Studiul realizat in 2007 a scos in evidenta si alte probleme cauzate de stres. Cercetatorii spun ca stresul minor - cel pe care il simtim zi de zi din cauza traficului aglomerat, al certurilor de mica amploare, al zgomotelor de bormasina pe care le fac vecinii dimineata si seara etc - poate distruge efectiv o relatie, facand ca partenerii sa petreaca cat mai putin timp impreuna si facand interactiunile mai dificile.
La fel cum ne poate afecta sistemul imunitar, stresul cronic ne poate inrautati abilitatile de comunicare si ne poate face incapabili de a gestiona dificultatile care se pot ivi intr-o relatie. Cu alte cuvinte, lucrurile care ne irita in fiecare zi se pot acumula din ce in ce mai mult, pana cand ajung sa ne faca un rau major - cel putin eu cred ca despartirile asa sunt - pe termen lung. Asa ca, in timp ce simti ca iti creste tensiunea asteptand la un stop sau avand o discutie in contradictoriu cu unul dintre sefii tai, gandeste-te ca trebuie sa inveti sa gestionezi acesti factori de stres, inainte ca ei sa "invete" sa iti controleze viata.
Psihologul Loredana Ionascu spune: "Factorii externi de stres sunt motivul pentru care ajungem sa ne certam cu partenerul nostru, din cele mai mici motive. Ajungem ca, dupa o zi nu-prea-buna la serviciu, sa ne certam 'din nimic' cu el si sa incepem sa ii reprosam si lucruri care ne-au deranjat in trecut. Eu spun mereu: cearta e aici si acum, nu in trecut si nici despre trecut."
Barbat versus Femeie
Reactiile fiecaruia dintre noi la stres ne pot "paraliza" emotional, spun specialistii, si ne pot "strica" chiar si cea mai buna si mai deschisa relatie.
Pentru a reusi sa "ii tinem piept" stresului, trebuie sa invatam sa gestionam felul in care fiecare dintre noi, barbati si femei, reactioneaza la el.
T. povesteste: "De fiecare data cand am cate o sedinta cu sefii din strainatate ai firmei si nu iese bine, ma irita sa ajung acasa si E. (n.r. iubita lui) sa ma intrebe cum a fost, daca au fost multumiti. Nu am chef sa vorbesc despre sedinta si ea nu intelege niciodata."
Loredana Ionascu ne explica reactia lui T. : "Barbatii si femeile reactioneaza diferit la stres. Raspunsul celor mai multi dintre barbati la stres este sa se inchida in ei si sa nu vorbeasca."
Daca se intampla asa, cel mai bine este sa nu iti agasezi partenerul cu intrebari, sa nu incerci sa il fortezi sa se deschida si sa iti povesteasca in detalii un eveniment ce i-a stricat ziua. "Mai bine nu il intreba nimic, decat sa il stresezi si mai mult cu intebarile", spune Loredana Ionascu.
Cel mai rau lucru pe care il poti face atunci cand partenerul tau este stresat, in afara de a-l intreba in continuu ce s-a intamplat si de ce e suparat, este sa pui paie peste foc, asa cum fac multe femei atunci cand isi prind partenerul intr-o pasa proasta si ii reamintesc toate greselile facute si toate lucrurile care nu merg, fie in relatie, fie in viata domestica.
Femeile, pe de alta parte, reactioneaza complet diferit fata de barbati. "Cand am eu o zi oribila, ajung acasa foarte agitata si simt nevoia sa ii povestesc tot: cat a fost de rea sefa mea, cum m-am enervat la banca… tot. Si nu ma linistesc pana cand nu ii povestesc tot. Atunci parca mi se 'ia o piatra de pe suflet' si incep sa ma calmez", ne impartaseste Monica.
"Femeile sunt diametral opuse barbatilor, din acest punct de vedere. Ele vor sa fie ascultate si intelese, mai mult decat orice. Daca partenerul lor ar face greseala de a le intrerupe pentru a le spune: "Bine, si de ce imi zici mie toate astea?" ar declansa o reactie negativa din partea partenerei, care ar incepe o cearta. Cea mai buna reactie pe care noi, femeile, am dori-o, ar fi ca el sa asculte, sa nu se simta obligat sa spuna decat ca noi ne-am comportat bine in situatiile stresante."
Daca reusim sa reactionam in concordanta cu stresul partenerului nostru si cu felul in care acesta reactioneaza, ii putem contracara efectele, spune psihologul Loredana Ionascu.
Specialistii americani spun ca exista cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui atunci cand ceva din viata ta sentimentala te nemultumeste sau te streseaza.
In primul si in primul rand, incearca sa iti constientizezi problema si sa o verbalizezi. De exemplu, poti spune "Ma irita faptul ca nu isi mai face timp pentru noi doi" sau "Cred ca eu si partenerul meu nu ne mai intelegem".
Pasul al doilea inseamna sa iti asumi, spun psihologii, faptul ca si tu contribui la acea stare a lucrurilor care te nemultumeste. Daca, de exemplu, problema ta este "Ma irita faptul ca nu isi mai face timp pentru noi doi", ai putea incerca sa iti aduci aminte de ocaziile din ultimele luni in care tu ai stat la serviciu mai mult decat trebuia sau ai preferat sa iti vezi prietenele, in loc sa mergi sa il vezi pe el. De fapt, tu ar trebui sa iti reamintesti de ocaziile in care el era liber si ar fi vrut sa stati numai voi doi, iar tu (e un exercitiu de imaginatie), mereu in criza de timp, ai preferat sa va vedeti cu cat mai multi prieteni, doar pentru ca nici pe ei nu prea ai ocazia sa ii vezi des.
