Inca un motiv pentru care ma concentrez pe bucata de ciocolata din dotare este starea sufleteasca. Sunt sigura ca si tu ti-ai aprovizionat bine frigiderul cu inghetata, ciocolata si alte dulciuri, pentru perioada in care o cearta de indragostiti apare, si treci prin acea stare "blues" de melancolie, sau cand vii mult prea nervoasa de la locul de munca si incerci sa te descarci pe orice preparat care iti iese in cale. Intotdeauna poftim la tot ce nu avem voie sa mancam din punct de vedere dietetic si constatam cu stupoare ca starile depresive sau temperamentale nu au facut altceva decat sa ne aduca kilograme in plus. Poftele care transpar de multe ori spontan in mintea noastra, ascund anumite stari sufletesti; noi le-am descoperit si am aflat si ce e bine si sanatos sa mananci in locul lor.
Pofta: macaroane cu branza, budinca de orez, paine sau clatite
Stare: de singuratate, melancolie
Este foarte posibil sa iti doresti sa invingi starea de singuratate cu ajutorul unor preparate nu tocmai sanatoase si utile mentinerii siluetei. Avem tendinta sa ne complacem starea pe care resimtim in alimente greoaie si grase, pline de calorii inutile. Singuratatea echivaleaza cu plictiseala si monotonia, de aceea simtim nevoia sa facem ceva si ce putem face mai bine decat sa mancam continuu. De ce poftim la ele? pentru ca sunt pline de de carbohidrati care, combinati cu putine proteine, ajuta la formarea serotoninei in creier si inevitabil a echilibrarii starii spirituale.
Optiuni sanatoase: paste cu sos tomat eventual cu oregano, busuioc sau ciuperci (fara alte sosuri cremoase si bronzoase), fructe (mere), cereale cu lapte
Pofta: costite de porc (prajeli), baghete sau chifle (frantuzesti) crocante
Stare: furie, suparare
Atunci cand vrei sa iti descarci nervii sau sa iti "indulcesti" supararea, nu o face cu mancaruri grase, gretoase, dar cu o textura care ti s-ar parea mai interesanta si "crocanta", perfecte pentru a-ti varsa nemultumirile. Nu ca ar fi ceva rau in aceasta, poate doar silueta este in joc, dar si colesterolul, deoarece consumul excesiv de costite de porc depaseste media normala de grasime pe care ar trebui sa o ingeram pe zi. Nici painea (coaja mai ales) nu este o alegere nesanatoasa, dar doar daca este consumata cu moderatie, si de preferabil din cereale integrale.
Optiuni sanatoase: carne slaba (pui, friptura pe gratar, curcan, vita), morcovii pot fi o alegere chiar inteligenta la nervi (sunt numai buni de rontait, sanatosi si nici nu ingrasa), dar si alte legume: telina, brocolli sau chiar o guma de mestecat nevinovataPofta: tarte cu fructe, crema de oua (de zahar ars)
Stare: plangacioasa, trista
De obicei, aceste stari apar atunci cand exista o pierdere ireparabila, un divort, adica o suferinta extrem de puternica, iar tendinta "alimentara" este aceea de a te intoarce la deserturi si mancarurile din copilarie. Alimentele trebuie sa aiba o textura moale, aproape lichida, dulci, ca ale unui copilas. Insa tine cont ca nu mai esti un copil in crestere si ca de la o anumita varsta, tot ce mananci se depune si nu mai are aceeasi putere de ardere ca odinioara.
Optiuni sanatoase: salata de fructe (colorata), supa de legume, acestea iti reincarca bateriile si te energizeaza avand in vedere ca intr-o astfel de stare pierzi multe elemente nutritive, vitamine si minerale. Plus de asta, sunt vesele si colorate, iar salata de fructe inlocuieste cu succes gustul dulce al copialariei.
Pofta: dulciuri si cofeina
Starea: doborata, deprimata
Am ajuns si la problema "sentimentala" a vestitei si neocolitei ciocolate de care se agata toata lumea in contextul unor stari deprimante. Daca mai exista si nesansa unei depresii amestecate cu o stare de slabiciune, oboseala, atunci tragedia e pe cale sa ia proportii si "tratamentul" sa fie urmatorul: cafea sau ceai cat mai indulcite, prajituri si ciocolata in cantitati enorme, cu scopul de a pompa energia pierduta in organism si pentru a elimina endorfina, substanta "fericirii" in creier. Dar poate ca le-am creat noi acest scenariu: am vazut in filme cum femeile se napadeau in casoleta de inghetata, cum ciocolati intregi erau consumate in stari depresive si am preluat modele deja construite, crezand ca facem ceva util. Nu facem decat sa ne bucuram pe moment de gustul placut al acestor alimente, dupa care iar sa cadem intr-o stare depresiva din cauza kilogramelor in plus, si uite asa sa ne invartim intr-un cerc vicios. Ai incercat alte alimente in astfel de momente? Poate ca au acelasi efect si nici macar nu iti dai seama....de ce nu ar merge inlocuita ciocolata cu morcovul de exemplu? Sigur ca merge, dar psihicul e de vina ca preferam dulciurile si prejudecatile deja memorate si aplicate continuu...
Optiuni sanatoase: cartofi (vitamina B1 si acid folic), spanac (fier), alune, peste (omega 3)
Pofta: mancare sarata si crocanta (crackers, snacks, covrigei) si mancare cu sos de soia
Stare: stresata
Atunci cand suntem stresati nu poftim numai la dulciuri, ci si la "ceva sarat". Va suna cunoascuta expresia "as manca ceva sarat"? Mie cam da! Credeati ca numai ciocolata si prajiturile sunt cele mao nocive? Afla ca nu este adevarat si ca mancarea sarata are si ea consecintele ei negative, mai ales ca excesul de sare este in directa legatura cu tensiunea arteriala mare, care este extrem de periculoasa.
Optiune sanatoasa: incearca mai bien alunele prajite fara sare (sunt savuroase si ridica nivelul de magnesiu din organism, cel care se ocupa cu eliminarea stresului)
Tu la ce poftesti de obicei? La dulce, la sarat? Spune-ne pe forum daca se potriveste starea cu pofta!