Startul unui nou an şcolar este o perioadă pentru nou începuturi: noi profesori, prieteni, părinţi, sporturi şi educaţie. Iar pe măsură ce şcoala îşi deschide porţile pentru elevi şi "boboci", este important să îţi aminteşti că un nou an şcolar vine cu un set complet nou de experienţe şi emoţii pe care copilul tău le va simţi, le va trăi sau le va auzi. Prima zi de şcoală, prima săptămână sau lună ar putea scoate la iveală anxietatea sau îngrijorarea micuţului tău.
Cât de importante sunt discuţiile cu fiul sau fiica ta
Ca mamă, s-ar putea să îţi placă ideea de a începe să discuţi despre anul şcolar chiar înainte de a începe să cumperi noi rechizite şcolare pentru cel mic. Pregătirea pentru şcoală înseamnă să îi cumperi celui mic rechizite şcolare, să îi organizezi programul din timp, să îi pregăteşti sendvişurile pe care şi le va lua pachet - dar şi pregătirea emoţională pentru schimbarea şi adaptarea la noul an şcolar.
Tu şi partenerul tău puteţi începe discuţiile la cină, îi puteţi vorbi despre aşteptările şi gândurile pe care le are în ceea ce priveşte momentul în care îşi va cunoaşte noii colegi de clasă sau îi va revedea pe cei vechi, despre clipele în care va intra în contact cu noii profesori sau învăţători, dar şi despre ajustările pe care le faci în programul zilnic.
Dacă fiul sau fiica ta face parte din sistemul de învăţământ primar, poţi să îl/o întrebi: "Care sunt gândurile tale cu privire la clasa a treia? Cum poţi începe să îţi faci noi prieteni? Ce te aştepţi să faci atunci când te simţi trist/ă sau când ţi-e dor de casă?".
Adolescenţii s-ar putea să aibă nevoie de o discuţie despre obiceiurile legate de studiu şi despre presiunea pe care o resimt din cauza grupului sau clasei din care fac parte, în vreme ce copiii mai mici ar putea avea nevoie de o oarecare îndrumare sau ghidare în legătură cu ce anume trebuie să facă dacă le lipseşte sau le e dor de unul dintre părinţi.
Trucuri care pot ajuta în discuţia cu copilul
Îndiferent de vârsta copilului tău, cel mai bine este să iniţiezi conversaţii oneste şi sincere despre
modul în care va începe anul şcolar. Aceste discuţii simple îi permit copilului să îşi deschidă sufletul şi să îşi împărtăşească sentimentele şi gândurile despre prima zi de şcoală sau poate chiar despre întregul an şcolar.
De asemenea, te poate ajuta să discuţi despre abilităţile sociale şi despre fenomenul de "bullying" (copilul se poate confrunta, pe viitor, cu situaţii în care anumiţi colegi îl agresează fizic ori verbal) înainte ca fiul sau fiica ta să intre în sala de clasă. Oferă-i copilului instrumente şi un plan clar de adaptare pentru ceea ce trebuie să facă dacă se simte trist/ă, rănit/ă sau jignit/ă de un alt coleg de clasă.
Este grozav dacă reuşeşti să iniţiezi comunicarea înainte ca şcoala să înceapă, dar chiar dacă micuţul tău este deja elev la şcoală, încă mai poţi discuta aspectele sau problemele care se pot ivi, pe măsură ce anul şcolar trece.
Ajută-ţi copilul să devină pregătit emoţional, trecând prin toate scenariile posibile.
De exemplu, ai putea să vorbeşti despre ce simte copilul tău despre un nou coleg de clasă, să discuţi despre ce este de făcut dacă el sau ea se simte furios sau furioasă, să exersaţi abilităţile sociale prin jocuri de rol şi să exploraţi ce să faceţi dacă el sau ea este anxios/anxioasă sau nervos/nervoasă la ore, în clasă.
În loc de concluzie, specialiştii spun că părinţii trebuie să facă o treabă mai bună în ceea ce priveşte pregătirea copiilor şi adolescenţilor pentru ca aceştia să aibă un an şcolar încununat de succes, nu doar din punct de vedere academic, ci şi emoţional.
Deschide discuţia acum despre potenţialele provocări care pot apărea la şcoală şi ghidează-ţi copilul, îndrumându-l să aibă un plan. Stabilitatea pe care aceste conversaţii de la început de an şcolar i-o oferă copilului, scriu cei de la sheknows.com, îl vor ajuta să navigheze pe apele tulburi ale unui nou an şcolar, cu ajutorul comunicării şi planificării.