Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi poate fi inadecvat.
Ce este bine sa evitam?
Combinarea legumelor cu grasimile
Este recomandat sa se consume alimente sanatoase la micul dejun, dar combinarea acestora cu unt de arahide, nu este tocmai una benefica pentru organism. Untul de arahide contine 94 de calorii pe lingurita, chiar daca proteinele si grasimile pe care le contine sunt sanatoase.
Tu stiai ca 100 de calorii consumate in plus in fiecare zi, pot duce la o acumulare de aproximativ 5 kilograme pe parcursul unui an?
Cartofi prajiti dulci
Pe langa cantitatea ridicata de beta-caroten (pe care organismul uman il transforma in vitamina A), responsabil pentru culoarea portocalie, un cartof dulce mediu care cantareste aproximativ 100 de grame asigura necesarul zilnic de vitamina D, acid folic, potasiu, fibre. Totusi, daca acesta va fi gatit alaturi de alte tipuri de legume (broccoli, dovlecei) numarul de grasimi si calorii va creste.
Prea mult ulei de masline
Uleiul de masline extravirgin contine grasimi mononesaturate sanatoase, care contribuie la scaderea colesterolului LDL. Totusi, un sfert de ceasca de ulei extravrigin de masline are 477 de calorii si 54g de grasimi. Daca nu se masoara cu grija cantitatea de ulei necesara pentru prepararea unui sos, a carnii la gratar sau a fripturii, se poate ajunge sa se foloseasca mai mult ulei decat este indicat.
O alternativa sanatoasa este sa se foloseasca o pensula pentru ungerea carnii care va fi fripta sau fiarta, pentru a acestea sa fie acoperite doar usor cu ulei.
Salatele bogate in calorii
Atunci cand peste o salata se adauga prea multe sosuri sau toppinguri (cum ar fi branza, nuci, fructe uscate, crutoane) va creste si numarul caloriilor.
O alternativa sanatoasa ar fi sa se foloseasca, in proportie de trei sferturi, legume si fructe proaspete in compozitia salatei si sa se adauge proteine slabe cum ar fi carne de pui, peste care se pot presara cereale, cum ar fi boabe de grau sau quinoa.
De fapt, este bine sa combinam cat mai putine alimente sanatoase pentru a obtine o gustare sau o mancare saraca in calorii.