Este vara, tantarii incep sa apara, iar primaria imprastie cu pesticide ca sa-i omoare. Dar cum ne afecteaza pe noi aceste pesticide? In primul rand sunt chimicale pe care omul nu trebuie sa le inhaleze, cu atat mai mult copiii care se joaca pe afara. Studiile americane au aratat ca astfel de chimicale pot creste riscul aparitiei cancerului sau a bolii Parkinson. Aceste pesticide si insecticide raman pe plante timp de saptamani, iar cand te imbolnavesti nu stii motivul.
Oamenii ar trebui preveniti in legatura cu aceste actiuni, de exemplu in Statele Unite exista o lege care stipuleaza faptul ca inainte de a pulveriza chimicale prin oras, primaria are obligatia de a-i avertiza pe cetateni de pericolele la care pot fi expusi. Iar acestia stiu din timp sa isi inchida ferestrele, sa nu-si lase copiii sau animalele afara. La noi nu este asa deocamdata.
In fiecare vara ma trezesc, de obicei seara, cu cate o masina a primariei care pulverizeaza chiar sub geamul meu tot felul de substante. Exista si solutii non-chimice si ecofriendly.
Sub chiuveta
Aici obisnuiesc sa tin buretii, mopul pentru curatat, substantele cu arome diverse pentru o casa proaspata. Ceea ce nu stiam pana sa citesc acelasi studiu american este ca si aceste obiecte sunt periculoase din punct de vedere al microbilor pe care ii poarta pe de o parte, si pe de cealalta din cauza substantelor chimice. Si ca sa fiu mai clara iau un exemplu concret: amoniacul sau inalbitorul (clorul) iti pot curata casa, dar provoaca dureri de cap, iti pot irita ochii, caile respiratorii sau chiar iti pot arde pielea daca nu folosesti manusi.
In 1900 clorul a fost clasificat ca si poluant al aerului deosebit de periculos. Cu toate acestea in Romania este comun sa folosim clor in curatarea casei in general pentru ca este ieftin si eficient. Nu cred ca cineva se gandeste ca poate provoca astmul la copii.
Solutia: nu ai nevoie de 100 de produse de curatare. Acum in rafturile supermarketurilor se gasesc produse de curatare eco, la fel de eficiente ca si cele traditionale, iar daca nu vrei eco, macar mai arunca din cele cateva sticlute cu “esente tari” si pastreaza un produs universal de curatare.
In dulap
Aici ne tinem hainele si asa cum am fost obisnuiti din vremuri de demult cand nu se gaseau alte alternative, folosim naftalina. Naftalina este o chimicala periculoasa. Vaporii acesteia sunt carcinogeni (carcinom = tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale) si pot irita sistemul nervos. Faptul ca inhalezi vapori de naftalina nu inseamna ca vei muri maine, dar riscurile aparitiei unei boli sunt mai crescute.
Iti duci hainele la curatatorie chimica? Mai bine ai incerca una ecologica. Agentia pentru protectia mediului a SUA (Environmental Protection Agency) a facut un experiment prin care a demonstrat ca substantele folosite in curatarea chimica a hainelor au produs cancerul animalelor de laborator folosite ca si cobai.
Te-am speriat? Lucrurile care ne inconjoara pot fi mult mai periculoase decat le percepem noi. Solutia este sa reducem cantitatea produselor chimice pe care le folosim si sa ne obisunuim cu noua generatie de produse "ecofriendly". Tu folosesti asa ceva? Sunt curioasa daca este cineva printre voi care foloseste produse de curatare eco si cat de bune i se par in comparatie cu cele traditionale.