Prietenii sunt cei la care apelezi atunci cand te simti slaba si aproape de infrangere. Prietenii sunt cei care sunt acolo pentru tine, langa tine, sprijinindu-te pe durata a numeroase victorii, dar si in cazul unor pierderi.
La fel ca in cazul natiunilor care se unesc in caz de razboi, noi ne facem prieteni pentru ca avem incredere unii in ceilalti. Avem nevoie unii de ceilalti pentru resurse si sprijin. Depindem unii de ceilalti; puterea si sanatatea noastra sunt vitale pentru bunastarea celuilalt.
Insa ce sta la baza prieteniei dintre oameni? Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Pennsylvania, ne alegem prietenii nostri bazandu-ne pe notiunea inconstienta ca ei ne vor sprijini in perioadele grele in care avem nevoie de suport moral.
34 de motive pentru care iti iubesti PATUL mai mult decat iti iubesti prietenii
Noi ne alegem oamenii de langa noi bazandu-ne pe notiunea ca ei ne vor da o mana de ajutor si ca le va pasa de noi atunci cand avem cea mai mare nevoie de aceste lucruri. Prietenii sunt un sistem de sprijin pe care am fost nevoiti sa il cream pentru acele batalii dure impotriva ticalosilor din lumea asta.
In constatarile lor (care are o teorie numita "Ipoteza aliantei pentru prietenia umana", cercetatorii care au condus studiul, Peter DeScioli si Robert Kurzban, spun ca noi oamenii ne alegem prietenii pe baza unor "mecanisme cognitive menite sa creeze un grup de suport gata facut pentru potentialele conflicte".
Nu exista diferenta intre "prieteni cu beneficii" si "zona de prietenie"
Teoria celor de la Universitatea Pennsylvania pozitioneaza foarte aproape relatiile dintre prieteni cu acele aliante dintre natiuni. Relatiile de prietenie sunt nascute si "forjate" fara nicio asteptare necesara: prietenii nu se asteapta sa primeasca vreun lucru in schimbul prieteniei lor prea curand, dar prietenii adevarati stiu ca acest suport, acest sprijin pe care il acorda este acolo atunci cand au nevoie de el. Iar aceste lucruri fac cu adevarat diferenta in vietile noastre.
7 tipuri de prietene de care trebuie sa te feresti in viata
Potrivit lui Robert Kurzban, "noi traim intr-o lume in care conflictul poate lua nastere si aliantele trebuie sa fie pozitionate din vreme. Aceasta noua ipoteza ia in calcul modul in care noi pretuim aceste aliante. Intr-un fel, unul dintre principalii factori care prezic prietenia este valuarea acelei aliante". Sursa.
Citeste si: Femeile care mananca singure sunt mai PUTERNICE - Iata de ce