Ai setat termostatul la o temperatură la care te simţi confortabil, de exemplu, 20 de grade Celsius, înainte de a te băga în pat. Următorul lucru pe care ţi-l aminteşti este că te-ai trezit şi ai simţit că dinţii îţi clănţăneau de frig pentru că o colegă de apartament a transformat casa în propria ei versiune a continentului Antarctica.
Marea dezbatere legată de temperatură este deja un lucru familiar în unele locuin'e, dar şi în clădirile de birouri de pretutindeni. Dar de ce oare? Faptul că iubitul tău simte că leşină din cauza căldurii oare indică altceva, o afecţiune? Şi ce poate explica faptul că ai tăi colegi de birou se plâng în mod constant că le este frig?
În primul rând, să vedem ce spune ştiinta. Hipotalamusul este acea parte a creierului care produce hormonii care reglează temperatura interna a corpului tău. Şi în vreme ce receptorii de pe hipotalamus te ajută să menţii o temperatură internă de 37 de grade Celsius, receptorii lui de pe piele (de regulă, cei situaţi în apropierea trunchiului) sunt cei care te ajută să detectezi temperatura camerei. Pielea ta are nevoie de o schimbare de temperatură chiar şi de 2 grade Celsius pentru a simţi o diferenţă.
Alţi factori pot interveni în acest joc al temperaturilor extreme. Iată mai jos cele mai comune motive (altele decât motivul evident al nivelului de grăsime din corpul tău) care pot explica de ce simţi că iei foc din cauza căldurii, în timp ce alţi colegi tremură sau vice-versa.
1. Nivelul de stres
Chiar dacă se presupune că hipotalamusul este cel care te ajută să îţi reglezi temperatura corporală, stresul poate să îl deregleze, spun specialiştii în neurologie. Aşadar, dacă tu eşti cea care este în mod constant supraîncălzită într-un birou plin de oameni care stau cu păturile pe ei, poţi să dai vina pe cearta pe care ai avut-o dimineaţă cu mama ta sau iubitul tău.
Dacă eşti stresată, sistemul tău nervos autonom intră în ecuaţie, determinând sângele să circule în direcţia organelor principale ale corpului tău. Şi asta determină creşterea temperaturii corpului tău, spun experţii americani. Acesta este răspunsul "luptă sau fugi" al corpului tău. Cu toate acestea, poţi observa că mâinile tale sunt reci deoarece sângele se îndepărtează de extremităţile tale.
2. Genul
Te-ai întrebat vreodată de ce iubitul tău este întotdeauna mai cald decât tine? O analiză din 2011 publicată în "International Journal of Indoor Environment and Health" a arătat că deşi nu există nicio diferenţă majoră între sexe în ceea ce priveşte temperatura internă, femeile sunt mai predispuse să aibă o sensibilitate la temperatura din mediul care le înconjoară.
Care este motivul? Femeile, deşi sunt de obicei mai scunde decât bărbaţii, au o suprafaţă mai mare care este expusă mediului înconjurător, spun specialiştii americani.
Mai mult, o cercetare mai veche făcută la Universitatea din Utah în 1998 a aratat că deşi femeile au temperaturi interne uşor mai ridicate, mâinile lor sunt în mod semnificativ mai reci comparativ cu mâinile bărbaţilor.
3. Crezi că este mai cald sau mai frig decât este în realitate
În timp ce factorii de mai sus pot contribui la senzaţia de cald sau rece, uneori totul este doar în capul tău. Dacă te plângi că îţi este frig, doar pentru a descoperi că temperatura camerei este, de fapt, de 21 de grade Celsius, ar trebui să încetezi să te plângi, spun specialiştii.
"Acesta este aspectul psihologic al problemei. Nu vei găsi niciodată un loc de muncă unde toată lumea să fie la acelaşi nivel emoţional, aşadar nu vei găsi un loc de muncă unde toată lumea să fie de acord asupra unei valori de temperatură", subliniază Dr. Michael Lynch din cadrul Universităţii Argosy din Washington. Sursa.