Dupa ce a urmarit dietele si rezultatele asupra sanatatii a peste 100.000 de oameni, timp de trei decenii, echipa de cercetatori a constatat ca persoanele care au rontait aproximativ 30 de grame de nuci/alune (fructe cu coaja tare) in fiecare zi au avut o probabilitate cu 20% mai scazuta de a muri in timpul perioadei de 30 de ani in care s-a desfasurat studiul. Analizand mai departe aceste constatari, oamenii care au mancat nuci au avut o probabilitate cu 29% mai mica de a muri de boli cardiovasculare. Si, oarecum surprinzator, persoanele care au mancat fructe cu coaja lemnoasa au fost, de fapt, mai subtiri/ mai slabe decat acele persoane care nu au consumat deloc nuci, mai arata cercetarea.
Existau deja o multime de dovezi medicale solide care indicau faptul ca un consum regulat de nuci te poate proteja de bolile de inima, de cancer si de diabet. Dar acest studiu nou este dovada cea mai convingatoare de pana acum ca un consum constant de nuci/alune iti poate prelungi viata, spune autorul cercetarii, Dr. Charles S. Fuchs, de la Dana-Farber, citat de prevention.com.
Insa chiar si asa, ramane o intrebare esentiala: de ce sunt fructele cu coaja tare atat de sanatoase? Oamenii de stiinta nu sunt siguri. Nucile sunt alimente complexe. Exista un numar de compusi in alune si nuci – aminoacizi, fitochimicale, fibre si mai multe vitamine si minerale – care, singuri sau in combinatie cu alti compusi, ar putea explica beneficiile pentru sanatate pe care le au nucile si alunele.
Sfatul specialistilor este sa incerci sa mananci aproximativ 30 de grame de nuci/alune in fiecare zi. Oamenii de stiinta nu au vazut o diferenta semnificativa in legatura cu tipurile de nuci pe care le-au consumat participantii la studiu, asa ca esti libera sa iti alegi gustarea preferata pe baza nucilor preferate. O uncie (adica 28 de grame) este echivalentul a aproximativ 20 de migdale, 18 nuci caju sau 30 de arahide.
Daca nu poti sa consumi un pumn de nuci si alune pe zi, incearca sa incluzi anumite fructe cu coaja tare in alimentatia ta. Chiar si persoanele care au mancat astfel de fructe de cateva ori pe luna au inregistrat o scadere cu 7% a ratei mortalitatii, se mai arata in cercetarea mentionata mai sus.
Citeste si: 3 moduri simple de a-ti imbunatati nivelul colesterolului
10 sfaturi pentru o detoxifiere sanatoasa
Alimentul minune al sezonului: nucile
Mihaela Bilic iti spune care este doza zilnica recomandata de nuci
Esti stresata? Iata 5 alimente care te ajuta sa te relaxezi!
Nicoleta Luciu ar manca non-stop migdale, nuci si fructe confiate