Plansul intrauterin are loc atunci cand intra aer in lichidul amniotic si in laringele fatului. Asta se poate intampla in cazul in care au loc rupturi membranare sau, la introducerea unui cateter in cervix. Fatul nu e inca pregatit sa inhaleze si sa proceseze aerul, iar acest lucru e dureros pentru el si il sperie.
Plansetele din orele de dinaintea nasterii fatului apar o data cu efectuarea manevrelor obstetrice. Deci, micutii simt si reactioneaza inca inainte de a veni pe lume.
Simt absolut tot?
Multa vreme s-a crezut ca nou nascutii nu simt nimic, drept pentru care interventiile chirurgicale (intrauterine sau dupa nastere) se efectuau fara anestezie. Fie ca era vorba de o operatie, de o circumcizie sau alt fel de astfel de interventii, bebelusii sufereau enorm, pentru ca nu erau considerati formati pe de plin.
Au memorie?
Daca in ultimele luni de sarcina li se citesc si recitesc unele povesti, dupa nastere, ei sunt in stare sa le recunoasca pe cele “auzite” deja in burtica mamei, facand diferenta cu cele pe care le aud pentru prima oara. Cum a putut fi atestat acest lucru? Observandu-le pozitia corpului, a manutelor si picioarelor, nivelul de atentie acordat, mimica si toate gesturile facute in timp ce asculta povestea. Pe langa faptul ca, atunci cand reasculta, povesti “stiute”, sunt mult mai linistiti. La fel se intampla si cu muzica auzita inca de cand se aflau pantece.
Cand ajung la maturitate isi pot reaminti momentul nasterii?
Pentru faptul ca mintea si corpului copilului este in formare si evolutie, multa vreme oamenii de stiinta au fost ferm convinsi ca nu putem avea amintiri “reale” mai departe de 3 ani.
In stare de hipnoza sau prin regresie indusa in timpul unei psihoterapii, oamenii au reusit sa isi aminteasca in detaliu trairile avute in momentul nasterii. Comparandu-le cu versiunile mamelor, acestea corespundeau in foarte mare masura.
Au o temperatura mai mare cu un grad-doua decat temperatura mamei?
Dezvoltarea reglarii temperaturii fatului are o durata de aproximativ o saptamana. Inchipuiti-va ce simte un bebelus care vine pe lume intr-o sala de nasteri in care e frig! Asta nu poate fi decat un soc (inutil!!!) pentru el. De ce inutil? Pentru ca suntem aproape in anul 2011, acum stim toate aceste lucruri si, cu toate acestea, alegem in continuare sa ne traumatizam nou nascutii. Si asta nu din lipsa de fonduri sau judecati gresite, ci pur si simplu din indiferenta si delasare.
Se simt mai bine cand sunt tinuti pe partea stanga a pieptului?
Unul dintre cele mai linistitoare sunete pentru un bebelus este ticaitul unui ceas. Acesta reproduce in mare sunetele inimii mamei, pe care fatul le auzea cand se afla in burtica ei. Aceasta ar fi una din explicatiile pentru care ei se simt mult mai bine cand sunt tinuti in brate, pe partea stanga a pieptului.
Observati icoanele cu Fecioara Maria si pruncul Isus. In cele mai multe dintre ele, pruncul se afla in partea stanga a Fecioarei Maria.
Sunt empatici?
Daca aud un alt copil plangand, tind sa planga impreuna cu el, mai ales daca sunt de varste apropiate. Desi nu au experiente anterioare, sunt in stare sa faca diferenta intre timbrul si calitatea speciala acestei grupe de varsta. Pot diferentia planul lui de cel al altui copil, sau de cel auzit prin redarea unei inregistrari.
Pot zambi chiar imediat dupa nastere?
S-a crezut ca ceea ce pareau niste zambete ale nou nascutilor erau de fapt doar niste mimici fara insemnatate. Se pare ca, cu cat nasterea e mai putin traumatizanta pentru micut, cu atat e mai dispus acesta sa zambeasca, chiar si imediat dupa venirea lui pe lume. In cazul nasterilor sub apa s-a constatat ca bebelusii zambesc indelung, ca o bucurie si multumire pentru durerile si efortul de care au fost scutiti.
Si apoi, una e sa vii pe lume intr-o camera rece, orbitor luminata pentru niste ochi care n-au vazut lumina pana atunci, sa fii manipulat fara delicatete, eventual lovit peste fundulet si tinut de un picior, cu capul in jos, si alta e sa iesi cu mult mai putin efort din partea ta si a mamei, intr-un mediu similar celui in care ai vietuit timp de 9 luni, intr-o apa calduta, primitoare si intr-un mediu luminat corespunzator.
Si fireste mai exista multe astfel de “curiozitati” despre bebelusi, unele fiind intuite instinctiv de parinti, altele fiind descoperite de cei care si-au dedicat viata in a-i cunoaste si respecta pe bebelusi asa cum merita.