Laptele ne hidrateaza pentru ca are 87% apa
Auzim des ca trebuie sa bem multe lichide. Dar daca ai putea sa imbini hidratarea cu alte efecte benefice pentru organism? Alege sa bei cel putin 250 de ml de lapte pe zi, fiindca este un aliment complet care contine aproximativ toate componentele esentiale: apa (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidrati, micro si macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 si B12); in plus, nu iti aduce multe calorii si te ajuta sa te rehidratezi dupa efort.
Laptele este principala sursa de calciu pentru organism
"Laptele este un ALIMENT ESENTIAL, alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, fiind produsul de baza in cadrul unei alimentatii sanatoase. De cand ne nastem avem nevoie de lapte sau produse lactate in fiecare zi a vietii noastre, pentru ca laptele este un ALIMENT FUNCTIONAL. Adica, pe langa rolul lui nutritiv, laptele contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate. Laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism.
Daca ar avea si fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru ca am putea trai consumand doar lapte si produse lactate. Dar nimeni nu e perfect... Corpul unui adult contine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat in oase de unde se reinoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produsilor acizi rezultati din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperita prin alimentatie. Nutritionistii au stabilit ca o “portie” de calciu “valoreaza” 300mg in concluzie avem nevoie zilnic de 3 portii de calciu, adica aproape 1 gram. Si din ce sa luam mai bine calciu daca nu din lapte!", dezvaluie Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.
Pe langa sistemul osos, consumul de lapte aduce beneficii si sistemului imunitar, functiei digestive, sistemului cardiovascular si tensiunii arteriale; in plus, laptele accelereaza pierderea surplusului de kilograme si amelioreaza stresul, ne ajuta sa avem o piele si dinti sanatosi si frumosi si nu in ultimul rand, previne carenta de calciu (hipocalcemia) cu un aport caloric foarte mic.
Consumul de calciu ajuta la atingerea si mentinerea unei greutati de echilibru, cu un indice de masa corporala redus si un procent scazut de grasime in organism. Acest efect are loc prin doua mecanisme:
• La nivel metabolic, calciul stimuleaza arderea grasimilor de depozit si micsoreaza sinteza de lipide
• In intestin, calciul se combina cu grasimea alimentara si ii scade absorbtia prin procesul de saponificare (o transforma in sapun, care va fi eliminat din organism, in loc sa se depuna pe soldurile noastre!).
Calciul provenit din produsele lactate este mai eficient in diminuarea surplusului ponderal decat cel din suplimente sau din produsele vegetale. Explicatia consta in prezenta simultana a altor elemente (vitamina D, acid linoleic, fosfor, lactoza) care maresc biodisponibilitatea calciului. In plus, laptele si iaurtul sunt bogate in iod, zinc, crom si vitamine din grupul B care accelereaza metabolismul si intensifica arderile.
Laptele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia de fiecare zi
Este recomandat ca un adult sa consume 250 ml de lapte pe zi, iar unui copil este indicat sa ii oferiti trei cani de lapte ca parte a unei alimentatii echilibrate.
Laptele contine noua nutrienti esentiali care il transforma intr-unul dintre cele mai importante alimente pentru noi. 250 ml de lapte in fiecare zi reprezinta o sursa excelenta de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D si alti nutrienti de baza.
Laptele ambalat este cel mai sigur pentru consum
Inainte de ambalare, laptele este procesat astfel incat orice pericol pentru sanatate dispare, iar ambalajul il mentine astfel, pastrand in acelasi timp valoarea nutritiva a laptelui provenit direct de la sursa. Astfel, ambalajul aseptic este sterilizat inainte de a fi umplut cu alimentul tratat termic UHT (Ultra High Temperature), rezultand astfel un produs alimentar cu durata de viata de peste 3 luni. Mediul in care laptele este prelucrat termic si sigilat trebuie, de asemenea, sa fie lipsit de bacterii. Aceasta inseamna ca masinile de ambalat trebuie sa fie sterile atat inainte cat si dupa procesul de ambalare.
Astfel ai garantia ca laptele pe care il consumi este cel mai bun pentru tine si familia ta!