Specialist in nutritie, autor si speaker recunoscut la nivel international, Libby Weaver atentioneaza ca in prezent sistemul hormonal este supus unor provocari fara precedent.
Femeile sunt in priza. Sunt obosite si totusi in priza. Iar aceasta senzatie constanta de urgenta, de lipsa a timpului, combinata cu o lista de indatoriri care pare sa nu se termine niciodata poate avea efecte semnificative asupra sanatatii femeilor, iar Libby Weaver a simtit nevoia sa scrie despre acest fenomen, intr-un material publicat de huffingtonpost.co.uk.
Sistemul nervos joaca un rol semnificativ in raspunsul organismului la stres. Exista doua ramuri ale sistemului nervos, una raspunzatoare pentru raspunsul “lupta sau fugi” (sistemul nevors simpatic) si o alta responsabila cu latura axata pe odihna, digestie si reproducere a organismului (sistemul nervos parasimpatic). Provocarea multora dintre femeile din ziua de azi este ca traiesc mai mult cu sistemul nervos simpatic activ, iar asta da nastere unor probleme cu gestionarea greutatii, pofte, calitatea somnului, rabdarea, dispozitia, stima de sine si calitatea vietii in general.
Vinovata pentru acest sindrom este adrenalina, care comunica fiecarei celule din corpul tau ca viata ta este in pericol. De aproape 150.000 de ani de cand oamenii se presupune ca exista pe aceasta planeta, acesta a fost rolul adrenalinei in organism. Sistemul nervos nu face diferenta intre raspunsul la o amenintare reala si raspunsul organismului la cafeaua consumata sau la perceptia presiunii externe de la locul de munca.
Cand traiesti pe baza de adrenalina, organismul nu isi revine in timpul somnului, poftesti la dulciuri in ciuda incercarilor de a te abtine, iar organismul nu foloseste grasimea depozitata pe post de combustibil, preferand sa arda glucoza. Si cum organismul nu vrea ca rezervele de glucoza sa fie consumate, traiesti constant cu pofta de dulce. Iar de aici pana la un discurs interior dur cu privire la faptul ca ai cedat in fata tentatiei nu mai e decat un pas, discurs care reprezinta o sursa suplimentara de stres care contribuie la perpetuarea cercului vicios al Sindromului Femeii Grabite.
De ce se intampla? Unul dintre motive este acela ca tinem prea mult la cei din jur si vrem sa fim acolo pentru toti cei dragi, sa ne impartim in mii de bucati pentru a satisface pe toata lumea. Un alt motiv ar fi acela ca in adancul sufletului, femeilor li s-a intiparit ideea potrivit careia nu ar fi suficient de bune asa cum sunt. Ca nu sunt destul de inalte, de slabe, de frumoase, de destepte sau de punctuale. Asa ca incearca in fiecare clipa sa se incadreze in acest pat al lui Procust, facand pe plac societatii si lasandu-se pe ele pe ultimul loc. Ajung astfel sa se grabeasca pentru a se asigura ca nu vor fi respinse, ostracizate, criticate, ca nu vor dezamagi pe nimeni.
Este important sa constientizezi, spune Dr. Libby Weaver, ca aspecte precum ceea ce mananci, bei, felul cum te misti, gandesti, percepi, dar si gandurile tale, au drept rezultat nevoia de a te grabi. Specialistul incurajeaza femeile sa isi traiasca viata echilibrat, folosindu-se de sistemul nevros parasimpatic. Incearca sa analizezi ceea ce faci si de ce faci acele lucruri. Constientizarea face minuni in locul tendintei de a te judeca aspru pentru greselile facute. Constientizeaza-le, insa nu te condamna pentru ele ci incearca sa le corectezi in ritmul propriu, pentru a evita Sindromul Femeii Grabite, atat de frecvent intalnit in randul reprezentantelor sexului feminin in prezent.
Citeste si:
Tot timpul ocupata? 5 trucuri care iti elibereaza programul
Vrei sa slabesti? Iata cat de mult conteaza ora la care mananci
Social Radar: Iti spune unde sunt toti prietenii tai, in timp real