Daca temeperaturile ridicate se lasa asteptate, iar la munte tot nu s-a topit zapada, iti propun sa incerci escaladare pe gheata. Nu e pentru amatori, trebuie sa fii bine pregatit inainte si sa ai si echipamentul adecvat. Nu este un sport numai pentru barbati, recunosc ca inca nu m-a batut gandul sa incerc si ca mai mult sunt genul care ar urmari cu placere asa ceva la televizor, decat sa-l incerc pe propria piele. Daca nu ai timp sa te duci la munte, sau nu-ti place frigul, dar vrei sa faci escalada, sunt multe sali unde poti face asta. Pentru pregatira generala sunt oameni care se antreneaza intens la sala pentru a avea forta sau oameni care se antreneaza direct in sala de catarare. In cazul incepatorilor antrenamentul presupune cateva ore, 3-4 zile pe saptamana. Catararea pe o suprafata regulata iti poate imbunatati tonusul general pentru catarare in general. Forta, asta trebuie sa ai. Dar ce sport extrem este unul pe care il faci in sala?
In aer
Vrei ceva mai challenging? Incearca o "sedinta" de skydiving. Daca ai visat vreodata sa zbori, asta e sansa ta. Primele competitii au avut loc in anii '30, iar in prezent aceasta activitate este privita drept un sport de recreatie. In mod normal prima saritura se face cu instructorul. Tot acesta te va invata manevrele de cazatura libera, cum si cand sa deschizi parasuta si despre aterizare. Momentul in care deschizi parasuta este poate cel mai important: vei evita ranirea si vei ateriza acolo unde iti propui daca dechizi parasuta la timp, adica la minim 600 de metri de pamant (asta pentru profesionisti). In ciuda perceptiilor generale despre plutirea in aer, accidentele sunt rare.
Pe zapada
Snowkayaking? Cum suna… destul de cunoscut. Iti trebuie un costum de protectie, un kayak si o casca. Este un fel de dat cu saniuta, numai ca stai in kayak. Barcuta nu are frane, asa ca odata ce stai in ea si ti-ai dat drumul nu te mai opresti decat… nu, nu intr-un copac, la terminarea partiei, normal. Acest sport se practica si la noi la munte si chiar se organizeaza competitii. Nu stiu daca vrei sa pariticipi la vreo astfel de competitie, dar senzatia cu barcuta pe zapada e minunata.
In apa
Raftingul, popular de la mijlocul anilor '70, se practica cu succes si la noi. Ce presupune? Sa te plimbi cu o barca gonflabila pe un rau, de obicei cu obstacole pentru ca senzatiile sa fie mai puternice. Sunt mai multe niveluri la care se poate practica acest sport, de la cel mai usor, unde nu este nevoie sa manevrezi in vreun fel barca, pana la cel mai periculos intr-o apa involburata, plina de pietre, unde exista posibilitatea sa cazi daca nu ai echilibru bun si putere de reactie. Pe drum poti intalni trunchiuri de copac cazute, stanci neasteptate, cascade, de aceea cel mai sigur este sa faci asta cu un ghid experimentat.
In ultimul timp sporturile extreme sunt din ce in ce mai diversificate. Citind mai multe articole am observat ca exista tendinta de a crea hibrizi. Adica daca pana acum kayakul era folosit numai pentru sportul in apa, iata ca se foloseste si pe zapada si chiar se fac concursuri. Este exact ca in muzica, cand un artist canta o combinatie de rock si electro sau etno si latino. Si in sport lucrurile se combina intre ele. Ai avea curaj sa incerci rafting? Sau ti se pare mai atragator snowkayaking-ul?
Adrese utile:
H2o Sport Events – str. Caderea Bastiliei, nr. 5, Bucuresti (echipamente pentru sporturi extreme, organizeaza si concursuri).
Galactic Indoor Climbing GYM (panou de escalada) – bd. Constructorilor, nr.16 A.