"Filmele proaste au fost motivul pentru care am inceput sa produc filme", spunea Kubrick. Asa ca s-a apucat de facut filme. Si le-a facut atat de bine, incat numele lui va ramane in galeria celor mai importante personalitati ale cinematografiei mondiale.
Kubrick a avut reputatia unui perfectionist care a insistat sa detina controlul asupra fiecarui aspect al filmelor sale, de la distributie si scenariu, pana la editare, lumina si muzica. Se numara printre cei mai mari regizori de film ai tuturor timpurilor. Acesta a regizat, scris si produs filme inovatoare, de genuri diferite, de la science fiction (Odiseea Spatiala 2001) la drama istorica (Barry Lyndon), de la film de razboi (Platosa de metal) la drama psihosexuala (Cu ochii larg inchisi), de la horror (Stralucirea) la comedie neagra (Dr. Strangelove).
Nascut pe 26 iulie 1928 in New York, Kubrick a fost pasionat de fotografie inca din adolescenta. Asa ca, la varsta de 16 ani, revista Look il angaja pe tanarul Kubrick ca fotograf liber profesionist, dupa ce in prealabil ii publicase acestuia o fotografie cu un vanzator de ziare, facuta in ziua in care presedintele Franklin D. Roosevelt murise. Cu economiile de la aceasta slujba, cel care avea sa devina regizor de talie mondiala, a finantat documentarul de 16 minute "The Day of the Fight".
Kubrick a produs independent alte trei filme, inainte sa regizeze in 1957 celebra productie "Cararile gloriei" cu Kirk Douglas, prima sa creatie marca Hollywood. In 1960, Douglas a insistat ca Stanley Kubrick sa fi e regizorul epopeei clasice de actiune, "Spartacus".
Urmatorul film al lui Kubirck, "Lolita", a trecut cu succes de regulile cenzurii din Anglia, in 1964. Povestea se bazeaza pe romanul interzis al lui Vladimir Nabokov, despre atractia sexuala.
Comedia neagra "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb", realizata in anul 1964, a prezentat intr-o nota de umor holocaustul amenintarii termonucleare, pe atunci fiind o temere reala pentru cea mai mare parte din popoarele lumii.
In 1968 Kubrick a venit cu o productie care a revolutionat filmul science fiction "Odiseea Spatiala 2001", considerat de unii critici a fi cel mai bun film din toate timpurile.
Relatia dintre violenta, sex si cultura in societatea moderna a fost surprinsa in pelicula Portocala mecanica din 1971, film ce i-a adus lui Kubrick trei nominalizari la Oscar, aceea pentru "cel mai bun regizor", pentru " cel mai bun film" si pentru "cel mai bun scenariu adaptat".
A urmat apoi filmul "Barry Lyndon", drama cu Steven Berkoff si Ryan O'Neal in rolurile principale.
Cu filmul "Stralucirea" din 1980, care a avut ca sursa de inspiratie romanul de succes al lui Stephan King, Kubrick si-a pus amprenta in cinematografie asupra stilului horror.
Mai tarziu, in 1987, "Platosa" de metal a fost ocazia perfecta pentru regizorul nostru de a prezenta, in viziunea proprie, efectul dezumanizant al razboiului.
Opera finala a lui Kubrick, "Cu ochii larg inchisi", cu Tom Cruise si Nicole Kidman, este povestea celor mai ascunse trairi si fantezii ale unui cuplu casatorit, un film despre pasiunile rostite si cele nerostite. In 1999, la scurt timp de la incheierea filmarilor pentru aceasta pelicula Stanley Kubrick moare.