Supa de peste
Pentru supa
1,5 kg peste marunt
1,5 kg peste mare bucati
1-2 capete de peste
18 felii de franzela
2 rosii
2 cepe
4 catei de usturoi
10 fire de patrunjel
2 foi de dafin
1 crenguta de cimbru
1 bucata coaja de lamaie
sare, piper
Pentru maioneza cu usturoi
4 galbenusuri
4 catei de usturoi
20o ml ulei de masline
sare, piper
Se pun, intr-o oala, rosiile taiate bucati, ceapa si usturoiul tocate, patrunjelul, foile de dafin, cimbrul si coaja de lamaie. Se adauga capetele de peste, spalate bine in apa rece, si pestele marunt. Se toarnai deasupra 2,5 l de apa, sarei si piper, dupa gust. Se lasa sa fiarba 25 de minute, apoi se trece totul printr-o sita fina (cu zeama cu tot). Se pune pestele si legumele pasate intr-o oala, se adauga bucatile de peste mare si se lasa sa mai clocoteasca 12-15 minute, la foc potrivit. Separat, se prepara maioneza: se amesteca, intr-un bol, galbenusurile, usturoiul presat, sarea si piperul, se toarna uleiul, putin cate putin, si se amesteca ca la maioneza. Cand este gata, se incorporeaza 3 linguri de supa de peste. Supa si pestele se servesc calde, iar separat, painea prajita unsa cu maioneza de usturoi.
Articolul anterior Sardele marinate Articolul următor Ciorba de peste