Dar oare poate fi si o "pilula" de fericire? Poate inlocui el ceea ce oamenii incearca de sute si mii de ani sa gaseasca? Adica fericirea deplina? Sa fie el acel ceva care ne asigura fericirea? Greu de crezut, si poate ca fericirea deplina nu o asigura, dar un gram de fericire pe langa alte efecte psihologice benefice cu siguranta incropeste in ceea ce se cheama antrenament fizic constant. Psihologul Cristina Calarasanu de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ne explica.
1. Sportul - efect calmant
Stii prea bine scenariul si l-ai trait de atatea ori pe pielea ta: atunci cand nervii se amplifica atingand cote alarmante, iar nivelul de stres parca iti iese prin toti porii, simti ca ai fi in stare chiar sa omori pe cineva. Noi iti propunem sa "omori" sportul. Nu arunca cu sticle, borcane si alte lucruri de care ti-ar putea parea rau pe urma. Fugi repede la sala si descarca-te pe banda de alergat, pe bicicleta sau pe apartele de fitness de acolo. Nu numai ca te vei calma, dar te vei linisti intr-un mod mai mult decat sanatos.
Mai degraba decat de un efect calmant, putem vorbi de o metoda de descarcare e energiei acumulate, a incarcaturii puternice afective, spune psihologul. De fapt sportul si incarca si descarca in acelasi timp, creand astfel un efect de relaxare, un echilibru care ajuta la relaxarea organismului. Pentru a te odihni bine, spune psihologul, trebuie sa te obosesti mai intai; astfel, el poate avea si un efect pozitiv impotriva insomniei.
2. Imbunatateste stima de sine
Efectele fizice si estetice ale sportului sunt cele mai vizibile si usor de remarcat si dovedit. O femeie supraponderala sau cu muschii lasati, pielea inestetica nu are o stima tocmai crescuta de sine. Imaginea ei in oglinda reflecta de cele mai multe ori o femeie grasa, urata, fara forme, solitara, ascunsa, timida, etc., care genereaza o multime de probleme psihologice importante.
Slabind cu ajutorul sportului si tonificandu-ti muschii corpului, look-ul tau se va schimba la 180 de grade, iar stima ta de sine va cunoaste un nivel pe care nu credeai ca il poti avea. Cristina sustine ca aici depinde de fiecare in parte si de cat investeste fiecare in propriul corp, de cat de buna este relatia cu corpul.
Poate fi vorba si de o investitie narcisica, spune specialistul, atunci cand investim foarte mult in corp: ne place sa aratam bine, suntem multumite de rezultate, le aratam si altora realizarile noastre, etc.
3. Adauga un plus la capitolul realizari
Orice realizare pe care o facem in viata ne binedispune, ne face mai fericiti, ne face sa "bifam" inca un lucru pe care il puteam face in viata asta si pe care, iata, l-am reusit. Fie ca e vorba de un copil, o familie, o casa, un proiect, o schimbare sau chiar aducerea sportului in viata noastra, acestea au un efect fantastic asupra psihicului si il "tonifica" la maximum. Iti ofera incredere in tine, incredere ca poti face mai mult, ca tot ce iti propui se poate, si unde mai pui ca daca adaugi si celelalte efecte ale sportului, te poti considera o fericita.
4. Iti distrage atentia de la dezamagiri si suferinte
Este adevarat ca atunci cand treci printr-o dezamagire sau suferinta este bine sa te “agati” de orice alta activitate pentru a uita de aceste trairi nu tocmai sanatoase. Insa si a te aventura in lumea sportului pentru a uita de aceste suferinte nu este o solutie, spune psihologul; este adevarat ca pentru moment, iti distrage atentia, dar ce faci dupa ce termini antrenamentul si revii iar la aceleasi sentimente? Distrage atentia, dar nu vindeca.
5. O solutie a depresiei si anxietatii
Nu este vorba despre un tratament impotriva celor doua probleme in nici un caz. Sportul nu este un “medicament” care se prescrie in cazul depresiei sau anxietatii si te vindeca; nu este atat de simplu pe cat ar parea. Intr-adevar, spune Cristina, sportul poate fi folosit ca o metoda auxiliara, ca o modalitate de a insoti alte mijloace de tratare. El poate face parte din tratament, dar nu reprezinta tratamentul, asa cum se zvoneste.
6. Te face mai desteapta
Hmm, sa nu crezi ca acum te poti duce linistita la un concurs de logica modala, cand tu ai terminat facultatea de istorie sau literele, doar pentru ca faci sport. Nu este cazul sa gandim astfel: faptul ca faci miscare nu iti introduce in minte diverse date de care tu habar nu aveai inainte. Insa ceea ce s-a constat in timp, cu ajutorul experimentelor, este faptul ca activitatea fizica ajuta creierul sa lucreze intr-un mod mai eficient.
Cercetatorii au studiat de-a lungul timpului striatiile creierului a doua grupuri de oameni: unii activi din punct de vedere fizic, ceilalti sedentari. Ceea ce au observat este faptul ca functiile mentale se pastreaza "in forma" un timp mult mai indelungat in cazul celor sedentari, fiind mult mai perspicaci si isteti.
7. Iti transforma intreaga viata intr-un mod pozitiv
Acest lucru este foarte clar, atata timp cat reusesti sa il integrezi in viata ta, ai numai de beneficiat de pe urma lui din foarte multe puncte de vedere: din punct de vedere social, al sanatatii, psihologic. Poate ajuta la imbunatatirea performantelor in domeniul profesional, pentru ca te energizeaza, tonifica, iti imbunatateste gandirea. Nu exista efecte negative ale sportului in viata unei persoane, ci doar transformarea vietii odata cu introducerea lui in tabieturile zilnice.