Depunerile de grasime sunt influentate de 2 factori majori: ereditatea si dieta. Ereditatea determina numarul si distributia celulelor adipoase. Dupa pubertate, numarul de celule adipoase este constant, marirea in volum a acestor celule este, de fapt, factorul care determina cresterea in greutate. Celulele adipoase din zone lipoaspirte sunt eliminate, de aceea procedura are caracter permanent, depunerile ulterioare de grasime realizindu-se in alte zone.
Am sanii mici, ii vreau mari, mari... acum!
Candidatul ideal pentru aceasta operatie este pacientul cu o greutate corporala aproape de normal, cu piele elastica si ferma, care prezinta depozite localizate de grasime in exces - abdomen inferior, talie, coapse, genunchi, glezne, barbia dubla, brate etc. Starea generala de sanatate trebuie sa fie buna, iar asteptarile realiste.
In functie de zonele tratate si marimea acestora, lipoaspiratia se poate efectua sub anestezie locala (in combinatie sau nu cu sedare intravenoasa), anestezie locoregionala (anestezie peridurala, rahianestezie) sau sub anestezie generala.
La ce operatie estetica este predispusa zodia ta
Operatia consta in efectuarea unor incizii mici, de 2-3 mm, in vecinatatea zonei de aspirat, prin care se introduce apoi in tesutul adipos o canula speciala, grasimea fiind indepartata cu ajutorul presiunii negative si prin miscari repetate ale canulei. Tehnicile moderne (metoda "tumescenta") presupun injectarea, in prealabil, in zonele care urmeaza a fi lipoaspirate, a unei solutii care contine anestezic si o substanta vasoconstrictoare, cu rol de a disocia puntile de legatura dintre celulele adipoase si a reduce pierderile de sange din timpul operatiei. Durata interventiei este, in medie, de 1 - 3 ore, iar cantitatea de grasime indepartata variaza de la cateva sute de mililitri, pana la cativa litri. In cazul unor volume mari, este preferabila indepartarea acestora in mai multe etape, pentru a diminua riscurilor interventiei.
12 celebritati care mai bine nu faceau operatie estetica
La sfarsitul interventiei, la nivelul zonelor tratate este aplicat un pansament elastic (pantalon, fasa elastica, corset elastic etc.) pentru a preveni acumularea de ser sau sange. In majoritatea cazurilor, o spitalizare de 1 - 3 zile este suficienta (functie de volumul aspirat, tipul de anestezie, starea generala a pacientei).
Recuperarea dupa operatie este relativ usoara, durerile sunt de mica intensitate, vanataile si umflaturile trec in doua-trei saptamani. Dupa aproximativ 7 zile, paciectul isi poate relua activitatea obisnuita, urmand sa poarte corsetul/pantalonul elastic minim 4 - 6 saptamani pentru a favoriza atasarea pielii de muschi si redistribuirea acesteia. Expunerea solara prelungita si expunerea la ultraviolete trebuie evitate in primele 3 - 4 luni postoperator.
Sani mai mari si reintinerire faciala din grasimea nedorita
Procesul de vindecare este un proces gradual. In general, rezultatul final al interventiei se apreciaza la 6 - 8 luni postoperator, interval necesar retractiei complete a pielii si readaptarii la noile dimensiuni.
Articol oferit de Dr. Sorin Nae - Medic primar chirurgie plastica