Te trezesti de dimineata, un dus de inviorare, cafeaua fiebinte, un make-up subtil, parul strans, tinuta office imaculata si impunatoare, un strop de parfum si bineinteles servieta de piele. Cam asa suna "to-do-urile" tale de dimineata. Insa de data aceasta vei afla cum sa iti perfectionezi stilul, adaugand si un plus de sarm. Pentru ca ne dorim ca intotdeauna sa aratam nu numai frumoase, dar sa avem si un look puternic, asa cum ne simtim noi.
De aceea, alaturi de Raluca Pricop, specialist PR al casei de moda Nichi Cristina Nichita, te vom conduce intr-o calatorie in lumea business, unde stilul tau primeaza.
Stilul business-clasic a devenit "office-smart"
O tinuta clasica business inseamna obligatoriu un costum de culoare inchisa, dintr-un material calitativ, dar care sa nu iasa in evidenta, de cele mai multe ori uni, asortat cu un pantof clasic si o poseta tip servieta. Tinuta este completata cu accesorii discrete, machiaj simplu, parul de preferinta strans in coc. Stilul business feminin poate fi adoptat cu usurinta de orice femeie, intrucat este un stil elegant si discret, care poate pune in valoare si alte calitati feminine, in afara celor exclusiv estetice.
Totusi, trebuie sa remarcam faptul ca moda actuala in sfera business este mai permisiva, vorbim despre acel stil "office-smart" - un stil mai lejer, mai personalizat, care te avantajeaza mai mult sub aspectul look-ului. Azi adoptam un stil mai putin rigid, dar la fel de elegant.
Culorile preferate sunt cele neutre sau inchise (bej, crem, maro, gri, albastru inchis, negru). Liniile croielii au evoluat de-a lungul timpului, in functie de trendul sezonier. Putem adopta lejer croiul drept, deosebit de elegant si de strict, croiul de tip A, care avantajeaza orice conformatie, dar si croiul cambrat, care pune in valoare feminitatea. Texturile de baza aferente stilului business sunt materialele uni, care merg de la voal, matase, in (fluide, lejere - pentru perioada verii), la stofe subtiri si groase (rigide - pentru perioada iernii).
Regulile tinutei business
Rigorile acestui stil vizeaza cateva reguli care ar trebui respectate. Nu sunt reguli universal-valabile, dar... o tinuta business in sensul pur al cuvantului nu admite:
- combinatii extravagante de culori;
- prezenta jeans-ilor si a tricourilor sport;
- bluze decoltate excesiv;
- fuste mai scurte de o palma deasupra genunchiului;
- pantaloni foarte mulati;
- imprimeuri grafice mari.
- bijuterii opulente sau in numar excesiv.
Nu se admit materialele transparente si mulate sau cele proaste calitativ, care pot distruge intreaga tinuta. Cele lucioase/ pretioase, de genul satinului, brocartului, catifelei etc, nu se admit intr-o tinuta business intrucat au o destinatie diferita - pentru evenimente speciale sau pentru tinuta de seara. In materie de culori, nimic nu trebuie sa fie "tipator". Desi in sezonul de primavara-vara a existat trendul culorilor neon, acest lucru nu s-a regasit si in tinuta business, cu mici exceptii, bineinteles. Un accesoriu intr-o culoare mai "tare" poate completa in mod fericit o tinuta terna, atat timp cat nu atrage prea mult privirile.
Femeia "smart-office"
Femeia care adopta stilul business este femeia de cariera, indiferent de profesia ei. Ne gandim eronat la faptul ca stilul business este numai al femeilor de afaceri. Nu este cazul - pentru ca vorbim aici de un anumit "statement" pe care il face femeia care se identifica acestui stil - este puternica, increzatoare in fortele sale proprii si poate "negocia" cot la cot cu barbatii.
