Evenimentul, organizat cu sprijinul Merck Sharp&Dohme (MSD), a beneficiat de prezenta: Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel - Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, Prof. Dr. Oliviu Pascu - Presedintele Comisiei Nationale de Hepatite, Casa Nationala de Asigurari de
Sanatate , Prof. Dr. Ioan Sporea – Seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie Timisoara, Prof. Dr. Serban Radulescu - membru in Comisia de Sanatate din Senat, Parlamentul Romaniei. Pacientii cu afectiuni hepatice au fost reprezentati in cadrul conferintei de catre Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.
Studiul "Hepatita C – prevalenta si probleme la nivel regional" a fost realizat in tarile Europei Centrale si de Est – Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina. Obiectivul cercetarii a constat in realizarea unei evaluari epidemiologice si economice a efectelor virusului Hepatitei C. "Un astfel de studiu este extrem de util avand in vedere faptul ca discutam despre o boala pentru care estimarile nu sunt deloc incurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important in cresterea numarului de infectari cu virusul hepatitei C. Studiul a evidentiat faptul ca, in toate tarile supuse analizei, incidenta infectiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicata in grupul de varsta 30 – 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
In Romania, tratamentul pentru hepatita cronica B sau C este compensat de catre Casa
Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru a intra in schema de tratament, pe baza dosarului medical pacientii intra pe listele de asteptare. "Accesul la tratament pentru hepatita cronica B sau C s-a imbunatatit in ultimii ani. Spre exemplu, prin comparatie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durata maxima a asteptarii de 2 - 3 ani (2008) la maxim 12 luni (2009). Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparenta a prelucrarii dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o crestere importanta a numarului pacientilor tratati in 2009 – cu 2.433 pentru hepatita cronica C si cu 655 pentru hepatita cronica B. Mai mult, pentru hepatita cronica C, va pot spune ca pentru prima data de la initierea tratamentului antiviral lista de asteptare s-a redus cu peste 20%", a declarat prof. dr. Oliviu Pascu.
In premiera la nivel local, studiul "Hepatita C - incidenta si constientizare" a vizat
determinarea gradului de constientizare a gravitatii hepatitelor , a prevalentei si incidentei persoanelor expuse riscului. "Rezultatele studiului genereaza o imagine de ansamblu asupra datelor din teritoriu. Faptul ca 78% dintre persoanele nediagnosticate nu stiu care sunt factorii de risc de contaminare cu virusul hepatitei C reprezinta un semnal de alarma. Nu trebuie sa uitam ca, avand o evolutie asimptomatica, diagnosticarea ajunge sa se faca in stadii avansate cand costurile de tratament cresc din cauza aparitiei complicatiilor", a declarat prof. dr. Ioan Sporea.
"Datele rezultate in urma acestor studii conduc catre o directie clara. Mai precis, spre necesitatea luarii unor masuri imediate pentru diagnosticarea precoce. Este de neconstestat faptul ca infectia cu virusul hepatitei C reprezinta o problema de sanatate publica. Prin diagnosticare precoce, putem avea un dublu beneficiu - pacientul va putea sa intre in schema de tratament astfel incat sansele de insanatosire sa creasca. In acelasi timp, costurile de tratament se vor reduce prin evitarea tratarii complicatiilor – ciroza sau cancer hepatic", a declarat prof. dr. Serban Radulescu.
"Ca reprezentant al pacientilor cu afectiuni hepatice, dupa un an de activitate, ma bucura
faptul ca hepatitele cronice, B si C, sunt in atentia autoritatilor. Pentru noi, pacientii, este extrem de important sa avem o legatura permanenta cu medicii, sa fim informati cu privire la tratament si a etapelor pe care le avem de parcurs. Discutiile cu pacientii duc toate catre aceeasi concluzie – perioada grea nu se opreste dupa incheierea tratamentului. Avem nevoie de suport psihologic. Avem nevoie de informatii si acces la tratament pentru cat mai multi dintre noi", a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Ziua Mondiala a Hepatitei se sarbatoreste la initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatita, pe
19 mai. Sloganul "Sunt eu numarul 12?" atrage atentia asupra faptului ca, la nivel mondial, 1 persoana din 12 sufera de hepatita virala B sau C, multi dintre cei infectati nefiind constienti de acest lucru pentru ca hepatita virala este, in majoritatea cazurilor, asimptomatica.