Teama de a atrage privirile
De unde vine aceasta timiditate de a vorbi in public sau de a te face remarcat, de a atrage privirile asupra ta? Ne explica life-coach-ul:
"Seinfeld a spus odata "Majoritatea studiilor afirma ca oamenii se tem cel mai mult de vorbitul in public si mai apoi de moarte. Asta inseamna ca, daca sunteti un om obisnuit, nevoit sa mergeti la o inmormantare, preferati sa va aflati in cosciug decat sa tineti panegiricul." (conform Dex online, panegiricul este acel discurs public in care se elogiaza o personalitate insemnata, decedata sau contemporana autorului ).
Asadar nu suntem singuri pe lume, sunt mii, milioane ca si noi. Ne temem sa vorbim in public deoarece toata atentia este indreptata asupra noastra, iar noi suntem nevoiti sa ne desfasuram pe un teren strain. Insa asa cum ne-am temut de multe lucruri inainte si, pas cu pas, am reusit sa ne invingem teama, asa trece si teama de a vorbi in public, prin perseverenta."
Cu toate ca mi-ar placea sa cred ca in spatele fiecarui timid se ascunde o persoana care nu demult rosea atunci cand ii adresai cuvantul, lucrurile nu stau tocmai asa. Persoanele lipsite de timiditate sunt cele care trec mai usor peste potentialele momente stanjenitoare sau peste momentele in care simt privirea celor din jur asupra lor.
Cum invingi teama de "public"?
Ca oricare alte lucruri de care ne lovim in viata, si timiditatea si teama de a te face remarcat au "leacuri". Ne da sfaturi Dana Burghel, explicandu-ne care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmam pentru a ne "lecui":
"Se spune ca nu este curajos cel caruia nu ii e teama, ci cel care isi invinge teama. Asadar, primul pas ar fi sa avem curaj. Adica am putea sa nu mai gandim "auditoriul o sa rada de mine, sunt incapabil sa tin un discurs", ci "auditoriul vrea ca eu sa am succes!" Iar acesta este un lucru adevarat. De ce? Pentru ca auditoriul este acolo sa va auda, si este extrem de multumit ca nu el trebuie sa tina discursul, ci dumneavoastra. Deci auditoriul este de partea dumneavoastra! Al doilea pas ar fi sa incepeti cu grupuri mici de persoane, cu grupuri care nu stiu prea multe despre subiectul discutat, sau cu prieteni. Va veti simti mai in siguranta si veti avea posibilitatea sa va corectati greselile inerente. Si nu uitati, tracul este bun, va face sa aveti o anume vibratie pozitiva in fata celorlalti. Ganditi-va cum ar fi sa va rostiti discursul plictisiti..."
E adevarat ca tracul si uneori vulnerabilitatea lasata la vedere au darul de a ne face sa ii privim cu alti ochi pe cei din jur; ii vedem brusc umani, calzi, lipsiti de rigiditatea pe care o asociem -cateodata- persoanelor "excesiv" de in largul lor.
Cea care astazi ne explica ce ar trebui sa facem sau sa gandim pentru a ne simti bine in societate a fost, la randul sau, timida. Iata ce spune ea:
"De felul meu, eu sunt o persoana timida. Sau mai bine zis, am fost! Nu stiu cati dintre cei care ma cunosc astazi ar putea spune acest lucru despre mine. Totul a inceput in copilarie, atunci cand am fost nevoita, pentru ca nu o facea nimeni, sa anunt ca a luat foc ceva in scoala. Si asta intr-o cancelarie plina de profesori, toti cu ochii atitintiti catre mine! M-am gandit, vazand ca nimeni nu are curaj: ce poate sa mi se intample? nu va fi ceva mai rau decat consecintele focului.
Mai tarziu, cand inca nu ma vindecasem de tot, am observat ca atunci cand intram intr-o incapere si nu stiam catre cine sa ma indrept, ce sa fac cu mainile etc si credeam ca toti ochii sunt atintiti catre mine, am observat deci, ca nu e chiar asa. Ca eu, ca si ceilalti, nu faceam asta atunci cand cineva intra intr-o incapere. Iar daca o faceam, nu ma uitam special, ca sa vad ce facea persoana respectiva cu mainile. Asadar, simtiti-va relaxati, nimeni nu se uita cu un ochi cercetator sau critic, doar daca cine stie cum atrageti atentia vestimentar, de exemplu. Insa nu cred ca in acest caz mai putem vorbi de timiditatea dumneavoastra, de vreme ce va permiteti sa atrageti atentia asa!", marturiseste Dana Burghel.
Arunca-te in apa!
O teorie spune ca putem scapa de timiditate daca ne punem in situatii dificile pentru o persoana timida, situatii care presupun sa luam cuvantul la o petrecere sau la un eveniment, sa purtam o culoare indrazneata, etc. Am vrut sa verificam aceasta teorie si sa aflam cum e cel mai bine sa ne exersam asa-numitele "people skills".
Dana Burghel: "Asa cum am mai spus, prin practica putem scapa de timiditate. Sa inceapa cu lucruri marunte: sa ia cuvantul la o petrecere si sa se ridice in picioare sau pe o scena, ca sa iasa ma mult in evidenta. Oamenilor le place sa li se vorbeasca de undeva "din fata" sau "de sus" pentru a putea auzi si intelege. Chiar este neplacut pentru auditoriu sa fie nevoit sa isi indrepte atentia catre "cineva din multime". Exersati in oglinda, pregatiti-va discursul, incepeti cu auditoriu mic si veti ajunge sa aveti mai mult curaj. Iar daca simtiti ca aveti emotii, amintiti-va sa nu tineti nimic in mana, va vor tremura mainile si discursul dvs nu va mai avea acelasi efect. Eu intotdeauna am gandit ca omul este mult mai puternic decat toate temerile lui!"
Mai sunt timide pe Feminis? Povestiti-ne cum va faceti voi curaj pentru a straluci in public!