Da, e si asta un fel de a spune ca esti indispusa, nedispusa sau, de ce nu mai direct, la ciclu. Fiecare femeie are modul ei, foarte personalizat, de a face referire la aceasta perioada. Am auzit tot felul de “abordari”. Spre exemplu, in Grecia se face legatura cu perioada comunista (rosie) si ele zic ca au venit rusii. La romani poate sa vina si roscata, femeia sa fie pe rosu, si, de ce nu, chiar sa fie ranita.
Indiferent cum i-am zice, cert e ca in acea perioada nu prea ne simtim deloc la largul nostru. Nu stiu cat de mult li se explica fetelor in ziua de azi ce e cu aceasta perioada. Cert e ca pe vremuri, tocmai din lipsa de cumunicare si falsa pudoare, unele fete ajungeau chiar sa faca crize de isterie, intrau in panica, pentru ca nu stiau exact ce se petrece cu ele. Vazand atata sange care se scurge din ele si nestiind motivul, credeau ca or sa moara. (vezi Bucuria de a trai – Emile Zola).
Ca mai toate subiectele delicate, de multe ori si acesta trece inspre tabu. Din nefericire, cred ca foarte putine femei stiu ca perioada asta de 3-7 zile, reproduce intrucatva, la o scala foarte condensata de reactii, actul nasterii. E un fel de substitul al ei, in care organismul, infranat in mod nenatural, isi face rutina. Desi femeile nu pot ramane insarcinate mai mult de 2 ori in cele 12 luni ale anului, organismul acestora se arata pregatit pentru asta in fiecare luna. Si cand noi il “sarim”, nu raspundem acestei oportunitati pe care ne-o acorda cu incredere, atunci gaseste aceasta “supapa”.
Multi barbati se tem chiar de perioada de dinaintea ciclului femeii (PMS), stiind ca are stari din cele mai ciudate si mai inexplicabile, carora el nu prea stie cum sa le faca fata, tocmai pentru ca nu are cum experimenta ceva similar. Uneori ii gaseste scuze partenerei sau femeii stiind sau presupunand ca se poarta ciudat pentru faptul ca se afla inainte de ciclu. Dar totul se limiteaza la atat. Pentru a putea fi empatic e nevoie sa treci printr-o experienta cel putin similara, iar la barbati nu e cazul.
Cred ca femeile care au nascut, care au copii, pot sa compare cel mai bine aceste doua stari sau momente. Inainte de nastere organismul se pregateste si emite anumiti hormoni, starile de euforie sau depresie alterneaza atat de rapid incat nici nu avem timp sa ne gandim cum le-am putea controla, asa incat le lasam pur si simplu sa se manifeste. Uneori ne lasam prada lor, duse de val, fara a ne mai obosi sa facem vreun efort de a le infrana, de a le controla cumva. Cine poate sa ne judece pentru asta?!? Nici macar barbatii nu se mai obosesc sa o faca. Pe langa asta apare acea secretie cu o zi inainte de ciclu, care imita “ruperea apei”, uneori mai sunt si bufeuri, stari de up and down, poate chiar friguri, ameteli, somnolenta, dureri de spate, de cap sau de burta, starea generala putand fi considerata de “bolnava”. Dupa aceea, femeia reuseste sa se linisteasca intr-o oarecare masura, durerile scad treptat si intervine acea stare de bine, pe care o ai dupa ce ai nascut si nu te mai intereseaza absolut nimic pentru ca te simti fericita si multumita.
