Potrivit Eurobarometrului pe Stiinta si Tehnologie realizat de agentia europeana de statistica pe un esantion de peste 30.000 de persoane din UE si Croatia, Irlanda, Norvegia, Turcia si Elvetia doi din cinci cetateni se declara inca superstitiosi. 40% dintre acestia cred in puterea norocoasa a numerelor. Doar 35% spun ca nu cred in asa ceva, in timp ce restul au o opinie ambivalenta sau spun ca nu stiu daca anumite numere au vreun efect magic.
Rata superstitiozitatii a crescut de la 37% in 2005, cand Bruxelles-ul a comandat acelasi tip de sondaj, la 40 % in 2010. Potrivit datelor inregistrate de Eurostat si prezentate de Euobserver, cele mai puternice superstitii sunt intalnite in tarile europene mai sarace din estul si sudul Uniunii Europene, in timp ce in statele bogate din nord, care au un sistem social mai bine dezvoltat, oamenii cred mai putin in astfel de mituri si legende.
Totodata, femeile cred mai mult in astfel de superstitii decat barbatii, 41 % dintre acestea declarand ca au incredere in numerologie fata de 37% dintre barbatii care au raspuns la sondaj. 38% dintre respondentii sondajului realizat de Eurostat cred ca "societatea depinde prea mult de stiinta si prea putin de credinta", in timp ce doar 34% dintre respondenti cred opusul.
Dintre romani, 44% cred in magia numerelor, iar procentele cele mai ridicate se inregistreaza in Letonia, Cehia, Italia si Slovacia. Daca cu cinci ani in urma, 61% din respondentii romani s-au declarat de acord cu afirmatia ca depindem prea mult de stiinta si prea putin ne bazam pe religie, acum cifra a scazut cu 10%.
6 din 10 europeni cred ca tehnologia poate dauna "constiintei morale" in timp ce doar 15% au dat raspunsul contrar, iar 50% dintre europeni cred ca stiinta si tehnologia pot dauna drepturilor omului.
80% dintre europeni s-au declarat interesati de stiinta si tehnologie. In ceea ce-i priveste pe romanii acestia sunt sub medie, 37% declarandu-se complet dezinteresati de acest subiect.
Cu toate acestea, mai bine de o treime (39%) dintre romani cred ca stiinta poate rezolva orice problema. Procentul este cu mult in scadere fata de 51% cat era in 2005.
Sondajul a fost realizat in perioada ianuarie-februarie 2010, cu 31.243 de cetateni din cele 27 de state ale Uniunii si in cinci state nemembre.