Loredana Ionascu, psiholog si terapeut la clinica Terapia M, crede ca principalul motiv al stresului de sarbatori sunt presiunile la care suntem supusi si faptul ca incercam sa le facem pe plac celor din jur, fara a ne mai gandi la noi insine.
Prioritatile sau obligatiile?
Cel mai sigur mod de a scapa, macar in parte, de stresul sarbatorilor, este sa refuzi cat mai mult din activitatile care ar putea adauga mai mult stres vietii tale. Nu e foarte placut sa refuzi invitatii la petreceri sau intalniri cu prieteni si sesiuni de cumparaturi, dar iti poate face foarte bine.
Inainte de a lua o hotarare cu privire la o activitate sau la o petrecere, gandeste-te care sunt lucrurile care conteaza cel mai mult pentru tine. Daca in capul listei tale de prioritati stau serile petrecute cu iubitul tau si impodobitul bradului impreuna cu familia ta, nu ezita sa le spui celor care te invita la alte petreceri ca deja ti-ai facut un alt program (nu e necesar sa detaliezi) si ca nu vei putea veni.
Specialistii spun ca nu trebuie sa cauti justificari sau explicatii logice pentru a-ti justifica refuzul. Daca e un prieten bun cel care te-a invitat, ii poti chiar propune sa va vedeti in alta zi
Gandeste-te ca in aceste zile, bugetul oricui este putin dat peste cap si ca, in cazul in care ai merge la toate persoanele si petrecerile la care ai fi invitata, ai ajunge ca la sfarsitul perioadei sa nu mai ai bani de niciun fel. In felul asta, s-ar putea sa "platesti" mai scump decat ti-ai fi dorit faptul ca ai acceptat toate invitatiile si sa nu mai ai bani deloc in zilele de la inceputul lui ianuarie.
Trebuie sa iti faci o lista cu suma pe care esti dispusa sa o cheltuiesti si sa nu uiti cat de prost te simti tu cand primesti ingerasi kitschosi sau seturi de cosmetice pe care nu le vei folosi niciodata. Daca iti amintesti macar de un cadou care nu te-a incantat si pe care l-ai simtit luat "la repezeala" fara a ti se fi potrivit, incearca sa nu iei cadouri "generice" care sa se potriveasca oricui.
Nu accepta rolul de bucatar-sef!
Chiar daca familia ta, mai mult sau mai putin numeroasa se bazeaza pe tine ca vei face macar cateva feluri de mancare care iti reusesc foarte bine, spune-le ca nu vei avea timp si incearca sa ii convingi sa le cumparati. De exemplu, un exces de zel m-a facut sa prepar anul trecut de Craciun cozonac. Norocul incepatorului sau migala mea i-au facut extrem de buni, gustosi si au aratat ca de poveste. Familia a inceput inca din noiembrie sa faca mici aluzii la cozonacii facuti de mine anul trecut si sa ceara un bis! Pentru ca anul acesta nu am nici timpul si nici dispozitia necesare, voi cumpara cozonaci la fel de gustosi, de la una din cofetariile din oras.
Iar daca esti genul de persoana foarte primitoare si careia ii place cel mai mult sa fie gazda, si nu musafir, iti poti invita apropiatii si prietenii, spunandu-le de la inceput ca vei avea nevoie de ajutor la bucatarie. Vei vedea ca iti vor sari in ajutor cu placere!
De cele mai multe ori, cerem prea mult de la noi in aceasta perioada. Psihologul Loredana Ionascu spune: "Nu trebuie sa te afecteze presiunile celor din jur si sa te faca sa te simti nemultumita de planurile tale sau de felul in care ai de gand sa iti petreci sarbatorile."