Unii îşi amintesc de acea etapă cu un zâmbet pe buze, cauzat pe de o parte de satisfacţia depăşirii unui moment neplăcut care este de domeniul trecutului acum, uitând cu uşurinţă efortul depus încercând practic să "forăm în piele" în încercarea de a elimina coşurile prin diverse metode care pot fi mai mult sau mai puţin surprinzătoare pentru cine nu s-a confruntat cu acneea, este de parere domnul doctor Laurenţiu Vlădău, medic in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Din păcate, pentru unii dintre noi, coşmarul poate continua şi în viaţa adultă. Deşi acneea este asociată deseori cu perioada pubertăţii, aceasta afecţiune poate continua chiar şi peste ani provocând mult disconfort indiferent de sex.
Acneea apare în general sub formă de comedoane sau puncte albe şi negre, câteodată coşuri inflamate sub piele şi se poate complica frecvent cu cicatrici, mai ales dacă nu este tratată la timp. La femei, zonele afectate frecvent sunt cele aflate la nivelul frunţii şi marginii mandibulei.
Există o tendinţă, până la un punct naturală, de a încerca să stoarcem punctele negre şi albe, însă acest instinct ar trebui înfrânat, căci de cele mai multe ori nu facem decât să favorizăm apariţia de cicatrici, pete pigmentare sau pigmentare postinflamatorie.
În cazul femeilor, cauzele cele mai frecvente ale acneei sunt reprezentate de tulburările hormonale provocate de chisturi ovariene, medicamente contraceptive sau de o simplă atracţie bolnăvicioasă între gladele sebacee care produc ulei şi hormonii bărbăteşti care le stimulează, chiar dacă în sânge sunt la nivel normal.
Ca urmare, pe suprafaţa pielii apare o peliculă de sebum sau ulei, care este o gazdă bună pentru microbacterii. Acestea din urmă se multiplică şi produc leziuni inflamatorii, roşii, câteodată dureroase, de multe ori profunde, sub piele. În plus, uleiul se amestecă frecvent cu celule degradate, rezultat final al înnoirii lunare a stratului superficial al pielii. Ca urmare, apar punctele albe şi negre sau comedoanele închise şi deschise.
Dintre factorii care agravează constant acneea adulţilor menţionăm: fumatul, poluarea urbană, praful, ocupaţiile care impun expunerea la un mediu foarte umed. Atenţie sporită trebuie acordată produselor cosmetice.
Trebuie să reţinem ca bariera cutanată este foarte puţin permeabilă şi, în condiţiile unui ten normal, cantităţi foarte mici de produs sunt necesare pentru a ajuta hidratarea naturală a pielii.
Aplicarea în exces, în special de creme grase, va duce la o încărcare a tenului care pe moment conferă, într-adevăr, o senzaţie plăcută, dar pe termen lung va determina o diminuare paradoxală a cantităţii de factori naturali de hidratare şi formarea de comedoane (puncte albe şi negre).
Domnul Doctor Laurenţiu Vlădău este Medic Specialist Dermatologie şi Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie. Mai multe detalii pe pagina oficială de Facebook a clinicii.