Fara un sens prealabil si cu o pofta nebuna de a ne racori prin amestecarea inghetatei cu apa si cu fructele, iar sucurile si berea parca stingand aceste pofte, ne trezim peste noapte cu dureri si crampe la stomac cica inexplicabile si greu de suportat. Asta nu ar fi o problema, dar ce faci cand stii ca nu amesteci alimente a caror reactie chimica explodeaza in organismul tau si nu reusesti sa iti explici dureri ingrozitoare si efecte care par sa fi izbucnit din senin fara niciun pretext sau cauza. Despre astfel de dureri vorbim azi, ale caror rezolvari nu se regasc intr-un tratament oferit de medicul gastroenetrolog, ci de cel prescris de un pshoterapeut.
Explicatia rationala pentru care emotiile si starea de spirit sau personalitatea fiecaruia poate conduce la probleme digestive sau crampe stomacale intense, este aceea ca intestinele sunt pline de nervi, la fel ca si creierul, si reactioneaza intens la stimulii de natura emotionala. Francisco J. Marrero, un gastroenterolog din Cleveland sustine ca "intestinul este numit chiar un creier mic, pentru ca este cea mai suprafata in care se gasesc cei mai multi nervi, dupa creier". Acum ca am lamurit care este legatura dintre emotii si sistemul nostru digestiv, sa vedem ce fel de "raspuns" iti da stomacul tau atunci cand esti stresata, depresiva, nervoasa sau atunci cand ai un atac de panica.
Indragosteala
Pana si starea de indragosteala dauneaza grav stomacului, dar sunt sigura ca este o "boala" de care nu ai vrea sa scapi niciodata: fluturii in stomac! Starea aceea de gol in stomac, de lipsa de mancare, de fluturasii care zboara prin el este o stare emotionala dupa care toate tanjim si pe care ne-o dorim o viata intreaga, aspect care este foarte greu de "intretinut".
Nu ne deranjeaza deloc "simptomele" acestei "boli" si cred ca este o stare pe care am vrea sa o accentuam cat mai mult cu putinta. Si mai multi fluturasi adica???? Da, foarte multi care sa se zbenguie nebunatici prin organsim. Nu ne suparam deloc, iar "tratamentul" este atat de frumossss...
Stresul
Sa trecem insa la lucruri mai serioase si mai grave si sa lasam fluturasii sa zburde linistiti, aplecandu-ne asupra unor stari care-i fac chiar si pe ei sa o ia la fuga. Stau si ma intreb oare de ce nu ma mir ca stresul cauzeaza si aceasta problema? Poate pentru ca el nu rateaza nicio particica din corpul nostru, cred ca nici macar degetul mic de la piciorul stang, vorba aceea.
Iata ce spune o persoana dintre miile care au umplut forumurile internationale si nu numai, despre consecinta stresului asupra digestiei: "stresul poate provoca tot soiul de probleme asupra corpului ai asta resimt si eu; sufar de gastrita cronica pe fond de stres care nu se trateaza si pe care abia reusesc sa o tin in frau cu doze mari de medicatie pentru a putea depasi zilele in care aceasta se face resimtita; de fiecare data cand limita de stres este depasita chiar si un pic, durerile de stomac sunt ingrozitoare si cu greu stapanite", spune RubySlippers, o victima destul de afectata a ceea ce numim boala secolului.
Asadar, gastrita este un efect imediat al nivelului de stres depasit. mai mult chiar, stiati ca aceasta este chiar numita boala a stresului, deoarece s-a descoperit ca acesta este o cauza predominanta a acestei boli.
Cum o recunosti?
- uneori in stare incipienta nu are simptome, dar intotdeauna cand avanseaza te anunta printr-un simptom
- senzatii de arsuri in partea superioara a stomacului
- dureri in capul pieptului
- varsaturi
Depresie
O fata de 20 de ani, sub pseudonimul Zuma, pe unul dintre forumurile de la noi ne impartaseste povestea ei "depresiva": "Pana la varsta de 18 ani si jumatate, am fost cea mai fericita fata. Orice mi-am propus mi s-a indeplinit cu brio incepand de la examenele pe care le luam cu 10 pana la reusite sociale etc. Imi placea sa fiu minutioasa din toate punctele de vedere (haine, accesorii, stiinta, scriitura etc), sa fiu prima in toate. Imi doream sa devin scriitoare. Am participat la olimpiade, dar cand am aflat ca am picat examenul de la facultatea visurilor mele(jurnalism), am facut o mare depresie. M-a lovit spontan intr-o dupa-masa o tristete si o durere in plexul solar. A tinut cateva momente. Apoi a doua zi a fost de mai lunga durata pana sa o simt zilnic. Habar n-aveam ce se intampla cu mine. Am ajuns la o facultate particulara unde uram absolut totul. Departe de prieteni si de viata mea de odinoara. De atunci ( se fac aproape 2 ani de zile) lupt incontinuu cu depresia si cu diverse probleme de somn. Mi-am pierdut concentrarea, vitalitatea, pofta imensa de viata, iar durerile de stomac erau atat de mari incat abia le mai puteam simteam..."
