Shaorma - pacatul capital in dieta?
Este intr-adevar pacatoasa cand vine vorba de cumularea tuturor efectelor nocive asupra sanatatii, dar dr. nutritionist Corina Zugravu are dreptate: ea nu ar fi atat de rea, daca am mai “ajusta”-o pe ici. pe colo. Asadar, pentru a savura o shaorma, fara prea multe mustrari de constiinta, incearca sa reduci (ba chiar sa elimini) substantial cantitatea de maioneza, ketchup si alte sosuri grasimoase care sunt aproape inutile, gustul fiind unicul beneficiu. Incearca sa dai gust cu ajutorul cepei, usturoiului, al piperului sau al ardeiului iute si sa lasi deoparte sosurile enumerate care cantaresc ceva mai mult de jumatate dintre calorii.
Alege intotdeauna puiul sau vita cand vine vorba de carne si specifica sa ti se puna o cantitate mai mica decat in mod normal de cartofi prajiti sau renunta complet la ei. Compenseaza prin legume: varza, castraveti, etc.
Cartofii prajiti - mai sanatosi, dar la fel de deliciosi
Chiar zilele trecute ii spuneam unei prietene ca acest fel de mancare este singurul de care nu ma pot satura. As savura acrtofii prajiti la oricare dintre principalele mese ale zilei, fara sa zic vreodata “nu mai vreau sa mai vad sau sa aud de cartofii prajiti”. Mai ales ca acum am descoperit metode inedite prin care sa-i prepar, fara sa ma gandesc ca silueta va avea de suferit.
O portie normala de cartofi prajiti in ulei de floarea soarelui ajunge si pana la 600 de calorii, fara a mentiona si consecintele asupra sanatatii cauzate de prajire. Am decis sa cautam solutii pentru a diminua atat numarul de calorii, cat si consecintele negative si am descoprit ca exista:
- poti apela la friteuzele moderne din comert care au pus accentul pe ideea de hrana sanatoasa si gustoasa si care si-au adaptat tehnicile pentru ca tu sa ai de benficiat: unele dintre ele folosesc chiar si o lingura de ulei pentru a praji un kilogram de cartofi, iar procesul prin care se prajesc nu este unul nociv
- daca friteuzele iti sunt inaccesibile, atunci poti apela la tigaile de teflon special concepute pentru a se gati fara ulei (sau cu foarte putin ulei), care pastreaza gustul cartofilor prajiti obisnuiti, dar care nu au atatea inconveniente de naturala medicala
- daca niciuna dintre variantele de mai sus nu iti surade, atunci este cazul sa ne axam pe cartofi in sine si pe cuptorul de acasa: baga-i la cuptor intr-o tava in care pui o lingura de ulei de masline; presari sare, piper, boia si orice condiment natural mai doresti tu si ii lasi sa se coaca...sunt deliciosi si crede-ma ca au - aproximativ - acelasi gust
Un bol mic de salata - 500 de calorii? E inadmisibil - redu la jumatate!
Desi salata este cea mai indicata optiune, de cele mai multe ori o transformam intr-o mancare nesanatoasa, prin adaosul de sosuri care fac dezastru si in fast-food-urile consacrate. Aceleasi produse: ketchup, maioneza, etc. ajung sa "contagieze" si putinele alimente care au mai ramas 100% sanatoase. Nu face asta cu o salata ce ar trebui sa iti fortifice organismul si sa il revitalizeze!
Am mai vorbit despre aceste inconveniente care apar in jurul salatelor in articolul “Cand alegerile sanatoase dauneaza grav sanatatii” si v-am sfatuit cum trebuie sa “tratati” salata pentru cele mai sanatoase efecte. Atentie in principal la continutul dressing-ului!
Hamburger - o optiune doar homemade
Spune “nu” acestui produs la fast-food-urile din oras - la oricare dintre ele! Niciunul nu va contine exact ceea ce trebuie, decat daca e facut de manua ta: asa ca fa-l acasa! Cumpara o chifla din cereale integrale, carne de pui (pe care o toci tu) si condimente! Adaugi in carnea tocata ceapa, mirodenii si o pui pe gratar! Alaturi chiflei si carnii un sos de rosii natural condimentat, putina maioneza light (dar foarte putina, caci si aceasta este nociva) si un sos condimentat realizat din iaurt degresat cu ingrediente picante. Poti adauga salata de vara sau alte legume!
Pizza - mai simpla, mai gustoasa!
In niciun caz nu mai trebuie sa asociezi cuvantul pizza cu bacon, carnati, ansoa, cinci feluri de branzeturi, etc. Stii vorba aceea “simple is more”? Se potriveste perfect acestui produs! Alege pizza vegetariana, cu blat foarte subtire si cu cat mai multe legume - mai putin cascaval (poti opta pentru variantele degresate pentru a presara un pic pe deasupra), iar daca gustul nu te convinge inca incearca sa pui 2 felii de sunca de curcan, piept de pui sau ton. Un sos din rosii aromat cu tot soiul de mirodenii si gata preparatul nostru sanatos!
Popcornul - o bunatate 100% naturala!
Nu as fi crezut niciodata ca popcornul dupa i reteta “primitiva” va fi atat de gustos si atat de generos cu sanatatea mea! Sigur ca si eu am cazut prada trend-ului pungilor de popcorn pentru microunde: delicioase, dar si periculoase! Pana intr-o zi, cand o prietena care tinea dieta a spus ca a incercat sa faca floricele fara ulei! A cumparat o clasica punga cu porumb de floricele, le-a pus in ceaun si a asteptat sa vada rezultatul: un castron de popcorn, la fel de delicios ca atunci cand e facut cu ulei, dar fara acele grasimi!
Shake-ul - alegere prietenoasa in sezonul torid!
Celebrul shake pare sa ia din ce in ce mai mult vara locul inghetatei! Dar in paharul pe care il cumperi de la fast-food ti se vand urmatoarele ingrediente: foarte mult zahar, aromatizatori, “urme” de fruct (aproape inexistente), gheata si coloranti. In fond, ce savurezi? Nimic sanatos! Fa-ti cele mai bune shake-uri acasa: cu fructe proastepe, iaurt degresat, albus de ou! Poti inlocui zaharul cu mierea, melasa, siropul de artar pentru un adevarat suflu de sanatate! Vei avea astfel parte de un pahar plin de nutrienti, fiecare cu rolul lui specific in functionarea optima a organismului.