Colour-style
O tinuta business mai "colorata" se poate obtine foarte simplu prin accesorii. La un costum clasic de culoare inchisa putem asorta o esarfa colorata, bijuterii in tonuri mai vesele etc. De asemenea, chiar si piesele de baza ale garderobei business pot "trece" prin palete coloristice mai iesite din comun: o camasa poate da tonul intregii tinute, sau, de ce nu, chiar un sacou. Atata timp cat pastram linia generala business, mici retusuri de culoare, pentru a ne individualiza, sunt oricand permise. Rezervele trebuie sa le pastram in ceea ce priveste excesul de culoare.
Elementele de referinta pentru un stil business sunt: taiorul, pantalonul clasic sau fusta creion, camasa alba din bumbac, servieta, pantoful cu toc. Asa ne imaginam o tinuta business in adevaratul sens al cuvantului. Cuvantul de ordine ar fi: simplitate studiata. Trebuie sa ne "jucam" cu aceste elemente, astfel incat sa nu fim nici fade, dar nici ostentative.
Varietatea unui stil office-smart este infinita. Putem adopta culori "tari", precum rosu, ciclam, mov, atata timp cat acestea sunt "estompate" de culoarea dominanta a tinutei noastre. De asemenea, putem fi extrem de feminine, asortand la un costum clasic elemente mai diafane, precum: o esarfa din voal, o bluza din matase etc. Toate acestea vor indulci tinuta noastra si ne vor da un aspect mai "delicat". Putem, la fel de bine, sa inlocuim croiul drept cu acela cambrat, pentru a ne evidentia talia. Insa, si aici, sa nu cadem in capcana unei tinute "mulate" (daca taiorul este cambrat pe talie, panatalonul trebuie sa fie larg si viceversa - la un pantalon skinny asortam o bluza mai larga). Asadar, flerul si inspiratia fac diferenta.
Accesorii pentru un stil office impunator
Stim cu totii faptul ca o poseta mai sic, o pereche de pantofi stilati pun in valoare chiar si cea mai clasica tinuta. In afara acestora, bijuteriile si toate acessoriile din paleta acestora adauga un plus de distinctie tinutei, daca sunt folosite cu limita. Desigur, cele din metale pretioase sunt cele mai recomandate, dar nici bijuteriile tip fantezie nu sunt interzise. Sa nu uitam de esarfe, niste elemente atat de versatile, incat pot transforma complet o tinuta. Si ar trebui sa mai amintim si de curele, extrem de exploatate in ultimele sezoane. Pentru stilul business recomandam curelele inguste si lacuite, in culori contrastante cu tinuta adoptata. O curea poate da o nota sic unei camasi purtata cu un pantalon clasic negru, poate fi accesorizata unei rochii tip sarafan sau poate fi folosita peste taior, pentru a marca talia.
Daca de cele mai multe ori codul business iti impune sa porti costum negru, poti fi sexy accesorizandu-l cu pantafi lacuiti cu toc stiletto sau o poseta plic, in culori tari, o bijuterie discreta, dar tot colorata, etc. Nimic ostentativ, nimic in exces. Orice accesoriu trebuie sa vorbeasca de la sine si poate constitui pata de culoare a fiecarei tinute business, mai putin permisiva.
Motto-ul tinutei business
Motto-ul unei tinute business este si "atitudine in vestimentatie... fara ostentatie". Cu alte cuvinte, fiti originale in mediul business, valorizati-va personalitatea si preferintele vestimentare, dar... fara a exagera. Trebuie sa va bucurati de un simt estetic bine dezvoltat, sa faceti alegeri inspirate, sa nu va feriti sa adoptati culoarea, sa va educati in ideea formarii unui stil personalizat. Cuvinte de ordine: bun-gust si eleganta.
Stilul tau "office" a devenit incet unul dintre cele mai "hot" trenduri. Asa ca profita de el, accesorizeaza-l, da-i culoare si fii un style-statement. Doar esti Feminis, nu-i asa?