Astfel, in momentul in care omul a descoperit ca nu mai exista niciun remediu medical pentru boala, au luat nastere o serie de ritualuri magico-religioase menite sa insele demonii bolii sau moartea.
Schimbarea numelui de mai multe ori pe parcursul vietii
Printre ritualurile cunoscute la noi in tara, schimbarea numelui este intalnita in Oltenia, unde, se spune ca primul copil nascut viu, dupa unul sau mai multi nascuti morti, se numeste "dupa pierit". Asa ca, in cazul acestui copil, numele este schimbat adesea pentru a induce in eroare duhurile necurate, pierzandu-se urma care ar duce la copil si asigurandu-i-se o viata linistita si fara boala.
Datul copilului de pomana
Un alt obicei este sa se dea copilul bolnav de pomana peste groapa unui mort, spunandu-se "bogdaproste". Astfel, duhul cer rau se va concentra pe spiritul mortului si va lasa copilul bolnav in pace.
Botezarea din nou
Tot in Olt se mai spune ca, daca un copil sufera de epilepsie, acesta trebuie botezat din nou, dupa un ritual de 9 saptamani in care mama copilului trebuie sa aduca in fiecare vineri dimineata la ora 9 ulcioare de apa, iar tot procesul se intampla pe nemancate. In a 9-a vineri, preotul vine inainte de rasaritul soarelui, boteaza copilul pe ascuns din nou si ii schimba numele. Asta ar trebui sa indeparteze boala de cel mic.
Schimbarea numelui si botezarea din nou
Desi in Biserica Ortodoxa exista un singur botez valid, in caz de boala, unii oameni apeleaza la schimbarea numelui care exprima unicitate si botezul intru numele nou.
Vanzarea copilului pe fereastra
In Moldova, exista un obicei potrivit caruia, atunci cand un copil este foarte bolnav si nu exista nicio urma de vindecare, acesta este vandut pe fereastra unei persoane care nu face parte din familie, pe o suma simbolica. Practic, copilul fiind instrainat de familie, scapa de boala care il chinuie.
Citeste si:
Ce obicei stravechi al romanilor, de Anul Nou, a supravietuit pana astazi
Traditii si superstitii de Sfantul Andrei: ASA afli in cati ani te vei marita
Traditii si superstitii de Sfanta Ecaterina: Ce trebuie sa faci daca esti nemaritata