Importanta barierelor in cuplu
“Unul dintre secretele unei relatii reusite si de durata, se refera la respectarea intimitatii celuilalt, respectarea principiilor de viata, a valorilor, dorintelor si viselor sale. Nu spun ca ale celuilalt sunt mai importante. Ale ambilor parteneri sunt la fel de importante. Atata vreme cat se pastreaza niste ‘bariere’ imaginare dincolo de care nu avem dreptul sa trecem, lucrurile functioneaza foarte bine intr-un cuplu. Fiecare are libertatea de a decide asupra aspectelor care il privesc personal. Este adevarat ca intr-un cuplu este indicat sa te consulti cu celalalt, dar daca este vorba despre un lucru care te priveste personal, decizia iti apartine. Celalalt nu are dreptul sa-ti impuna sau sa-ti ceara ceva impotriva dorintelor si nevoilor tale. Aici ar trebui sa intervina barierele, atunci cand celalalt nu-ti mai da voie sa fii tu, cand celalalt iti rapeste libertatea.”, explica psihologul.
Barierele constau in…
“Aceste bariere se refera la respectarea celuilalt, la acceptarea felului sau de a fi fara a exista dorinta de a-l schimba; respectarea nevoii de a pastra si de a continua activitatile si preocuparile avute inainte ca cei doi sa formeze un cuplu; acceptarea nevoii celor doi de a petrece timp in afara relatiei etc. Cred ca cea mai importanta bariera ar trebui trasata in calea asteptarilor nerealiste sau gresite pe care le pot avea cei doi unul de la celalalt, o astfel de asteptare fiind aceea de a-l face pe celalalt responsabil de fericirea sau nefericirea ta.”
Si daca totusi nu le stabiliti?
“Alegerea partenerului alaturi de care dezvoltam o relatie se face fie dupa principiul similaritatii, fie dupa cel al complementaritatii. Ceea ce ne atrage la celalalt este fie cat de similar ne este, fie cat de bine ne completeaza. La inceputul relatiei ne atrage atat de mult celalalt incat ni se pare ca nu ne-ar ajunge o viata sa ne saturam de a sta alaturi de el. Dar cu timpul, realizam ca noi traim in real, ca exista stres, uzura, bucurie si tristete. Daca intr-un cuplu nu exista asa zisele bariere, cei doi vor ajunge sa traiasca intr-o simbioza perfecta si astfel nici unul nu se dezvolta armonios, nu va putea sa creasca, nu se va autodepasi. Fiecare dintre cei doi se indragosteste de unicitatea celuilalt, iar daca cei doi aleg sa traiasca intr-o absoluta intrepatrundere, aceasta unicitate va disparea, elementul de permanenta, noutatea va disparea si-si va face loc rutina si monotonia. Mai mult, renuntand la libertatea personala, la dorintele si nevoile importante de dragul celuilalt va veni momentul cand toate aceste reprimari vor deveni frustrari care vor afecta relatia de cuplu.”, este de parere Loredana Ionascu.
Sfatul psihologului
In continuare, psihologul Loredana Ionascu iti ofera o serie de sfaturi in vederea stabilirii in mod corect a unor bariere in cuplu.
- pastrati-va vechile activitati si interese!
- pastrati intalnirile cu prietenii ( meciul de fotbal / berea cu baietii pentru el; sueta la cafea cu fetele pentru tine), altfel spus pastrarea unei vieti sociale
active in afara cuplului este deosebit de importanta.
- pastrati-va independenta pentru a nu cadea prada posesivitatii si dificultatii de a
misca un deget fara el / ea!
- nu renuntati la visele voastre pentru celalalt!
- nu evitati sa spuneti "nu" sau "stop" cand celalalt va incalca spatiul personal!
“Este necesar sa adaug ca toate aceste sfaturi nu minimalizeaza importanta activitatilor derulate impreuna sau a proiectelor comune. In goana eforturilor de a avea o relatie de cuplu durabila este foarte important sa nu uitam de propriile nevoi si dorinte.”, explica in incheiere Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM.