Medicul David Heber, autorul cartii care sta la baza acestei diete ("What Color is Your Diet?") spune ca oamenii nu includ suficiente legume si fructele in dietele lor. Sistemul lui care imparte culorile pe categorii faciliteaza umplerea golurilor la nivel nutritional.
Prin consumul unei game largi de fructe si legume, iti vei imbunatati starea generala de sanatate si vei pierde in greutate mai usor.
Ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci in cadrul dietei "Ce culoare are dieta ta?"
Bazandu-te pe planul alimentar al autorului american, vei manca mult mai multe fructe si legume. Vei manca o portie (o jumatate de cana - cand sunt fierte/gatite si 1 cana - cand sunt crude) pe zi, iar aceasta portie trebuie sa fie de la fiecare din cele sapte categorii de culori ale dietei americane:
Rosu: rosii si alte legume si fructe bogate in licopen, precum grepfrut roz, pepenele rosu.
Rosu/violet: strugurii si alte fructe bogate in antociani, precum fructele de padure, prunele, merele rosii.
Portocaliu: morcovii si alte fructe si legume bogate in alfa-caroten si beta-caroten, precum mango, caisele, pepenele galben, dovleacul placintar.
Portocaliu/galben: portocale si alte fructe bogate in vitamina C si carotenoizi, cum sunt mandarinele, piersicile, nectarinele, papaya.
Galben/verde: spanacul si alte legume bogate in luteina si zeaxantina, precum frunzele de Kale, mustarul, gulia verde, porumbul, mazarea, avocado, pepenele galben spre verde.
Verde: broccoli, varza de Bruxelles, varza de tip Kale si alte legume bogate in sulforafan, indol.
Alb/verde: usturoi si alte legume si fructe bogate in flavonoizi: ceapa, telina, perele, vinul alb, andivele, arpagicul.
Pe langa fructe si legume, dieta "What Color is Your Diet?" include: proteine slabe (albusuri de ou, soia, peste salbatic prins, fructe de mare, carne alba de pasare, produse lactate fara grasimi si lactate cu putine grasimi); grasimi sanatoase (ulei de masline, avocado, nuci); fibre (fasole, seminte, popocorn); cereale integrale; ierburi aromate si condimente.
Dieta nu include: carne rosie bogata in grasimi; pestele de crescatorie; galbenusurile de oua; untul, margarina; produse coapte si pline de grasime, de patiserie; acizi grasi trans; bomboane sau alte alimente care nu au valoare nutritiva.
Nivelul de efort al acestei diete este unul mediu. Insa exista cateva limitari. In fiecare zi vei manca din fiecare dintre cele 7 categorii de culori, plus proteine la fiecare masa; unele proteine din soia vor fi consumate pe parcursul zilei, la fel si cerealele integrale si tipurile de carne recomandate. Insa nu vei avea voie sa mananci gustari bogate in grasimi sau snacks-uri bogate in zahar.
Ce aduce nou dieta in legatura cu fructele si legumele
Toata lumea stie (sau ar trebui sa stie) ca fructele si legumele sunt sanatoase. Asa ca te intrebi care este noutatea si diferenta pe care le aduce aceasta carte? Ei bine, fiecare fruct sau leguma colorata aduce un beneficiu unic in dieta, astfel incat nu vei fi nevoita sa mananci doar fructele si legumele dintr-o singura categorie de culoare.
Dieta "mananca ce iti place" - filosofia care te ajuta sa slabesti
Fiecare fruct sau leguma - indiferent ca este rosu, galben, verde sau violet - iti ofera un beneficiu care, uneori, este concentrat intr-o anumita parte a corpului sau foloseste o cale specifica in interiorul organismului tau pentru a-i aduce anumite beneficii pentru sanatate.
Folosind codul de culori al autorului american, vei invata cum sa adaugi diferite fructe si legume in dieta ta; acest cod este bazat pe anumite substante benefice care ajuta la prevenirea unor boli comune care ne afecteaza pe toti, pe masura ce imbatranim.
De asemenea, vei invata ca modul in care incluzi fructe si legume in dieta ta poate reduce aportul caloric, in vreme ce creste valoarea nutritionala - astfel incat sa poti slabi si sa poti tine kilogramele la distanta intr-un mod sanatos.
Daca vrei sa fii motivata sa tii aceasta dieta, iata ce alimente se gasesc, de obicei, in frigiderul autorului dietei, David Heber: lapte de soia, mere, portocale, piersici, nectarine, afine salbatice; sosuri aromatizante (sos de soia, sos marinat); sucuri de legume; branza de vaci (cottage) fara grasime; ton; apa cu lamaie. In congelator, autorul are afine si inghetata (pe care o consuma ocazional, pentru a-si satisface pofta).
Cum arata meniul obisnuit al autorului cartii "Ce culoare este dieta ta?"
Micul dejun: un shake de afine (facut dintr-o cana de lapte de soia degresat, 1/3 cana de pudra de proteine din soia, 1 cana de afine, toate bagate la blender).
Pranzul: o salata (salata verde lettuce, ardei gras rosu , morcovi), cu 115 grame de ton - un peste light (bucati mari sau mici).
Cina: o salata colorata si completata cu otet din vin, o cana de spanac fiert (sau facut la aburi), 230 grame de pui la gratar, orez integral, un pahar de 230 ml cu suc de legume, mar copt cu scortisoara.
Gustari: uneori, in timpul dupa-amiezelor, autorul recunoaste ca mananca un baton proteic, in special daca este nevoit sa calatoreasca. El mananca batoane proteice pentru a creste nivelul energiei in aceasta perioada a zilei. Surse: 1, 2, 3, 4.
Citeste si: Dieta de 3 zile sustinuta de stiinta - Arzi de 3 ori mai multe kilograme!
Dieta care iti poate salva viata - 6 alimente care lupta in linia intai
Dieta iubitorilor de carbohidrati: slabesti pana la 4 kilograme