,
- tenisi si adidasi comozi, elastici;
- parul prins neaparat
- o sapca pentru a te proteja de razele arzatoare ale soarelui
- obligatoriu sticla de apa pentru hidratare (asigura-te ca esti hidratata inainte de a incepe antrenamentul)
- evident, daca ploua ia-ti si tenisi special creati care au crampoane impotriva alunecarii
- si un prosopel mic pentru a te sterge din cand in cand
- crema de protectie solara, daca este canicula
- vara incearca sa alergi pe racoare, fie seara, fie dimineata devreme
De cele mai multe ori nu ai parcul alaturi de tine, iar singurul traseu pe care il poti face este fie in jurul blocului, fie pur si simplu de-a lungul unei strazi, cica pe trotuare...hmm, imi vei spune tu, care trotuare? Caci de foarte mult timp ce-i drept, nu prea am mai vazut "la fata" un trotuar. Asa este, si uite asa esti nevoita fie ca vrei, fie ca nu, sa mergi pur si simplu de-a lungul strazii, acompaniata fiind de masinile "zburatoare". Si Doamne fereste sa iti scape piciorul mai pe alaturi la bicicleta sau sa aluneci sa cazi si sa treaca vreo masina, caci evenimentul nu mai este un accident minor, ci ia proportiile unei tragedii! Asadar trebuie sa fii mereu pregatita sa faci fata unor astfel de situatii:
- daca ai o deosebita placere sa alergi, sa mergi cu rolele sau bicicleta seara, in mod obligatoriu va trebuie sa ai o vesta reflectorizanta sau un insemn luminos pentru ca masinile sa te poata sesiza cu usurinta; nu mai spun de bicicleta care trebuie sa fie inzestrata cu tot echipamentul necesar "de noapte"
-incearca sa mergi pe traseul special creat pentru biciclisti, evident atat cat poti, pentru ca sigur la un moment dat vei ajunge intr-o "fundatura"; iar daca esti obligata sa treci pe mijlocul strazii, mergi in directia inversa a masinilor care circula, astfel incat sa ai vizibilitate maxima asupra lor
Insectele - un rau inevitabil
Ajungi acasa de la alergat si nu iti dai seama de ce te mananca o anumita parte a corpului; dai cu mana ca zici ca trece, dar cand arunci privirea vezi o buba rosie mare care incepe sa se umfle; pauza si nedumerire, ce ai patit, ce s-a intamplat, de la ce-o fi? Ei bine, cel mai probabil insectele au fost cele care si-au facut de cap pe pielea ta; ce sa le faci daca te-au placut? Ei bine, le poti veni de hac, daca asculti de cateva sfaturi utile:
- evita alergatul seara, pentru ca tantarii te pot ataca fara nicio remuscare sau daca preferi racoarea care se lasa seara pentru a-ti face antrenamentul, incearca haine lejere, dar care sa iti acopere cat mai mult din corp
- evita malurile lacurilor si alergatul imediat dupa ce a plouat pentru ca cele mai multe insecte ies la suprafata si unele dintre ele pot fi chiar periculoase: unele intepaturi pot da simptome mai grave decat o simpla mancarime: febra, frisoane, sufocare, iritatii, maia les daca esti alergica la unele intepaturi ale anumitor insecte: de exemplu eu reactionez destul de rau la intepaturile de viespi, mi se umfla zona respectica si ma inteapa cateva zile in continuu; si ce mai zici daca te musca de ochi sau de fata?
- achizitioneaza-ti de la farmacii alifii si unguente impotriva insectelor care sa sa te protejeze si da-te cu ele pe portiunile descoperite de piele;
- nu alerga prin iarba pentru ca poti "rascula" chiriasii de pe acolo; incearca sa gasesti totusi bucati de asfalt pe care sa te destrabalezi in avantul miscarilor; asa, nu vei supara pe nimeni
"Atac la persoana!"
Traim intr-o lume nesigura si acest lucru ne pune pe ganduri de cate ori iesim din casa. Inchizi usa dupa tine si jungla ti se arata in toata splendoarea ei. Incertitudinea pune monopol pe gandurile si pe corpul tau; esti, dar nu esti pregatita sa faci fata asalturilor macabre ale unor bolnavi, louitori ai strazii? Daca esti o pasionata de sport in aer liber ar trebui sa fii mereu pregatita pentru a izbavi intr-o posibila astfel de intamplare, evident nedorita:
- nu ar strica sa ai la-ndemana un minispray paralizant, care te-ar putea scoate rapid din incurcatura
- de asemenea, nu ar strica sa inveti cateva cursuri de auto-aparare, acestea folosindu-ti nu numai cand te antrenezi, ci in orice clipa in care te afli pe strada, iata cateva locatii utile:
Club Atlas
Adresa: B-dul Ion Mihalache, Nr. 172, Sector 1.
(locatie bloc cu unitate C.E.C si Frizerie vis-a-vis)
0740 511 086; 021 665 39 45; 031 059 086.
Club Sportiv Budokai
Adresa: Str. Laptari Tei nr. 14, sector 2 - Scoala nr. 30, Telefon:
Tel. 021.687.77.10; 0722.689.857
Club Sportiv de Aikido Kiai
Adresa: Intr. Pitulicii nr. 5, sector 6, Telefon: Tel. 021.760.75.76, 07230.604.304; Fax 021.760.75.76