Suferinta, in general, este cea care genereaza schimbare. Evolutia isi are radacinile in suferinta - razboaie, in sens propriu sau metaforic: cu altii sau cu noi insine.
Suferinta fizica se pare ca nu este tocmai o alegere, cu toate ca la nivel inconstient am putea discuta si despre acest aspect - atragem experientele (mai mult sau mai putin placute) din viata noastra.
Suferinta emotionala se manifesta atat in plan psihic, cat si somatic (la nivelul trupului) si variaza ca durata si intensitate. Cauzele ei pot fi cunoscute la nivel constient sau ascunse in inconstient. Daca sunt cunoscute la nivel constient, jumatate din drum catre vindecarea ranii emotionale este deja parcurs.
Suferinta emotionala poate avea multiple cauze: o trauma din copilarie sau recenta, o pierdere, o dezamagire in plan personal sau profesional etc. Mai departe, o sa ne referim la o relatie de cuplu disfunctionala, in care Ea, din diverse motive (obisnuinta, compromis) este implicata si alege sa ramana.
Nimic nu poate fi mai dureros decat sa fii intr-o relatie cu un om pe care l-ai iubit candva, iar astazi sa experimentati singuratatea-n doi. De obicei, femeile au tendinta de a se agata de o iluzie si de a se minti: "e mai bine astazi decat ieri - chiar daca nu exista nicio schimbare", "se putea si mai rau", "am un copil si pentru el stau langa barbatul meu", "nu sunt independenta financiar si mi-e teama", "n-am o casa" sau, pur si simplu, "mi-e comod asa". Daca nu iubirea este cea care va leaga, atunci indiferent care este motivul care te tine langa partener, nu este tocmai benefic pentru tine. Iubirea este un sentiment pozitiv, iar atunci cand suferinta intervine, nu mai este loc si de iubire. Asa cum Osho spune in multe dintre cartile sale, "opusul iubirii nu este ura, ci frica. Ura este iubire cu capu-n jos".
Dupa cum spuneam, ne vom referi la suferinta emotionala pe care o retraieste o Ea in relatia de cuplu. Ce o face sa ramana acolo? Uneori sunt niste "lanturi" invizibile ce ne leaga de El sau de perioada frumoasa traita impreuna. Ba chiar ne putem agata de vise pe care le-am construit impreuna ieri, chiar daca noi doi, cei care am devenit azi, suntem schimbati, avem alte nevoi si alte vise.
Avem tendinta de a "fenta" prezentul si de a trage cu incapatanare de "sfoara" trecutului pentru a o aduce aici si acum, fara a ne uita in jur. Ne uitam la unele experiente doar dintr-o perspectiva - cea care nu ne scoate din zona noastra de confort - astfel nu suntem nevoite sa facem schimbari - indiferent de ce natura sunt acestea.
Daca privim aceste afirmatii din punct de vedere stiintific, putem mentiona studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea Purdue din SUA, impreuna cu cei de la Universitatea Macquarie din Australia. Rezultatele acestui studiu au scos la iveala faptul ca oamenii retraiesc cu mult mai multa patima amintirile dureroare legate de intamplarile sufletesti comparativ cu cele fizice.
Participantilor li s-a cerut sa isi aminteasca intamplari petrecute in ultimii cinci ani - rani, cazaturi, tradari din partea prietenilor si a persoanei iubite. Concluzia a fost ca persoanele afectate de durerea emotionala au experimentat o durere mai profunda si mai indelungata. Au vorbit mai mult despre suferinta si au fost mai dezamagiti. In plus, durerea sociala revine mereu, pe cand cea fizica ia forma unei amintiri. Asa se face ca cei inselati in dragoste, tradati de prieteni, nemultumiti de viata lor emotionala isi aduc mult mai repede aminte de senzatiile si starile pe care le-au trait in acele momente si le simt mult mai viu decat cei care au trait dureri de natura fizica. Acestia din urma trebuie sa se concentreze pentru a rememora durerea simtita la acel moment.
Chiar daca suferinta emotionala este mai puternica decat cea fizica, in consecinta este vorba despre a face o alegere. Daca esti implicata intr-o relatie disfunctionala sau care nu iti aduce satisfactii si nu faci nimic - tocmai ai ales sa te complaci in continuare in situatie, ceea ce presupune un anumit cost. Insa, daca alegi sa pui capat acestei relatii si sa mergi mai departe, aceasta actiune, va avea anumite consecinte si un cost pe masura.
Deciziile sunt importante cand vrei sa pui o delimitare clara intre trecut si prezent, iar alegerile sunt esentiale cand vrei sa-ti creezi viitorul.
Cat timp esti de dispusa sa hranesti o experienta care te raneste? Ce decizie si alegere faci pentru tine?
sursa foto: Facebook