Noi cercetari arata ca momentele de stres sunt, de fapt, benefice. "Adrenalina pe care corpul o produce cand ne simtim amenintati ajuta creierul sa functioneze mai bine, sporeste atentia, imbunatatind performanta mentala si psihica, pregatindu-ne pentru absolut orice.", sustine Bruce McEwen, neuroendocrinolog la Rockefeller University.
In plus, si sistemul imunitar are de castigat, astfel ca devii ceva mai sanatoasa.
Transforma stresul intr-un factor pozitiv
Cum? Majoritatea oamenilor considera stresul ca fiind un element negativ, insa exista un spectru larg de situatii stresante, unele pozitive, altele daunatoare, fiind vitale pentru supravietuire, asa cum spun specialistii.
"Punctul ideal este atins cand genul de anxietate pe care o traiesti in timpul unui discurs sau cand dai un test iti creste performanta", explica Bruce McEwen.
Insa efectul pozitiv sau negativ al stresului depinde de cat de repede treci peste momentul critic. Multi oameni au tendinta sa transforme anxietatea pe termen scurt, precum un blocaj in trafic, in anxietate cronica fiindca nu incearca sa isi reechilibreze bataile inimii si tensiunea arteriala, sustine Sarah Pressman, psiholog de la University of Kansas.
Nu poti controla situatiile stresante, dar iti poti gestiona reactiile.
Citeste si:
4 semne surprinzatoare care iti arata ca esti stresata
Esti stresata? Iata 5 alimente care te ajuta sa te relaxezi!