Pentru ca tu sa le poti face pe amandoua, trebuie sa aplici o metoda. Vrei sa descoperi o solutie care sa te ajute sa imbini viata profesionala si exigentele sefului si viata personala si cerintele iubitului sau ale prietenilor si/sau familiei? Citeste urmatorii pasi pe care noi ti-i propunem pentru a realiza acest echilibru.
Priveste-te ca pe o acrobata aflata pe sarma, care nu are alta solutie decat sa isi gaseasca echilibrul si sa ajunga pana la capatul sarmei. Daca acrobata se foloseste de o umbreluta pentru a-si gasi echilibrul, considera sfaturile noastre ca pe o umbrela menita sa iti echilibreze "mersul pe sarma".
Stabileste-ti prioritatile: ce conteaza cel mai mult pentru tine?
In cartea "Now What? 90 Days to a New Life Direction", scrisa de Laura Berman Fortgang – primul personal coach american care a scris, acum 10 ani, o carte despre coaching - ea spune ca primul pas ar trebui sa fie stabilirea prioritatilor personale. "Nu conteaza care crezi tu ca ar trebui sa iti fie prioritatile, cat conteaza ce vrei tu de la tine si de la viata," spune autoarea.
Primul lucru pe care ea il propune celor care ii solicita ajutorul este sa faca un exercitiu. Acesta consta in a face o lista la care sa raspunzi la cateva intrebari: prima este: "Daca viata mea ar fi bazata pe un singur lucru, care ar fi acela?", cea de-a doua intrebare este "Daca ai putea adauga un lucru pe lista, care ar fi el?", si tot asa, pana la al cincilea lucru pe care acea persoana il vede prioritar. Cu conditia unei sinceritati absolute, daca ai raspuns la intrebari, ar trebui sa ai o lista cu cele mai importante lucruri pentru tine.
D. este un tanar de 24 de ani, casatorit de trei ani de zile si tatal unei fetite de numai un an si (aproape) jumatate. Lucreaza in media si i se schimba programul saptamanal, el lucrand in ture. "De cand o avem pe cea mica, eu trebuie sa fac eforturi pentru ca acasa sa fie mereu cate cineva. Asta e prioritar pentru mine si sotia mea, pentru ca si ea a inceput lucrul. Asa ca imi organizez programul cu ceilalti colegi si cu sefii mei ca sa pot fi acasa atunci cand sotia mea nu este. Ea lucreaza in domeniul sanitar, asa ca si la ea sunt ture," spune tanarul tatic. Daca il intrebi pe ce loc a pus profesia, in prioritatile lui, el iti va spune: "Pe locul pe care il merita. Dupa fetele mele (n.r. sotia si fetita) si familie."
Renunta la activitatile care nu-ti sunt necesare
Pentru ca timpul liber de care dispunem este din ce in ce mai limitat, este bine sa faci o triere si sa nu iti ocupi timpul cu lucruri care nici nu iti fac placere in mod deosebit si nici nu te fac sa evoluezi. Iti dau exemplul prietenei mele, care a rarit - de cand a devenit mamica unui baietel - mersul la petreceri sau in club impreuna cu sotul ei. "Preferam sa stam noi si bebe, sau, mai rar, numai noi doi", povesteste ea.
Laura Berman Fortgang spune ca ar trebui sa renunti la activitatile care nu sunt legate de topul prioritatilor tale, pentru ca "acestea te impiedica sa faci ceea ce conteaza pentru tine."
Protejeaza-ti timpul liber
De cate ori ai "chiulit" de la o sedinta importanta pentru o plimbare in parc? Dar atunci cand aveai o programare la doctor? Trebuie sa aplici aceleasi reguli si in privinta timpului tau liber, chiar daca acest lucru s-ar putea sa te faca neplacut celor din jur. Obtine cat mai mult timp pentru dezvoltarea ta persoanala si pentru relatia pe care o ai cu persoana iubita.
Cu toate ca angajatorii au, de cele mai multe ori, impresia ca orele muncite peste program inseamna un volum mai mare de munca, cercetatorii au descoperit ca nu suntem capabili sa ne concentram foarte multe ore. Cel mai bine ar fi ca tu sa nu lucrezi peste program decat atunci cand este cu adevarat necesar si sa te obisnuiesti sa termini treaba pentru ziua respectiva in orele de lucru.
Este cu atat mai greu sa impui o limita intre viata personala si cea profesionala daca ai propria ta afacere sau daca lucrezi de acasa. Solutia ar fi, spun specialistii, sa nu raspunzi niciodata noaptea sau in timpul vacantelor sau weekend-ului. "E firesc ca persoanele cu care lucrez sa inteleaga si sa respecte viata mea personala, iar eu, la randul meu, sa imi respect sotul si copiii," spune L., patroana unei mici afaceri de familie.
Ajutorul e bine-venit!
Daca partenerul sau mama ta vor sa te ajute cu ceva, lasa-i. Spune-mi, de cate ori nu ai fost incredibil de fericita atunci cand cineva s-a oferit sa mearga sa iti plateasca o factura, in celalalt capat al Bucurestiului?
Specialistul spune: "E normal sa accepti si chiar sa ceri ajutorul celor din jur in ce priveste micile servicii pe care acestia ti le pot face, in timp ce tu te concentrezi pe una din prioritatile tale."
Tot ea ne sfatuieste sa avem incredere in prieteni si sa le spunem ca putem avea noi grija de copiii lor intr-o anumita seara, cu conditia ca si ei sa faca acelasi lucru alta data.
Fa-ti planuri!
Cel mai important lucru este ca noi sa ne putem echilibra viata, facand atat ceea ce trebuie sa facem – de exemplu munca la birou sau acasa - dar si ceea ce ne place. Specialistii ne sfatuiesc sa gasim modalitati de a ne simti bine, fie prin activitati in aer liber, fie prin luarea unor cursuri de dans de societate, fie, pur si simplu, sa petrecem timpul alaturi de prieteni.
Laura Berman Fortgang spune: "Iti faci timp pentru ce vrei sa iti faci timp." Daca e ceva care sa iti faca placere – o ora de jocuri video, o iesire cu prietenii sau timp de mers la un spa - nu renunta usor la el. Programul tau iti apartine, cu mici limite impuse, si de tine depinde ce alegi sa faci cu el