Pentru a rezolva o problema, este necesar intai sa renunti la comportamentul de victima. Ia situatia ca atare si gestioneaz-o, fara "daca", "poate", "ar fi trebuit sa..." sau "pe viitor o sa...".
Tot ce ai este acum, iar problemele nerezolvate au talentul neplacut de a se lua de mana si de a crea o hora, un cerc vicios din care iesi cu greu. Prin urmare, in loc sa te plangi, neacceptand starea existenta, renunta la toata aceasta incarcatura negativa.
Cum? In loc sa te lamentezi pe la colturi si sa plangi pe umarul prietenilor, afirma-ti nemultumirea in contextul potrivit, fie la locul de munca, in cuplu sau unde a aparut problema, dupa care schimba situatia, iesi din ea sau accept-o asa cum este, in functie de posibilitati.
Asuma-ti responsabilitatea pentru cele ce se intampla in viata ta si accepta consecintele, fara scuze, pretexte si gandire negativista.
1. Schimbi situatia
Este important ca la baza actiunilor tale sa existe o atitudine pozitiva, fiindca orice pas facut in urma unei observari atente a situatiei este mult mai eficient decat o reactia impulsiva, cauzata de emotii negative.
Daca a fost greseala ta, fa astfel incat sa remediezi pe cat posibil urmarile si sa inveti ceva din asta. Treci peste frica de a recunoaste ca ai gresit si asuma-ti responsabilitatea. Altfel nu vei evolua si fii sigura ca nu te va mai judeca nimeni pentru ca ai gresit daca esti destul de matura incat sa recunosti.
Daca a fost greseala altcuiva, incearca sa ajuti. Puteai fi tu. Nu insista insa sa iti oferi sfaturile si serviciile cuiva care nu le doreste. Viata e prea scurta pentru a sta sa faci bine cu de-a sila. Fa tot ce tine de tine astfel incat sa poti afirma ca ti-ai facut datoria.
Daca n-a fost vina ta, dar suporti consecintele, nu te ajuta sa te plangi in stanga si in dreapta ca ai cazut drept tap ispasitor. Incearca sa dovedesti care este adevarul si daca nu poti, fa tot ce iti sta in putinta pentru a remedia oalele sparte. De regula, adevarul are tendinta de a iesi la iveala, mai ales daca nu te incapatanezi sa te opui situatiei si sa nu o iei ca atare.
2. Iesi din situatie
Nu poti schimba lucrurile si nu exista nimic care sa poata imbunatati situatia? Atunci iesi din cercul vicios. Nu te mai invinovati la infinit, nu-ti mai face procese de constiinta. Inceteaza sa traiesti in trecut si nu mai alimenta comentariile celorlalti referitoare la subiectul respectiv.
Daca ai incercat primul pas si ai facut tot ce puteai pentru a rezolva problema, atunci poti fi impacata cu tine insati! Treci mai departe cu lectia invatata si concentreaza-te pe prezent.
3. Accepti complet situatia
Ai constatat deja ca nu exista niciun lucru pe care l-ai putea face pentru a schimba in bine situatia respectiva, insa daca nu esti impacata cu ideea, cu realitatea, nu poti spune ca ai rezolvat problema. Renunta la acea rezistenta venita din interior fata de situatia prezenta si accept-o, abandonandu-te. Devii astfel libera de orice factori externi si constati ca orice s-ar intampla, nu te mai poate afecta.
Eliberandu-te de starea aceea de incorsetare raportat la situatie vei descoperi poate chiar si o solutie pe care nu o vedeai, fara sa depui prea mare efort in acest sens, fiindca ti se schimba intreaga perspectiva. Frica, ura sau orice alt sentiment declansat de faptul ca ai gresit sau ca ai o problema te limiteaza si iti diminueaza implicit si paleta de solutii.
Concluzia? Fii constienta de ceea ce ti se intampla si implica-te activ in fiecare clipa. Fie ca alegi sa actionezi, sa parasesti conflictul sau sa il accepti asa cum este, important este sa o faci fara regrete, fara sa ramana vreo urma de conflict interior ca si consecinta a alegerii facute.
Cand ai o ceva de rezolvat, concentreaza-te strict pe prezent, pe ceea ce ai de facut in momentul respectiv, nu te lasa prada trecutului, cu reprosuri si amintiri care te bantuie si nu te lasaa sa gandesti limpede, dar nici viitorului, cu anticipatia care te face sa te concentrezi pe "ce-ar fi daca", in loc sa profiti la maxim de energia si resursele de care dispui in prezent pentru a rezolva o problema.
Daca vrei sa afli mai multe despre eficienta acestui tip de gandire, iti recomand sa citesti "Puterea prezentului", de Eckhart Tolle.