Un studiu recent arata ca te poti imbolnavi atunci cand exagerezi cu mancatul, chiar daca incluzi in alimentatie fructe si legume care se presupune ca sunt benefice.
Astfel, s-a descoperit o latura ascunsa, nociva, a pigmentului din morcovi. Cercetatorii de la Ohio State University au descoperit ca daca organismul absoarbe prea mult beta-caroten se blocheaza partial absorbtia vitaminei A, scrie huffingtonpost.com.
Principalele surse de beta-caroten sunt: legumele de culoare galbena, spanacul, morcovii, ardeii rosii, fructele in nuante de galben si portocaliu, precum mango, pepene galben sau caise.
Vitamina A este responsabila cu sanatatea ochilor, a oaselor si a pielii, asigurand in acelasi timp buna functionare a sistemului imunitar si a metabolismului. Daca asimilarea este blocata, cercetatorii sustin ca ar putea cauza o serie de afectiuni grave.
Un potential pericol ar fi cancerul pulmonar, oamenii care consuma mult beta-caroten fiind mai des diagnosticati cu o astfel de afectiune decat cei care nu fac exces la acest capitol.
Cu toate ca specialistii sustin ca au descoperit o latura intunecata a beta-carotenului, acestia au adaugat ca nu recomanda oamenilor sa stopeze consumul de morcovi, fiindca sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceasta teorie. In plus, daca adoptati un regim alimentar variat ce asigura un aport echilibrat de vitaminte si minerale, veti evita excesele de orice natura.