Supa de rosii cu busuioc
1.1 kg rosii coapte, taiate in jumatati
2 catei de usturoi
o lingurita ulei de masline
o lingura otet balsamic
o lingura zahar brun
o lingura pasta de tomate
300 ml supa limpede de legume
6 linguri d eiaurt degresat
2 linguri busuioc proaspat, tocat
sare, piper negru macinat
frunze mici de busuioc, pentru ornat
Porniti cuptorul cu circa 10 minute inainte de agati. Taiati rosiile in doua si asezati-le intr-un singur strat pe fundul unei cratite, impreuna cu cateii de usturoi intregi si necuratati.
Amestecati uleiul cu otetul, turnati compozitia rezultata peste rosii, apoi presarati zaharul brun.
Coaceti in cuptor, timp de circa 20 de minute, rosiile astfel preparate.
Scoateti cratita din cuptor si lasati rosiile sa se raceasca putin, apoi curatati usturoiul prin presare si puneti-l impreuna cu rosiile, intr-o sita deasupra unui castron.
Zdrobiti usturoiul si rosiile, pasati totul prin sita, cu ajutorul unei linguri de lemn.
Adaugati pasta de tomate si supa de legume, amestecati incet pana se omogenizeaza, apoi puneti supa pe foc, la incalzit.
Bateti iaurtul si busuiocul tocat intr-un castron mic, adaugati sare si piper dupa gust. Puneti supa in farfurii individuale, adaugati cate putin din amestecul de iaurt, ornati cu frunze de busuioc si serviti imediat.
Reteta oferita de Grup Editorial RAO - "Retete mediteraneene"