Depresia este o afectiune care avanseaza lent, dar sigur si care devasteaza intreg organismul, acesta confruntandu-se parca cu o furtuna care nu mai trece si ale carei vijelii declanseaza haosul, adica durerea. Cu greu recunoscuta de catre posesorii ei, depresia actioneaza la orice nivel si de cele mai multe ori, incerci sa tratezi durerea si nu cauza, iar problemele persista si te cufunzi intr-o depresie si mai mare, a nestiintei in care te afli incercand sa cauti o explicatie a durerilor tale.
Durerea de stomac este frecventa in depresii si actioneaza fie sub forma crampelor, a durerilor abdominale, dar si a altor probleme digestive. Atunci cand durerea nu dispare cu ajutorul diverselor tratatii fie ele medicamentoase, fie ele naturiste, pune-ti intrebarea asupra starii tale generale de sanatate emotionala si vezi daca te incadrezi in simptomele depresiei.
Atacul de panica
Sau "boala de care nu ne dam seama", o mai denumesc eu; pentru ca este foarte sireata, iar de cele mai multe ori se trateaza fiecare simptom in parte ca facand parte din cadrul unei boli individuale si nu se iau in considerare toate laolalta. Daca ai palpitatii sau dureri in piet, de ocbicei te duci la un examen clinic al inimii, daca transpiri excesiv si iti termura mainile poate ca te duci sa vezi daca ai probleme cu vreo glanda, iar daca respiratia iti creeaza dificultati cu siguranta un control al plamanilor. Ei bine, daca isi mai fac loc si ceva dureri de stomac, suni rapid gastroenterologul pentru o consultatie.
Dar de cate ori le-ai "tratat" pe toate laolalta, sau macar le-ai bagat in seama? Sigur ai crezut ac se succed una din cealalta, nu-i asa? Ei bine, tine minte ca aceste simptome enumerate mai sus fac parte din simptomatologia unei singure stari de rau, cea a atacului de panica, iar gastroenterologul, cardiologul sau endocrinologul s-ar putea sa nu iti gaseasca nicio problema la niciuna dintre aceste simptome.
Epigastralgiile sau arsurile la stomac sunt cele mai frecvente afectiuni digestive in cazul atacurilor de panica. Ok, mai intai puneti aceste simptome in seama unor alimentatii mai putin indicate intr-o alimentatie obisnuita, pe seama unor excese de condimente sia sa mai departe. Insa cand pastilele si ceaiurile impotriva acestora nu functioneaza si mai prezinti si simptome de dificultati respiratorii, palpitatii, senzatie de teama sau tremurat, atunci ia in considerare si posibilitatea acestei stari create de un posibil atac de panica. Daca aceste stari se repeta, da fuga la un specialist pentru ca acestea se "trateaza" cu succes la psihoterapeut.
Insomnia
Tulburarile de somn sunt adesea asociate cu tulburari digestive si vice-versa fiind valabila. Exista o relatie de reciprocitate indiscutabila. Nu este usor sa fii insomniaca; iti da peste cap intreaga viata si iti transforma ciclul normal al vietii intr-un calvar din care nu mai poti scapa: ziua esti prea obosita sa faci fata solicitarilor din toate partile, iar seara este un moment in care,d esi extrem de obosita fiind, somnul nu pare sa te viziteze deloc, pe zi ce trece fiind mai afectata si devastata de aceste simptome, iar somnul devenind o raritate.
Cel mai des intalnit "simptom" este cel de intestin iritabil sau asa numitul sindrom de colon iritabil, care survine in imedita apropiere a unor astfel de stari. Cum se manifesta?
- crampe abdominale,
- dificultati in eliminarea scaunului,
- constipatie si (sau) diaree.
- fecale amestecate cu mucus sau distensia abdominala
- Senzatia de eliminare incompleta
Dupa cum am spus mai sus, inca nu se cunoaste exact daca acest sindrom conduce la insomnie sau invers, insa numeroase studii au constatat ca este posibil ca starea de insomnie sa provoace astfel de tulburari, desi nu este o cauza "oficial" declarata.
Nevrotica
Nevrotica se pare ca este extrem de vulnerabila la foarte multe boli de natura fizica, tocmai din cauza acestui temperament extrem de coleric care o consuma. De asemenea, o femeie care este nervoasa are un nivel de stres mai ridicat, de aici decurgand si toate problemele specifice stresului (dupa cum am mentionat mai sus gastrita), dar si un sistem imunitar la pamant. Asadar, nevrotica este extrem de predispusa la declansarea unui ulcer gastric care ii poate da batai de cap.
Desi durerea la nivel abdominal este cel mai cunoscut, identificabil si asociabil simptom, ea are forme titice in cazul ulcerului, pentru a se putea diferentia cu usurinta de o durere banala de stomac:
- aceasta apare frecvent noaptea
- durerea este localizata epigatsric
- intensitatea este variabila
- durerile alterneaza
- arsurile
- senzatia de greata
- chiar si constipatia
Nu rata articolul saptamanii!
Aduna-ti fortele pentru a-ti contura cel mai frumos abdomen de pe plaja, totul in cel mai scurt timp, pentru ca ai la indemana cele mai eficiente metode (sporturi, diete, trucuri, aparate, impachetari) intr-un „Program complet pentru un abdomen sexy la plaja"