"De cand ma stiu marea mea pasiune au fost dansul si limbile straine. Daca limbile straine le-am invatat la scoala, pasiunea pentru dans a fost descoperita de mama mea care a observat chiar de cand eram foarte micuta ca de cate ori auzeam muzica dansam. Asa am ajuns la varsta de 6 ani sa incep sa fac dans modern si gimnastica aerobica, ideea mamei fiind sa fac ceva care imi place foarte mult si cu care sa imi umple cat mai mult din timpul meu liber. Dansul modern este un stil diferit de celelalte, deoarece nu impune strictete in ceea ce priveste executia miscarilor, continuitatea sau succesiunea acestora. In dansul modern miscarile sunt libere, coregrafiile fiind produsul creativitatii fiecarui coregraf in parte, ceea ce duce la dezvoltarea unor importante calitati ale omului, si anume imaginatia, creativitatea...
Aerobicul este un stil de miscare corporala prin care se dezvolta simtul coordonarii, cel muzical si al ritmului. Este, in principiu, bazat pe miscari apartinand altor stiluri de dans, adaptate si concepute intr-un mod particular ceea ce a dus la aparitia a foarte multe sectiuni de acest gen. Este un mod de destindere, de mentinere a sanatatii si frumusetii corporale, precum si un sport in sine. Este o arta. Am inceput dansul cu profesoara Rodica State care a observat din primele zile ca am talent si in 2 saptamani am si avut primul spectacol din viata mea, pe care nu il voi uita probabil niciodata, chiar daca aveam doar 6 ani si un pic, la sala Polivalenta, avand un dans pe melodia Maccarena," imi spune Diana zambind
Dans… de cate ori nu ti-ai imaginat cand erai copil ca esti o mare dansatoare, aratandu-le celor din publicul tau fictiv, calitatile tale nemaintalnite? Ea a reusit sa faca acest lucru in fata a mai multor oameni aflati intr-un public cat se poate de real.
Cel mai mare sprijin in toata activitatea l-a avut de la mama ei care in fiecare weekend o ducea si o aducea de la repetitii, lasand deoparte orice relaxare sau iesire, toate acestea aveau loc doar dupa terminarea repetitiilor: "in 10 ani de zile nu am avut nici un weekend liber, in afara de cele 2 luni de vacanta din timpul verii cand nu se faceau repetitii". La fel si costumele necesare, intotdeauna s-a bazat pe mama care realiza cu propriile maini tinutele ce aveau sa "imbrace" dansul, pentru ca sunt foarte scumpe.
Incet incet a inceput sa danseze pe mai multe scene de spectacol, televiziuni si concursuri sau cu cantareti mai mult sau mai putin consacrati. Apoi au urmat premiile la concursurile nationale, care concursuri din pacate nu sunt foarte multe la numar, pentru ca nu prea se organizeaza. Primul premiu obtinut in dans a fost Locul 1 la Festivalul Scoala Democratiei 2004 si a constat intr-o tabara de 2 saptamani la mare. "Am fost atat de emotionata incat nici nu am realizat cand mi-am auzit numele ca trebuie sa urc pe scena pentru a-mi lua diploma." Apoi au mai urmat si alte premii la concursurile nationale, unde la toate a luat cate un premiu, la cele mai multe dintre ele chiar locul 1. Dar intotdeauna si-a dorit sa participe si la concursuri internationale, acestea fiind foarte multe la numar comparativ cu acelea de la noi din tara, campionate europene, mondiale sau cupe mondiale. Din anul 2006 e membru de excelenta IRSCA Gifted Education, singura fundatie din Romania care sustine si promoveaza copiii si tinerii talentati si supradotati si tot in acest an a obtinut Licenta Internationala de dansator profesionist. "Cativa ani la rand am visat sa particip si la concursuri internationale iar din anul 2006 am inceput sa fac repetitii in acest scop la Organizatia Internationala de dans IDO Romania, in paralel cu pregatirea pe care o faceam cu prof. Rodica State, pentru a putea participa si la concursurile internationale."
In septembrie 2006 acest lucru a devenit realitate, participand la primul ei concurs international, Campionatul European Dance-show din Ungaria, urmat de campionate sud-est europene, mondiale. In total a avut 5 participari internationale pana acum.
In acest moment detine 3 medalii de aur si una de bronz la campionatele sud-est europene de dance-show si la cele de dans oriental si belly dance de care este foarte mandra dar isi doreste foarte mult sa poata ajunge si la concursuri mai mari: cupe sau campionate mondiale de dans.
"Au fost si momente foarte emotionante cum ar fi prima participare internationala unde eram si accidentata si unde inainte de concurs aveam impresia ca nici un element nu imi mai reuseste, fiind coplesita de emotii. O alta experienta care a adus la suprafata toate emotiile posibile a fost prima medalie de aur obtinuta la un concurs international mai ales ca toate coregrafiile sunt facute de mine si doar corectate de profesori.
Dar sunt si greutati foarte multe fiindca de fiecare data trebuie sa ne descurcam singure, eu si mama mea deoarece fiind minora nu pot pleca din tara singura. Ea a fost si este sprijinul meu permanent, chiar daca are niste probleme de sanatate nu chiar de neglijat, peste tot pe unde merg. Am fost puse si in situatia de a fi pe punctul de a pierde avionul, concursul desfasurandu-se intr-un orasel destul de indepartat de aeroport sau de a ne rataci prin vreo tara ori de a tremura iarna intr-un hotel neincalzit, unde cazarea era mai ieftina, si toate astea dupa niste concursuri care tineau si cate 14 ore." - adauga Diana
O alta mare problema sunt costumele si accesoriile care trebuie sa concureze cu acelea ale participantilor din tarile cu traditie in dans, unde exista scoli renumite in domeniu. "Cel mai mult imi doresc sa imi gasesc un sponsor permanent, costurile concursurilor nefiind chiar atat de mari, pentru a putea participa si reprezenta Romania si la alte concursuri internationale. In afara de visul de a dansa in continuare in concursurile internationale, imi doresc sa termin la fel de bine cum am inceput liceul si sa urmez in paralel facultatea de limbi straine, sectia portugheza-engleza si institutul de arta coregrafica. Sper ca intr-o zi sa ii pot invata si eu la randul meu pe alti copii primii pasi in dans", incheie zambind Diana
Ea e Diana Alexandra Dragu, un copil care simte suflul vietii pe ritmuri muzicale. Povesteste-ne si tu de copilul din tine.