Ne-a parasit pentru ca devenisem prea cicalitoare, pentru ca nu putea sa mearga niciodata cu prietenii la bere fara sa aiba parte de o mustruluiala serioasa, pentru ca ne-a prins in timp ce ne bagam nasul in emailurile sau telefonul lui sau am paruit-o pe fosta?
Am pierdut un job pentru ca ne-am certat cu colega de birou, am tipat la sef sau hormonii ne-au luat-o razna in momentul acela al lunii si am placat trantind usa cand am fost criticate in public de un superior.
Coachul Magda Bunea, cu un "portofoliu" impresionant, absolventa a cursurilor de coaching (Metasysteme) si de excelenta in training si comunicare (Coaching Institute), diagnoza organizationala (Human Synergistics) si management (CODECS), dar si a unor cursuri postuniversitare de psihologie, ne spune cum poate fi esecul bun, cum este el "bun-bunut" si cum sa luam aminte la mecanismul esecului si sa invatam sa il evitam pentru a avea succes!
Un fapt exista obiectiv, el este esec sau succes in functie de ce faci tu cu el.
"Daca in anii 90 faptul de a fi absolvit o facultate tehnica - Electronica - parea un esec in contextul acelei piete a muncii, in anii 2000 acest fapt este un succes, deoarece imi permite o buna conectare cu coachingul sistemic. Ca sa nu mai zic de faptul ca lucrarea de licenta aleasa in inginerie configura acest viitor - in coaching! Sa fim atenti la ce vrea sa ne spuna un esec, la cheile pe care ni le da pentru minunata camera a succeselor!", ne spune Magda Bunea!
De ce gresesc femeile?
Personalitatea este unica si irepetabila, scria in manualul de psihologie pe care l-am tocit din scoarta in scoarta atat in liceu, cat si mai apoi, inainte de admiterea la facultate. Deci fiecare om greseste diferit si din cauze care tin de acesta: trasaturi de personalitate, temperament, mediul cu care interactioneaza. Suntem bagate adesea la gramada in grupul cicalitoarelor, barfitoarelor sau plangacioarelor doar pentru ca fiecare dintre noi cadem in aceleasi ispite... Dar de ce?
Magda Bunea ne spune ca adevarata cauza a greselilor noastre o stim doar daca ne supunem unei introspectii serioase: "Draga mea, numai tu stii pentru ce gresesti", dar ne ofera "calea spre esec", ilustrand plastic, cu 3 exemple personale.
Eu am dreptate!
"Cel mai adesea, pentru ca actionez pe seama unor prejudecati, si am beneficiul ca le pot verifica - deci eu am drepatate!"
Vai, cat sunt de utila!
"Uneori, pentru ca cred ca oamenii nu sunt in stare sa faca lucruri si au nevoie de mine - si imi spun vai, cat sunt de utila!"
Gresesc pentru ca nu ma cunosc!
"Deseori, pentru ca nu ma cunosc, si esecul e o forma de a afla lucruri despre mine!
Cum se vede, nu gresesc degeaba!", ne spune Magda Bunea.
Cum e esecul bun?
"De cele mai multe ori e bun intr-un mod imoral, in sensul ca iti perverteste valorile si, ca urmare, calitatea vietii: e vorba de acel esec prin care obtii atentia celorlalti. Exista mecanisme psihologice care, intre a avea succes si a nu mai fi interesanta si a avea esecuri si a fi in centrul atentiei, te fac sa cauti esecul cu aceeasi "competenta" complexa la care se referea celebrul Tom Peters in bestseller-ul sau 'In Search of Excellence'".
Cum e esecul bun-bunut?
Desi nimeni nu-si doreste sa greseasca sau sa se loveasca de esecuri pentru a avea succes trebuie ca fiecare dintre noi sa ne dezvoltam tipare de reactie la esec. Trebuie sa invatam cum sa ne aparam de el, cum sa-l gestionam in favoarea noastra. Cum facem asta? Disecand fiecare variabila si/sau constanta care duc la el, fara sa ne invinovatim si iubindu-ne!
"In sine, esecul nu e bun. Dar daca nu ai trecut prin asa ceva risti sa nu stii cum sa reactionezi la situatii de acest fel. Stim cu totii exemple de premianti in scoala sau facultate care nu au succes in viata. De ce? Pentru ca nu au tipare de reactie la esec. La fel, stim cu totii corigenti care au ajuns persoane de succes. De ce? Pentru ca s-au antrenat sa treaca peste esec".
Romanii au o adevarata inclinare spre valorizarea esecului
"Stim cu totii povestea cu drobul de sare si cu copilasul. Esec total: cade drobul si moare copilasul. Care era actiunea de facut? Sa muti ori drobul, ori copilul. Ce-ar fi sa va opriti putin sa identificati drobul si copilul din esecurile voastre? Ce ar fi mai usor de mutat? Cand o faceti? Cum?".
7 reguli de aur in drumul de la esec la succes!
"Nu exista esec ci doar feed-back": spune o axioma din NLP (programare neurolingvistica, n.r) asa ca specialistul nostru, coachul Magda Bunea ne spune sapte reguli de aur pentru a transforma esecul in feed-back pozitiv.
1. Sa luam aminte la mecanismul esecului si sa invatam sa il evitam;
2. Sa nu ne invinuim ca am gresit;
4. Sa avem incredere in fortele noastre;
5. Sa avem respect pentru noi insine;
6. Sa ne iubim pentru ceea ce suntem;
7. Sa ne raportam la succes ca la ceva meritat.
Recomandarea saptamanii: Arata cu 20 de ani mai tanara. Este fosta canotoare si sotia presedintelui Raiffeisen Bank Romania. Valeria Racila von Groningen a vorbit pentru Feminis.ro despre frumusete pentru toata viata si cum sa avem grija de noi constant, indiferent de "tentatii".