Cele trei voci sunt cea a inimii, cea a minţii şi cea a intuiţiei. Încercând să le asculţi pe toate nu faci decât să devii din ce în ce mai confuză, fie că este vorba despre o decizie necesară pe plan personal, fie pe plan profesional.
Inima simte, simte şi iar simte. Dacă iei decizii bazate strict pe vocea inimii, abandonezi logica şi te laşi purtată de vârtejul emoţiilor. O astfel de abordare te va face să te simţi copleşită şi cu capul în nori, fie că
Creierul, în schimb, îţi "vorbeşte" clar, scurt şi la obiect. Este cel care, fără să ţină cont de avalanşa emoţiilor, îţi spune cu asprime: "E simplu! Ce mai aştepţi?"
Alteori, creierul este cel care despică firul în patru, astfel încât ajungi să te simţi mai pierdută decât atunci când ai început să îţi pui întrebări.
În ciuda faptului că inima şi creierul sunt factori importanţi în luarea deciziilor, vocea sufletului - intuiţia - este cea de care ar trebui să asculţi atunci când nu ştii încotro s-o apuci.
Intuiţia este acea "mâncărime", acea nelinişte care nu-ţi dă pace atunci când totul pare în regulă la suprafaţă, dar tu simţi că există o problemă în profunzime.
Este vocea care te avertizează, tăcut, că poate ar trebui să păstrezi distanţa faţă de anumiţi oameni, cea care îţi şopteşte că poate ar fi mai bine să investeşti emoţional în altă parte.
Dacă încă nu reuşeşti să intri în contact cu intuiţia ta, poţi exersa următorul truc în momentul în care vrei să iei o decizie. Începe cu probleme minore, cum ar fi decizia de a pleca în concediu la mare sau la munte.
Ulterior, odată ce ai reuşit să auzi vocea intuiţiei din ce în ce mai clar, o poţi asculta şi atunci când ai de luat decizii complexe, ce ţin de viaţa de cuplu sau de cariera.
Ce trebuie să faci:
- Taie o bucată de hârtie în şase bileţele mai mici.
- Scrie "Stau" pe trei dintre ele.
- Scrie "Plec" pe celelalte trei.
- Împătureşte-le sau mototoleşte-le astfel încât să nu observi diferenţe de formă sau mărime între ele.
- Găseşte un loc liniştit în care să poţi efectua exerciţiul fără a fi deranjată. Înspiră adânc şi expiră.
- După câteva momente petrecute în linişte, alege un bileţel la întâmplare. Înainte de a citi ce scrie pe el, redu vocea creierului la tăcere şi ignoră ce îţi spune inima pentru câteva momente. Lasă cea de-a treia voce, cea a intuiţiei, să "vorbească".
- Dacă nu ştii cum ar trebui să "sune" intuiţia, tot ce trebuie să faci este să fii prezentă, să fii atentă la ce se întâmplă în corpul tău în acele momente.
- Pe măsură ce desfaci bileţelul şi citeşti ce scrie, fii atentă la ceea ce simţi. Simţi acceptare sau rezistenţă? Ai fluturi în stomac? Ce simţi la nivelul palmelor?
Nu contează dacă ai extras "Stau" sau "Plec". Important este ce simţi tu raportat la potenţiala decizie.
Acceptarea ia de multe ori forma unei stări de linişte, de uşurare, ba chiar de bucurie.
Rezistenţa, în schimb, ia forma unui ghem în stomac, a unui val de căldură care îţi face palmele să transpire.
Repetă acest exerciţiu ori de câte ori ai de luat o decizie, scriind variantele pe bucăţele de hârtie, conform paşilor de mai sus.
Încearcă-l şi tu şi spune-ne dacă a funcţionat în cazul tău!