Cel de-al treilea lucru care poate fi facut ar fi sa identifici momentele in care tu procedezi gresit si ramai peste program, sau iti iei de lucru acasa, dar si momentele in care el nu isi face timp pentru voi. Din pacate, e mai greu sa reusesti sa "lucrezi" singura si cu partea ta de vina si cu partea lui de vina, asa ca e mai bine sa te concentrezi pe partea ta de vina si pe comportamentul pe care il tot repeti si care dauneaza relatiei.
Dupa acesti pasi, e important sa observi ce te face sa reactionezi in acest fel (ce te face sa nu iti faci destul timp pentru voi doi) si sa lupti impotriva acestor motive. Daca, de exemplu, esti nemultumita ca nu petreceti destul timp impreuna, tu singura te poti determina sa gandesti in asa fel incat sa dai momentelor petrecute cu el importanta necesara.
Sfatul psihologilor este sa aplici acesti pasi si sa incerci sa iti rezolvi singura problema, iar daca nu reusesti, sa mergi la un psiholog.
Cum sa raman calma si cu mintea limpede atunci cand sunt stresata si cand imi trec mii de idei si ganduri prin cap? Am fost extrem de mirata atunci cand mi-am indemnat una dintre prietenele cele mai bune sa se relaxeze pe canapeaua din sufrageria mea, in timp ce eu faceam cate o cafea inainte de a porni, weekend-ul trecut, la o sesiune de cumparaturi. Stiti ce mi-a raspuns? "Nu stiu sa ma relaxez".
Si nu era doar un mod eufemistic pentru a ne descrie viata agitata. Era adevarul. Multi dintre noi petrecem atat de mult din viata intr-o stare de concentrare si stres, asa ca am ajuns sa nu mai stim ce inseamna sa fii complet relaxat si, in acelasi timp, cu mintea limpede.
Solutia la o viata plina de stres este sa ne descoperim, fiecare dintre noi, "reteta" personala de lupta impotriva stresului. In acest fel, o poti aplica oricand simti ca iti creste nivelul si ca incepi sa nu mai fii tu insuti. Suntem animale sociale, ne traim o mare parte din viata in vazul lumii si nu avem timp sa fugim acasa sa schimbam doua vorbe cu oamenii dragi si sa facem o baie fierbinte, pentru a ne cobori nivelul de stres.
Dar fiecare persoana reactioneaza in mod diferit la stimuli. De exemplu, nimic nu ma energizeaza mai mult decat muzica de dans, foarte alerta si rapida, in timp ce unii sunt de-a dreptul enervati de sunetele ei care se repeta periodic. La fel, imi place foarte tare mirosul uleiurilor esentiale de citrice, miros care pe unele din persoanele din jurul meu le scarbeste de-a dreptul.
Cele mai bune retete de reducere a stresului sunt cele care:
- te relaxeaza si energizeaza in acelasi timp;
- au impact imediat;
- te fac sa te simti bine in timp ce le executi;
- nu dau gres, in sensul in care te de-streseaza constant;
- sunt la indemana oricui.
Pentru relaxarea corpului. Ca sa iti relaxezi tot corpul, specialistii recomanda un exercitiu simplu, care presupune sa iti incordezi si relaxezi muschii corpului timp de 5 secunde. Incepi de jos in sus, incordandu-ti degetele de la picioare si talpa piciorului, apoi gambele si coapsele. Dupa fiecare moment de incordare si relaxare, acorda-ti cateva secunde in care sa constientizezi senzatiile pielii si ale muschilor. Incordeaza-ti apoi pelvisul si partea de jos a spatelui si fa acelasi lucru cu muschii stomacului si ai regiunii lombare. Incordeaza si relaxeaza apoi muschii pieptului si ai partii superioare a spatelui. Urmeaza la rand muschii umerilor si ai gatului, iar exercitiul se termina cu incordarea muschilor fetei (nas, maxilar, ochi si gura) timp de 5 secunde si apoi relaxeaza.
Vizualizare. Incearca sa iti alungi din minte orice gand si respira adanc. Imagineaza-ti o padure plina de brazi, un aranjament floral sau un alt peisaj spectaculos.
Imagineaza-ti in cat mai multe detalii o scena care sa contina apa care sa curga. Poti incerca sa vizualizezi fata unei persoane iubite sau a animalului tau preferat.
Incearca sa retii imaginile care te relaxeaza, pentru a le folosi si in alta ocazie.
Relaxare cu ajutorul sunetelor. Aminteste-ti sunete din natura, cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor sub pasi sau o apa curgatoare. Daca poti, aminteste-ti o melodie care iti place. A avut efectul scontat unul din aceste sunete?
Mirosuri si arome. Poti incerca sa te relaxezi imaginandu-ti, pentru cateva secunde, ca respiri un miros care iti place: cel al citricelor, al capsunilor, al mentei proaspete, al ciocolatei calde sau al parfumului tau favorit.
Terapia atingerii. Aminteste-ti senzatia pe care ti-o da mangaierea pielii unui bebelus, sau mangaiatul blanii unui catelus ori al unei pisicute. Incearca sa iti readuci in minte senzatia placuta avuta atunci cand ti-a fost mangaiat parul sau fata si efectiv "te-ai topit" sub acea atingere.