Una din 3 femei sufera o forma de agresiune pe parcursul vietii, fie ca este vorba despre violenta domestica si/sau sexuala, trafic de carne vie, sinucideri fortate (in Turcia, de exemplu, in numele “onoarei”), practici traditionale mutilante sau violente impotriva femeilor in timpul conflictelor armate (aprox. 70% dintre victime sunt non-combatanti: femei si copii).
In multe tari, sistemul judiciar si atitudinea comunitatii se adauga traumelor suferite de victimele violentelor sexuale, femeile fiind adeseori considerate responsabile pentru actele de violenta indreptate impotriva lor, iar legile contin “scapari” ce permit autorilor sa nu fie pedepsiti. Recentul caz - drama fetitei de 11 ani insarcinata in urma unui incest, este amplificata de contradictii medicale si o legislatie cu lacune, in timp ce infractorul este inca…liber!
Traficul de carne vie “alimenteaza” retelele de crima organizata transfrontaliere cu aproximativ 4 milioane de persoane in fiecare an. Romania se afla printre principalele tari de origine ale victimelor traficate, alaturi de alte tari din Europa Centrala si de Est, tari ale fostei Uniunii Sovietice sau din Asia.
Campania “Say NO to violence against women” initiata de UNIFEM a reusit sa sensibilizeze reprezentantii autoritatilor si ai societatii civile la nivel international, fiind sustinuta de nume mari precum Nicole Kidman, Catherine Deneuve si Hillary Swank.
Personalitatile se implica, dar numarul este cel care convinge si mai mult si poate face lucrurile sa se schimbe. Campania “Spune NU violentei impotriva femeilor” isi propune sa stranga cel putin 1 milion de semnaturi pana la 25 Noiembrie – Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor, acestea urmand sa se concretizeze in legi si masuri pentru garantarea unui drept fundamental: o viata lipsita de violenta.
Putem face auzite dramele pe care le traiesc, le putem da ecou si putem contribui la a le pune capat. pentru mai multe detalii, acceseaza www.saynotoviolence.org