Durerile menstruale reproduc si ele intr-o mai “mica” masura pe cele de la nastere, de la expulzarea fatului. Unele femei nu au nici un fel de dureri inainte sau in timpul ciclului, altele se chinuie teribil si ajung chiar sa fie imobilizate la pat. Daca nu esti femeie, nu ai cum sa intelegi o astfel de durere. Si chiar daca esti femeie, nu o poti compara cu nimic altceva…cu o durere de dinti, spre exemplu, cu una de ficat sau cu o migrena infioratoare; si nici macar cu durerea altei femei in timpul ciclului. Fiecare din ele face parte din alt domeniu si se incadreaza in alt spectru. Fiecare femeie experimenteaza asta in mod diferit. Nu stiu daca se poate face o corelatie intre femeile care au dureri in perioada de ciclu si au nascut greu, cu dureri mari, si cele care nu simt mai nimic si nasc usor, fara dureri. Dar e posibila.
Tinerelor care se chinuie astfel li se promite ca dupa ce se vor casatori, sau dupa ce isi vor incepe viata sexuala, lucrurile vor se vor schimba. Se poate intampla asa sau nu. Iarasi depinde de organismul fiecareia in parte. Unele iau tot felul de pastile, de analgezice, in speranta de a mai reduce durerile menstruale, astfel incat sa poata fi pe picioare, sa poata merge la lucru, la scoala sau sa isi indeplineasca treburile zilnice. Nu vreau sa sune a tabara separata…ia uite ce oropsite sunt femeile dar…cum sa ii spui copilului tau foarte mic, care vine la tine sa iti ceara de mancare sau sa se joace cu tine, iar tu te zvarcolesti de durere ca atunci cand l-ai facut…ca nu poti sa te ocupi de el? Barbatii ne numesc ei sexul slab, dar ei se “farama” repede cand e vorba de durere, chiar si unele mai usor de suportat. Noi, femeile, vrem nu vrem, putem nu putem, facem un efort cat de mare si ne descurcam pana la urma, ne ducem indatoririle la bun sfarsit.
Pe vremuri, in aceasta perioada a lunii, femeia era oarecum marginalizata, nu avea voie sa intre in biserica si era considerata “murdara”. Din nefericire, nimeni nu se mai gandeste si cat de debilitanta e aceasta perioada pentru femeie.
Incapacitatea unor barbati de a intelege femeile in aceasta perioada delicata e si mai de neinteles. Ei vor sa faca sex si gata. Nu ii intereseaza ca tu simti ca te “rupi in doua de la mijloc”, ca esti ametita sau fara vlaga, ca nu ai chef de nimic si, nicidecum de a face dragoste. Ei, si cum sa ii explici unui barbat ca ce simti tu e ca si la nasterea unui copil si sa il pui sa isi imagineze cum ar fi sa faca dragoste in acele clipe?!? Oricum nu are cum sa inteleaga si se va resemna sau va accepta poate doar din respect. Desi va continua sa bombane in barba lui, pentru ca nu ii convine. Da, unii medici recomanda sexul inainte de nastere ca pentru o usurare sau inducere a acesteia si probabil ca libidoul femeii in aceasta perioada poate fi crescut. Cred insa ca nu foarte multe cupluri tind sa faca asta inainte de nastere sau inaintea ciclului menstrual al femeii.
Despre facut sex in timpul ciclului am vazut ca parerile sunt impartite. Unii medici se declara complet impotriva, altii spun ca e ok. Unele persoane spun ca au libidoul foarte ridicat in aceste perioade si ca se simt foarte bine cand fac sex in timpul ciclului, altele nu suporta nici macar ideea in sine.
Probabil ca omul este singurul animal care nu copuleaza intru reproducere in timpul ciclului menstrual. Celelalte animale folosesc exact aceasta perioada, de maxima fertilitate in cazul lor, pentru a se imperechea. Fie ca noi oamenii avem o alta constructie, ori se poate sa ne fi modificat in timpul evolutiei, inlocuind ideea de reproducere cu cea de placere.
Perioada de ciclu menstrual face parte integranta din viata femeii. Ca vrea ca nu vrea, asta i se intampla odata pe luna (in mod obisnuit) si ramane la latitudinea fiecareia sa gaseasca o formula spre a o denumi.