Richard Weissbourd şi colegii săi de catedră au alcătuit aceste recomandări despre cum poţi, ca mamă, să îţi creşti copilul astfel încât să devină un adult responsabil, respectuos şi grijuliu.
De ce sunt aceste lucruri importante? Deoarece dacă vrem ca micuţii noştri să fie oameni cu moralitate, va trebui să îi creştem în această direcţie.
Iată strategiile care te ajută să creşti copii morali şi grijulii, potrivit proiectului Making Caring Common, elaborat de echipa lui Richard Weissbourd:
1. Fă grija faţă de alţii o prioritate pentru copilul tău
Copiii trebuie să înveţe să pună în balanţă nevoile lor şi nevoile celorlalţi, indiferent dacă este vorba de a ceda mingea unui coleg din echipă, fie că fiul sau diica ta decide să îi ia apărarea unui prieten care este agresat.
Copiii trebuie să audă de la părinţii lor că faptul că le pasă de alţi oameni este o prioritate. O parte esenţială este să îi faci pe cei mici să aibă aşteptări etice ridicate, cum ar fi faptul de a-şi onora promisiunile, chiar dacă acest lucru îi face nefericiţi.
Încearcă asta
* În loc să le spui copiilor "Cel mai important lucru este că tu eşti fericit(ă)", spune-le "Cel mai important lucru este că tu eşti bun(ă)".
* Asigură-te – dacă ai copii mai mari – că aceştia se adresează cu respect altor persoane.
2. Oferă-le copiilor oportunităţi pentru a practica grija şi recunoştinţa
Nu este niciodată prea târziu să devii o persoană bună. Iar copii trebuie să exerseze ce înseamnă grija faţă de alţii (să înveţe să le pese de alţi oameni) şi să îşi exprime recunoştinţa faţă de acele persoane care au grijă de ei.
Încearcă asta
Repetiţia zilnică este mama învăţăturii, aşa că dacă vrei să îţi înveţi copiii să le pese, trebuie să exersaţi. Fie că este vorba de ajutarea unui coleg cu temele sau că vă jucaţi în preajma casei, învaţă-l pe copil sp îi pese şi să îşi dezvolte anumite capacităţi.
3. Extinde cercul de preocupări al copilului tău
Aproape toţi copiii au un cerc mic de prieteni şi membri ai familiei de care le pasă şi la care ţin. Provoarea ta, ca mamă, este să îţi ajuţi copilul să înveţe să îi pese de altcineva din afara acestui cerc, cum ar fi un nou coleg de clasă, cineva care nu vorbeşte limba maternă.
Încearcă asta
* Asigură-te că ai tăi copii sunt prietenoşi şi recunoscători cu toţi oamenii din viaţa lor de zi cu zi, cum ar fi şoferii de autobuz sau ospătarii.
* Încurajează copilul să îii pese de acei oameni care sunt vulnerabili. Dă-le celor mici câteva idei simple despre cum să intre în "zona de curaj şi grijă", cum ar fi să ofere sprijin unui coleg de clasă care a fost luat în derâdere.
* Foloseşte un ziar sau un reportaj TV pentru a-ţi încuraja copilul să se gândească la greutăţile la care sunt supuşi copiii din alte ţări sau state sărace. Mai multe strategii despre creşterea copilului pe washingtonpost.com.