Ce ne sperie?
Andy Szekely, trainer si coach, semnatarul unui blog de dezvoltare personala, ne raspunde la aceasta intrebare: "Sunt mai multe raspunsuri posibile dar, cel mai probabil, schimbarile in cariera ii sperie pe unii oameni pentru ca nu au incredere in fortele lor. Daca aceste persoane vor sa obtina rezultate pe termen lung, ar fi bine să îşi dezvolte increderea in sine."
Iata cei patru factori pe care trainerul Andy Szekely ii considera necesari pentru "antrenarea" stimei de sine:
- pasiunea. "Daca imi place ceea ce fac, voi obtine energie atunci cand fac", spune acesta.
- cunoasterea. Suna a cliseu, dar cunoasterea inseamna putere. Iata ce spune Andy Szekely: "Este important sa ai suficiente strategii, metode si tehnici pentru ca, in cazul in care ceva nu merge bine, sa poti aplica oricand alta metoda."
- atitudinea fata de probleme. Problemele nu sunt cel mai rau lucru care ti s-ar putea intampla, iar daca il asculti pe trainer, vei descoperi ceva benefic in existenta acestora. "E important sa imi 'insurubez' in minte faptul ca lipsa problemelor duce la lipsa capacitatii de evolutie. Atitudinea mea este: problemele sunt foarte bune! Ele ma ajuta sa cresc", povesteste el.
- capacitatea de a actiona cu hotărâre. "Liiceanu vorbeste despre 'incremenirea in proiect' referindu-se la orientarea exagerata spre procesul gandirii. Iar Zig Ziglar, autorul celebrei carti "Arta Vanzarii" spunea ca actiunea este cea care creeaza motivatie, motivatia creind, la randul sau, energie," arata Andy Szekely. Sfatul sau este ca atunci cand simţi anxietate în faţa unei schimbări, de orice fel, este important sa actionezi. "Este important sa faci ceva, orice. Misca-te, alearga in parc, vorbeste la telefon cu cat mai multi oameni. Actioneaza!", precizeaza el.
Tiparul motivational al schimbarii
Exista trei astfel de tipare ale motivaţiei si cu siguranta te vei regasi si tu intr-unul din aceste tipare. Vei afla, dupa ce vei citi cele trei descrieri, cat de des simti tu nevoia de schimbare. Andy Szekely ne explica:
- Stilul traditionalist. Sunt genul de oameni care se simt foarte confortabil lucrand intr-un mediu stabil, fara schimbari mari si una din caracteristicile lor este faptul ca pot munci 15 sau 20 de ani in acelasi loc. Cercetarile facute in SUA au relevat faptul ca aproximativ 5 % din americani corespund acestui stil.
- Stilul evolutionar. Ei constituie circa 80% din populatia SUA si principala lor caracteristica este faptul ca evolueaza si ca au nevoie constanta de progres. Ei isi doresc schimbarea la 5 sau la 10 ani de muncit in acelasi loc.
- Stilul revolutionar. Vorbim de circa 10 sau 15 % din intreaga populatie a SUA. Au nevoie de schimbari foarte dese pentru a ramane motivati si, din acest motiv, fac cate o schimbare radicala la fiecare unul sau doi ani.
Situatia 1. Iti schimbi radical cariera
Exista situatii in viata atunci cand trebuie sa iti regandesti intreaga cariera si cand, in functie de varsta si de experienta ta profesionala si de viata, alegi sa faci o schimbare.
Andy Szekely: "Ia aceasta decizie numai dupa ce te convingi ca noul loc de munca este in concordanta cu pasiunea ta. Daca nu este, sa incerci sa faci schimbarea va fi ca si cum ai incerca sa vindeci o boala tratand numai simptomele sale. Asigura-te ca faci acest lucru in armonie cu tine, cu chemarea si cu pasiunile tale."
Daca nu vei respecta sfaturile date, exista posibilitatea ca tu sa treci prin aceeasi situatie, prin schimbarea radicala de cariera pe care o planuiesti acum, peste numai un an sau chiar mai putin.
Situatia 2. Cea mai mare frica: concedierea!
Pentru multi dintre noi, ideea ca ne-am putea pierde locul de munca pare inspaimantatoare. Criza economica mondiala a inceput sa afecteze din ce in ce mai multe firme romanesti, iar acest context face ca aceasta teama sa fie si mai accentuata. Cu siguranta, cu cat o persoana are mai multe responsabilitati, cu atat mai pregnanta este aceasta teama de a-si pierde locul de munca.
- Nu te panica! Andy Szekely spune: "Chiar daca acest indemn este primul lucru care imi vine in minte, nu cred ca poate ajuta practic pe cineva. Sugestia mea este sa actioneze ca un capitan de vas care tocmai a aflat ca vasul sau a deviat: sa puna mana pe masuratori, compas si harta si sa vada unde se afla."
- Aduna informatii! Este foarte important sa cunosti cat mai multe date, pentru a face o verificare a perceptiei tale.
- Intalneste-te cu alti oameni! Este foarte important sa iti consolidezi si maresti reteaua de prieteni si cunostinte.
Problema cu oamenii care se tem de schimbarea locului de munca este frica lor de necunoscut, spune managerul AS Training & Coaching, si nu incapacitatea lor de a face taţă situatiei. Atunci cand aduni informatii si acumulezi cunostinte, acestea iti dau mai multa flexibilitate. Practic, dezvolţi al doilea factor pentru antrenarea stimei de sine, descris la inceputul articolului. In plus, acest lucru va contribui la cresterea stimei de sine si la realizarea faptului ca te afli intr-un moment bun pentru a lua decizii.