Flavonoizii din sucul de lămâie conțin mulți antioxidanți, care tratează o serie largă de afecțiuni, dar dacă doar storci lămâile nu vei obține maximum de beneficii așa că cel mai bine ar fi să le congelezi mai întâi.
Coaja de lămâie conține multe minerale și vitamine care întăresc sistemul imunitar, normalizează colesterolul și previn apariția cancerului. Coaja acestor citrice are puternice proprietăți antimicrobiene care previn infecțiile fungice și bacteriene. În plus, acestea sunt foarte importante pentru omorârea paraziților intestinali.
Citricele reprezintă o parte esențială în procesul de detoxifiere, indiferent că sunt folosite în citronade, ceaiuri sau pentru a aromatiza apa.
Beneficii asupra sănătății
Experții au asociat consumul de fructe și legume proaspete cu un risc mai scăzut de a dezvolta diverse maladii. Printre beneficiile consumului de lămâi se numără:
- Prevenția cancerului
- Risc redus de atac cerebral
- Tratament excelent anti-inflamator
- Întărirea imunității
- Prevenția astmului
- Protecție împotriva bacteriilor periculoase
- Prevenție și tratament pentru depresie și stres
- Curățarea rinichilor și a ficatului
Lămâile și cancerul
Lămâile sunt, de obicei, folosite pentru cantitatea mare de vitamina C pe care o are sucul lor, dar ultimele cercetări au arătat că și coaja acestora conține nutrienți demni de luat în seamă, pentru că îndepărtează deșeurile toxice din organism, motiv pentru care lămâile sunt deseori folosite în tratamentul pacienților cu cancer.
Există o legătură puternică între lămâi și cancer, pe care cercetătorii au descoperit-o printr-o serie de teste îndelungate. Multe studii au arătat, așadar, că aceste citrice distrug celulele anormale de cancer. În anul 1970, după mai mult de 20 de teste în laborator, s-a descoperti că extrasul din lămâi înghețate distruge celulele canceroase din colon, sâni, prostată și pancreas. Unele studii au arătat chiar că această metodă este mai eficientă decât chimioterapia, în anumite cazuri. În plus, lămâile sunt mult mai bune decât substanțele artificiale, drept urmare nu afectează celulele sănătoase.
Extrage tot ce-i mai bun din lămâi
Coaja de lămâie are cu 5-10% mai multe vitamine decât sucul, iar nutriționistul Dr. Marilyn Glenville susține că aceste fructe îmbunătățesc sănătatea per total și a declarat că: „Cei mai mulți anitoxidanți din fructe sunt concentrați mai degrabă în coajă decât în pulpă sau suc, motiv pentru care smoothie-urile sunt mult mai bune decât sucurile, deoarece poți consuma tot fructul, fără a-l decoji și nu arunci nici un nutrient.”
Citricele sunt rareori fructele preferate ale cuiva, din cauza gustului înțepător și amar al cojilor, dar următoarea rețetă va scoate pentru tine tot ce este mai bun din lămâi:
Spală și dezinfectează lămâile cu oțet de mere sau praf de copt, apoi clătește-le bine și usucă-le folosind un prosop curat. Îngheață-le peste noapte și când sunt complet înghețate rade-le cu totul, incluzând coaja, pulpa și semințele. Transformă ce a rezultat în cuburi de gheață și păstrează-le la congelator, pentru a putea avea oricând o aromă proaspătă de lămâi.
Poți folosi cuburile de lămâie înghețată la orice mănânci, în salate, supe, iaurt, paste, înghețată, smoothie-uri, suc sau ceai, dar și în prăjituri.