1. "Pari obosit."
Poate ca o spui cu cele mai bune intentii, insa ceea ce se intelege, de fapt este ca unul dintre colegii tai arata atat de rau incat ai simtit nevoia sa ii transmiti acest lucru.
Daca te intereseaza starea lui de sanatate, intreaba-l mai degraba, daca este totul in regula sau daca se simte bine.
2. "Cred ca seful sufera de o tulburare bipolara."
Una spune, alta face, iar asta te scoate din sarite, dar ai face bine sa te abtii de la astfel de comentarii. Glumele despre problemele de sanatate mintala sunt deplasate si ar trebui evitate.
Daca se dovedeste a fi adevarat, faci haz de o persoana care se o confrunta cu o afectiune serioasa, iar daca nu, tot reusesti sa jignesti absolut orice persoana care sufera de acea afectiune, tratand subiectul cu superficialitate.
3. "Stai putin sa-mi revin, sunt mahmura."
Nu intereseaza pe nimeni cum iti petreci tu noptile, pana in momentul in care viata de noapte ti-o afecteaza pe cea de la birou.
Daca restul colegilor nu isi pot face treaba fiindca tu nu ii poti ajuta din cauza unei dureri de cap ingrozitoare care tot apare in fiecare saptamana sau chiar mai des, deja apare o problema.
In plus, daca ti se duce vorba ca ai obiceiul sa consumi alcool, respectul lor pentru tine dispare.
4. "Ce ma intrebi pe mine? Nu ma ocup cu asa ceva."
Daca un coleg te intreaba ceva legat de un alt domeniu de activitate decat cel la care te pricepi si ii raspunzi astfel, reactia ta are o aura negativa.
A nu coopera si a te arata complet neinteresata de problemele colegilor nu este atitudinea pe care vrei sa o afisezi. In plus, un astfel de comportament iti diminueaza importanta in cadrul organizatiei. Scopul tau este sa te faci utila, nu sa pari lipsita de incredere in tine si de motivatie.
Daca nu stii raspunsul la o intrebare, poti pur si simplu sa te gandesti la cineva care stie raspunsul si sa mergeti sa intrebati impreuna.
5. "Stiu ca suna aiurea, dar cred ca..." sau "Nu este o idee geniala, dar sunt de parere ca..."
Daca ai o idee pe care vrei sa o impartasesti celorlalti intr-o sedinta, sau pur si simplu vrei faci o propunere cuiva, alege-ti cu grija cuvintele.
Trebuie sa le inspiri celorlalti incredere, asa ca trebuie sa crezi in ideea ta daca vrei ca si ceilalti sa o ia in serios. Exerseaza-ti discursul fara a-ti cataloga singura de la bun inceput ideile.
6. "Am auzit ca o sa inceapa sa faca disponibilizari."
Ca si a barfi despre colegi, imprastierea zvonurilor legate de firma nu iti aduce beneficii. Astfel de afirmatii afecteaza atmosfera la locul de munca, facand-o mai putin placuta pentru toata lumea, inclusiv pentru tine.
In plus, daca ajunge la urechile sefului, s-ar putea sa te coste postul pe care il ocupi in prezent. Daca ai curiozitati legate de actiunile viitoare ale conducerii, pur si simplu roaga-l pe seful tau sa iti acorde catvea minute in care sa iti explice eventuale nelamuriri.
7. "Arati foarte bine."
Ai grija cum si cui faci complimente! S-ar putea sa se interpreteze si sa iti faci colegii sa nu se simta confortabil in preajma ta, de teama ca nu cumva cuvintele tale inseamna mai mult decat o simpla apreciere a aspectului fizic.
Daca vrei sa adresezi un compliment, alege-ti piese vestimentare sau eventual o noua coafura, dar si atunci fa-o cu grija, pentru a nu se interpreta ca respectivului arata bine acum si inainte nu.