Sufleu de praz
4 linguri de unt
1 lingura ulei de floarea soarelui
2 fire de praz taiate felii subtiri
cam 1 si 1/4 cana de lapte
1/4 cana faina
100 g branza Gruyere saU Emmenthal rasa
sare si piper negru macinat proaspat
Pasul 1:
Incalziti cuptorul al 180 grade. Ungeti cu o lingura de unt un vas mare pentru sufleu. Incingeti uleiul de floarea soarelui si 1 lingura unt intr-o cratita mica sau un vas termorezistent si prajiti prazul la foc moale 4-5 minute pana se inmoaie, dar nu se rumeneste.
Pasul 2:
Amestecati inauntru laptele si aduceti la temperatura de fierbere. Acoperiti si fierbeti 4-5 minute pana ce prazul este moale. Strecurati lichidul intr-o cana gradata.
Pasul 3:
Topiti restul de unt, amestecati faina si prajiti 1 minut. Luati de pe foc.
Pasul 4:
Adaugati suficient lapte in lichidul din cana gradata pentru a optine 1 si 1/4 cani, iar apoi treptat, amestecati laptele cu faina pentru a face un sos fin. Puneti pe foc din nou si aduceti la temperatura de fierbere, amestecand. Cand se ingroasa luati de pe foc, lasati sa se raceasca putin si adaugati galbenusurile, branza si prazul.
Pasul 5:
Bateti albusul pana sta ferm si apoi cu o lingura mare de metal amestecati albusul in compozitia de praz si oua. Turnati compozitia in vasul pregatit si coaceti cam 30 minute, pana ce sufleul este pufos si rumen. Serviti imediat.
sufleurile sunt un bun mijloc de a impresiona invitatii la petrecere.Cel de mai sus este usor de preparat dar, arata sofisticat.
Autor: Editura Mladinska - Vegetariana