Nu exista niciun sentiment mai bun in lume decat atunci cand te plimbi prin casa ta si respiri mirosul proaspat pe care il lasa in urma curatenia. Dar daca ai sters toti microbii si toate bacteriile cu substante chimice nocive, deloc recomandate pentru sanatatea ta, atunci nu se poate spune ca ti-ai facut o favoare.
5 proiecte din casa pe care sa NU le incerci pe cont propriu
Vezi mai jos cateva sfaturi in materie de curatenie si inlocuieste produsele chimice de curatat cu unele naturale, mai ieftine. In acest fel, casa ta va deveni un mediu curat si sanatos pentru familia ta.
1. Apa cu dioxid de carbon. Pentru petele de pe orice covor sau tesatura, sterge cu sifon sau apa minerala (sau presara putina sare de masa mai intai, si apoi sterge) pentru o indepartare a petelor in mod natural. Poti incerca sifonul sau apa minerala intr-o sticla cu pulverizator, pentru a obtine un produs de curatat geamurile care nu lasa urme.
2. Otetul. Aceasta este o metoda a trisorului, deoarece otetul este literalmente un produs de curatare minune. Poti curata si dezinfecta aproape orice, de la bureti (ii lasi la inmuiat peste noapte), pana la blatul din bucatarie (se amesteca otetul cu parti egale de apa oxigenata, pulverizezi si stergi), de la fructe (amesteci otetul cu apa si se inmoaie fructul timp de 10 minute), pana la covoare (pulverizezi si freci sau stergi suprafata); dar otetul este ideal si pentru a curata scurgerea de la chiuveta (torni bicarbonat de sodiu mai intai, apoi urmeaza otetul).
3. Sarea. Foloseste sare, faina si otet pentru a lustrui metalul sau pentru a curata un tocator de lemn, prin frecarea cu sare si cu o lamaie. In general, sarea imbunatateste alte substante naturale de curatare si adauga granulatie la lichidele de curatare naturale, ajutandu-le sa adere la suprafetele pe care le speli si avand proprietatea unui scrub. Cu toate acestea, sarea in sine este, de asemenea, un agent abraziv ideal si poate fi folosita pentru a scapa de depunerile din interiorul vazelor sau pentru a elimina petele de cafea si ceai de pe cani.
4. Apa oxigenata sau peroxidul de hidrogen. Vei reusi sa indepartezi depunerile de grasime daca iei o periuta de dinti si niste apa oxigenata pe care o torni pe suprafata. Efectul de degresare al apei oxigenate va face minuni, va dezinfecta si va improspata suprafetele din bucatarie. Foloseste acest dezinfectant puternic si pentru a curata alte lucruri care vin in contact cu produsele alimentare, cum ar fi blatul de bucatarie sau chiuveta.
5. Bicarbonatul de sodiu. Cea mai buna caracteristica naturala a bicarbonatului de sodiu este capacitatea sa de a absorbi mirosul si de a lasa un pargum curat si proaspat pe obiectul sau zona curatata. Presara-l in adidasi pentru a scapa de mirosurile neplacute sau amesteca-l cu apa si un ulei esential la alegerea ta pentru a obtine un odorizant de camera. Bicarbonatul de sodiu este grozav si atunci cand iti speli rufele, datorita capacitatilor sale de curatare, dar si pentru ca are proprietati de intensificare a culorilor.
6. Lamaia. Atat de multe produse de curatare au miros de lamaie, deoarece aceste fructe citrice ne invoca un sentiment de curatenie, iar mintea noastra face legatura cu un spatiu curat. Dar gandeste-te cat de eficiente sunt lamaile in realitate. Poti folosi aciditatea din lamai pentru a curata depozitele de minerale si urmele de apa de pe robinete si alte suprafete, prin simpla frecare a metalului cu o bucata de lamaie. Adauga lamaie in otet pentru a obtine un produs de curatare extraordinar (se incalzeste in cuptorul cu microunde pentru a-l curata mai usor, fara sa fie nevoie sa freci suprafetele).
7. Alcoolul medicinal. Daca micutii tai iubesc marker-ul permanent, acesta este un truc important pe care trebuie sa il stii. Daca freci suprafetele cu alcool medicinal, vei reusi sa scoti urmele de marker de pe materiale precum lemnul, otelul inoxidabil, peretii vopsiti, anumite tesaturi si blaturi de bucatarie. Iar daca amesteci alcoolul cu apa distilata, vei obtine un spray grozav pentru a curata ecranele de laptopuri, tablete, telefoane si televizoarele. Sursa.
Citeste si: Cum sa cureti depunerile de pe chiuveta si cabina de dus
Decorarea locuintei dupa principiile Feng Shui te face mai desteapta