Iata ca exista un alt motiv pentru a te gandi de doua ori mai bine la dieta pe care o adopti: ceea ce mananci poate determina cat de bine sau de prost dormi. Un nou studiu revolutionar a stabilit patru tipuri diferite de somn, bazate pe dieta, iar fiecare dintre cele 4 categorii determina riscul pe care il au oamenii de a dezvolta anumite boli si afectiuni. Descopera si tu tipul de somn care te caracterizeaza si invata cum sa reduci la minimum riscurile asupra sanatatii tale.
Tipul de somn nr. 1: persoanele care dorm un interval foarte scurt (intre 0 si 4 ore pe noapte)
Aceste persoane care au parte de reprize foarte scurte de somn se simt adeseori apatice si ametite de-a lungul zilei lor de lucru. Au un nivel scazut de energie si o slaba putere de concentrare. Dintre toate tipurile de somn, aceste persoane au cea mai scazuta varietate in ceea ce priveste alegerile lor alimentare. Sunt de multe ori deshidratate si nu mananca suficienti carbohidrati sau alimente bogate in antioxidanti care lupta impotriva bolilor, cum ar fi licopenul.
Riscuri: Acest tip de persoane au un risc mai mare de obezitate si diabet zaharat, comparativ cu acei oameni care au somnul ideal. Privarea de somn face ca organismul sa fie mai putin eficient la utilizarea insulinei, un hormon care ajuta la reglarea si temperarea cantitatii de zahar din celulele tale. Doar patru nopti in care dormi patru ore sau chiar mai putin sunt suficiente pentru a face organismul mai putin receptiv la insulina. Iar acest lucru te supune la un risc si mai mare de a avea o cantitate mare de glucoza in sange, iar atunci cand rezistenta la insulina devine obisnuinta, se transforma in diabet.
In plus, persoanele care dorm foarte putin sunt supuse la un risc mare in ceea ce priveste cresterea in greutate. Simultan, privarea de somn iti incetineste metabolismul si provoaca o crestere a nivelului hormonului stresului - cortizolul - ceea ce se traduce printr-o pofta de mancare crescuta. Vei manca mai multe alimente, dar vei arde mai putine calorii - o reteta pentru a acumula kilograme peste kilograme.
Solutii pentru dieta: Persoanele care dorm foarte putine ore pe noapte isi pot imbunatati calitatea somnului prin simpla includere in dieta lor zilnica a unor alimente bogate in antioxidanti. Incepe-ti dimineata cu un pahar de suc de rosii, care este bogat in licopen. Poti incerca, de asemenea, sa consumi ardei rosu sau grepfrut roz, care au o multime de beneficii pentru sanatatea ta.
Tipul de somn nr. 2: persoanele care dorm un interval scurt (intre 5 si 6 ore pe noapte)
Femeile care dorm putin (un interval scurt) consuma cea mai mare cantitate de calorii. Dietele lor tind sa fie sarace in vitamina C (aceasta lipseste cu desavarsire in unele cazuri) si seleniu, substante nutritive care ajuta la protejarea organismului impotriva bolilor si care reduc inflamatia.
Riscuri: Persoanele care dorm un interval scurt prezinta un risc ridicat pentru accident vascular cerebral si pentru un atac de cord. Cercetarea a aratat ca persoanele care, in mod regulat, dorm mai putin de 6 ore pe doamne au avut un risc de 4 ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, chiar daca aceste persoane nu erau supraponderale si nu aveau antecedente genetice de accidente cerebrale in familie. De asemenea, persoanele care dorm 6 ore pe noapte ar trebui sa fie ingrijorate la capitolul boli de inima, cardiovasculare. Oamenii care dorm 6 ore sau mai putin pe noapte au avut de doua ori mai multe sanse de a suferi un atac de cord.
Solutii pentru dieta: Vestea buna este ca este usor sa adaugi vitamina C in dieta ta. Incearca sa iti infuzezi apa cu citrice. Poti achizitiona chiar si un infuzor, pentru a adauga sucul de lamaie, lime sau portocala la apa pe care o bei tu, in vreme ce pastreaza pulpa sau coaja in partea de jos a paharului tau. Pentru a include mai mult seleniu in dieta ta, incearca sa gatesti cu ciuperci sau sa mananci cateva nuci braziliene in fiecare zi.
Tipul de somn nr. 3: persoanele care dorm un interval prea mare (9 sau mai multe ore pe noapte)
Persoanele care dorm mai mult decat ar trebui - adica 9 ore pe noapte sau chiar mai mult - sunt, de cele mai multe ori, inca obosite cand se trezesc. Oamenii care intra in aceasta categorie de somn nu primesc suficienta teobromina (un stimulent) sau un compus numit colina, care este important pentru sanatatea creierului.
Riscuri: Dormitul exagerat, pentru o perioada indelungata, poate fi un semn al hipertiroidismului, o afectiune in care glanda tiroida nu produce o cantitate suficienta din anumiti hormoni. Alte consecinte ale hipertiroidismului includ oboseala excesiva, un nivel scazut de energie si un metabolism incetinit. Persoanele cu hipertiroidism sunt mai predispuse sa doarma mai mult, sa doarma in timpul zilei si sa se simta tot timpul obosite, indiferent de cat de mult au dormit cu o noapte inainte.
Solutii pentru dieta: Daca te incadrezi la categoria celor care dorm prea mult, creste aportul de teobromina prin consumul a 30 de grame de ciocolata neagra pe zi. Adauga colina la dieta ta mancand mai multe oua, carne de curcan sau scoici.
Tipul de somn nr. 4: Persoanele cu un somn ideal (dorm 7-8 ore pe noapte)
Oamenii cu un somn ideal au cea mai mare varietate de alimente in dieta lor; ei mananca mese bine echilibrate cu substante nutritive necesare si beau cea mai mare cantitate de apa. Atunci cand creierul tau obtine o cantitate diversificata de nutrienti si este bine hidratat, el nu va insista pe mai multa mancare, nu te va obliga sa mananci mai mult. Sursa: doctoroz.com.
Citeste si: 3 motive pentru care nu poti dormi
Top trucuri pentru un somn mai bun in acest sezon
Efectul secundar infricosator al orelor de somn irosite